ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Προχωρά μέσω… και του ΕΣΠΑ

προχωρά-μέσω-και-του-εσπα-28866

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Το πλάνο αξιοποίησης του χώρου της ΓΑΙΑΟΣΕ παρουσιάστηκε στη χθεσινή Γ.Σ. της Ερασιτεχνικής Νίκης Βόλου, με τον ιστορικό σύλλογο να προσμένει πλέον επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ μέσω φορέα διαχείρισης των κυανόλευκων φιλάθλων στόχος είναι να μαζευτούν και οι υπόλοιπες 312 χιλιάδες ευρώ, για να «κλειδώσει» η σύμβαση με τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Η πρόταση για κατάθεση αιτήματος και φακέλου στο ΕΣΠΑ εγκρίθηκε παμψηφεί από τα μέλη της Ερασιτεχνικής Νίκης χθες στην αίθουσα Τύπου του Πανθεσσαλικού, και πλέον σε νεότερη Γ.Σ. αναμένεται να γίνουν γνωστές και περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Στέργιος Φάτσης, παίρνοντας αρχικά τον λόγο ανέφερε πως η αξιοποίηση της έκτασης της ΓΑΙΑΟΣΕ με το γήπεδο Π. Μαγουλάς και τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, σημειώνοντας πως ό,τι έχει γίνει από πλευράς Νίκης για την «Κλούβα» έχει γίνει σε χρόνο ρεκόρ, και οι επόμενες κινήσεις αφορούν τον Περιφερειάρχη και την Περιφέρεια.

Αναφερόμενος στον χώρο της ΓΑΙΑΟΣΕ, ο κ. Φάτσης τόνισε: «Θεωρώ πως είναι μεγάλη μέρα για τον σύλλογο. Ούτε ο πιο αισιόδοξος δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως θα έμπαινε σε διαβούλευση ένας χώρος που ήταν επί δεκαετίες στη Νέα Ιωνία και δεν είχε αξιοποιηθεί. Θα είμαστε όλοι υπερήφανοι όταν το έργο υλοποιηθεί και θα το λέμε αργότερα στα εγγόνια και στα παιδιά μας. Όταν υλοποιηθεί το έργο ο σύλλογος θα αλλάξει σελίδα.

Όλα ξεκίνησαν την 1/4/16, σε ένα τσιπουράδικο όπου ήμασταν μαζεμένοι. Εκεί είπαμε μήπως πρέπει να επισημοποιήσουμε τη… χρήση του οικοπέδου της ΓΑΙΑΟΣΕ. Μαζέψαμε λεφτά στο τραπέζι -σαν σύμβαση- και με 800 ευρώ υπογράφηκε. Βοήθησε ο κ. Θανάσης Ακρίβος. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε ένα αίτημα για να εκμεταλλευθούμε το γήπεδο, και εκεί γίνονταν οι προπονήσεις από τα παιδιά. Το χρησιμοποιούσαμε ανεπίσημα και «παράνομα». Ποτέ δεν σκεφτόμασταν πως μπορούσαμε να κάνουμε συμφωνία για να πάρουμε όλο το κομμάτι. Στις 2/6/17 κάναμε νέα πρόταση -για τα χρήματα που θα έπεφταν στον χώρο- που ήταν 400.000 ευρώ και για σύμβαση 29 χρόνων.

Προσθέσαμε στα σχέδια το αναψυκτήριο και κάποιες μικρές κατοικίες διαμονής. Όλος ο χώρος είναι έκτασης 11.000 τ.μ. Η χρήση που υποχρεούμαστε να κάνουμε είναι για μουσειακό χώρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, τρία σύγχρονα γήπεδα 5Χ5, κλειστό γυμναστήριο και αποδυτήρια.

Μπορούμε να εκμισθώσουμε χώρους προς τρίτους, είτε σε φυσικά είτε σε νομικά πρόσωπα χωρίς τη συγκατάθεση της ΓΑΙΑΟΣΕ. Εάν έρθουμε σε συμφωνία πρέπει να την ενημερώσουμε εγγράφως.

Η χρήση όμως θα είναι 20ετής και λήγει στις 30/11/2037. Τότε ο σύλλογος έχει το πλεονέκτημα να προσδιορίσει τους όρους και να υπογράψει νέα συμφωνία. Υποχρέωση είναι πως πρέπει να κατατεθεί μελέτη σε ένα χρόνο «χάριτος», αν πρόκειται να κάνουμε κάτι. Αν αποφασιστεί πως δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, θα ενημερώσουμε πως δεν δυνάμεθα να κάνουμε τίποτα και μπαίνουμε σε διακοπή σύμβασης. Η προθεσμία για να ολοκληρωθούν τα έργα είναι 5 έτη, και σε αυτά δεν υποχρεούμαστε να καταβάλουμε κάτι στη ΓΑΙΑΟΣΕ, αλλά από τον 6ο χρόνο και μετά ο σύλλογος είναι υποχρεωμένος να δίνει το 5% του ετήσιου τζίρου.

Ζητήσαμε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ να εγκριθεί η σύμβαση μέσω Γ.Σ. Αν σήμερα (σ.σ. χθες) δεν εγκριθεί το σχέδιο, αυτόματα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στα υπόλοιπα».

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε. ποδοσφαίρου, Βασίλης Βενέτης, αναφέρθηκε στο τεχνικό κομμάτι των έργων τονίζοντας: «Το τεκμαρτό του οικοπέδου είναι 13.000 ευρώ τον μήνα. Υπάρχει γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα και έκταση 50Χ70 που εξυπηρετεί για τρία γήπεδα 5Χ5 ή για ένα μεγάλο. Στα πλάνα είναι να δημιουργηθεί μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από τη δημιουργία μιας ενιαίας εισόδου στο χώρο της ΓΑΙΑΟΣΕ με το Π. Μαγουλάς, και συγκεκριμένα πίσω από τη σκεπαστή, θα υπάρχει χώρος πάρκινγκ που προορίζεται να εξυπηρετεί και τους ξενώνες αθλητών. Στο κτίριο δύο ορόφων θα γίνουν 16 δωμάτια ξενώνων, που θα έχουν δυναμικότητα του ξενώνα 48 κλινών. Στο μέλλον θα θέλαμε ένα κλειστό γυμναστήριο ή συνεδριακό χώρο, αλλά για την ώρα δεν είναι εφικτό οικονομικά», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως: «Πολλές παρεμβάσεις στο εξωτερικό περίβλημα δεν γίνονται παρά μόνο κάποιες μικρές. Η εξωτερική όψη δεν αλλάζει».

Εκ μέρους της ΓΑΙΑΟΣΕ, ο Θανάσης Ακρίβος, πρώην προπονητής Ακαδημιών της Νίκης, είπε: «Το κτίριο έπρεπε να περάσει από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η μόνη δύναμη που είχαν για να μη γίνουν πολυκατοικίες ήταν να έχουν μουσειακό χαρακτηρισμό. Ο μισός θα έπρεπε να είναι πολιτισμού και ο μισός αθλητισμού. Έστειλα έγγραφο να αποχαρακτηριστεί ο χώρος και έγιναν ενιαίες οι δράσεις για να αναλάβει η Νίκη στη συνέχεια. Η ΓΑΙΑΟΣΕ μπορεί να πει μετά από 20 χρόνια στη Νίκη να φύγει, αλλά η Νίκη έχει τον πρώτο λόγο. Στη σύμβαση αυτό περιγράφεται».

Ο κ. Αργύρης Χαδούλης, μέλος της Δ.Ε., ανέλυσε το χρηματοοικονομικό κομμάτι λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η επένδυση θα παραμείνει ες αεί στη Νίκη. Το έργο θα δημιουργήσει οικονομική αυτάρκεια στο σωματείο και θα αλλάξει τα δρώμενα στη Ν. Ιωνία, γιατί θα δώσει νέα πνοή. Η οποιαδήποτε χρηματοδοτική πρόταση θα ελέγχεται πλήρως από τη διοίκηση του Ερασιτέχνη. Αυτό θα εξασφαλιστεί μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης από την Ερασιτεχνική στο φορέα διαχείρισης που θα συσταθεί. Εκεί, τον πρώτο λόγο έχει η διοίκηση, που καθορίζει πάντα τους όρους. Θα αποταθούμε στα μέλη του συλλόγου για να βρούμε το πώς μπορούν να συμμετέχουν στην κάλυψη του κεφαλαίου, και μετά θα δούμε ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να βρούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει προκήρυξη του ΕΣΠΑ που δίνει το 50%, αλλά θα πρέπει τα έργα να υλοποιηθούν σε διάστημα 36 μηνών. Το συνολικό κόστος του έργου με τον ΦΠΑ είναι 512.000 ευρώ. Τις 200.000 μπορούμε να τις βρούμε από το ΕΣΠΑ, και έτσι πετυχαίνουμε τη μείωση του κόστους, και γι’ αυτό θα υποβάλουμε πρόταση. Το ευνοϊκό σενάριο είναι να κάνουμε την πρόταση και να περιμένουμε την έγκριση περιμένοντας την απάντηση περίπου Οκτώβριο με Νοέμβριο. Το μετριοπαθές σενάριο είναι ότι δεν εγκρίθηκε η πρόταση. Τότε επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας. Παράλληλα θα ανοίξουμε λογαριασμό προς όλα τα μέλη του συλλόγου να μετάσχουν στον φορέα διαχείρισης, που θα έχει μορφή νομικού προσώπου. Αυτή θα είναι ανώνυμη εταιρεία με ονομαστικές μετοχές, προκειμένου να ελέγχει το εκάστοτε Δ.Σ. που θα ταυτίζεται με τη διοίκηση του σωματείου, ώστε να μην μπει μέσα κάποιος τρίτος. Άρα ο φορέας θα ελέγχεται πλήρως από την Ερασιτεχνική», ενώ ανέφερε πως μέρος του ποσού μπορεί να καλυφθεί και από χορηγούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου