ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Ξυπόλητοι» πρωταθλητές

ξυπόλητοι-πρωταθλητές-446558

Την παράδοση του τμήματος κωπηλασίας του ΟΕΑ/ΝΑΒ στις επιτυχίες συνέχισαν επάξια οι Μαργαρίτα Γεωργούδη και Βασίλης Κουκουτής, που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων για το 2017, που διεξήχθη στο Κρέφελντ της Γερμανίας, ωστόσο το μέλλον είναι αυτό που προβληματίζει τόσο τους ίδιους όσο και τον καταξιωμένο προπονητή τους Σίμο Σάμιο.

Συνέντευξη στους

ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Οι 18χρονοι Βολιώτες αθλητές αγωνίστηκαν με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας, με τη Γεωργούδη μάλιστα να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο, από κοινού με τη Χριστίνα Μπούρμπου του ΙΟΘ. Ο Κουκουτής, που στάθηκε άτυχος και δεν πέρασε στην κόψη του ξυραφιού στον τελικό του σκιφ, κατετάγη 3ος στον Γ’ τελικό και 14ος στη γενική κατάταξη.

Βέβαια, αυτή δεν ήταν και η μοναδική εμπειρία των δύο αθλητών από μεγάλης εμβέλειας διοργανώσεις, καθώς στα 5 χρόνια ενασχόλησής τους με την κωπηλασία, η Γεωργούδη και ο Κουκουτής έχουν καταλάβει την 4η και 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το καλοκαίρι του 2016, με τα πληρώματα στα οποία συμμετείχαν.

Οι δύο πολλάκις πρωταθλητές Ελλάδας, στο πρόσφατο πανελλήνιο βρέθηκαν μαζί με τον προπονητή τους και πρωτεργάτη των επιτυχιών του ΟΕΑ/ΝΑΒ στο άθλημα, Σίμο Σάμιο, στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, και μίλησαν για τις επιτυχίες τους, το μέλλον και το άθλημα, σε σχέση με τα μετέπειτα βήματα στη ζωή τους, καθώς αμφότεροι τελειώνουν φέτος το λύκειο.

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι από τα 13 μου και έχοντας πρώτα επαφή με την κολύμβηση ως αθλητής του ΟΥΚ Βόλου», σημειώνει ο Βασίλης Κουκουτής, που επέλεξε την κωπηλασία, όντας δυνατό παιδί, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο άθλημα: «Είναι άθλημα ενδιαφέρον, συναρπαστικό, μπορείς να αγωνιστείς χωρίς περιορισμούς. Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο μου άρεσε περισσότερο η κωπηλασία. Έπειτα είναι η επαφή με τη θάλασσα, είναι το γυμναστήριο, είναι αρκετές οι επιλογές», σημειώνει.

«Το τένις ήταν η πρώτη μου επαφή με τον αθλητισμό, αλλά πήρα την απόφαση να ακολουθήσω την κωπηλασία, μετά και από ένα τραυματισμό», τονίζει η Μαργαρίτα Γεωργούδη, που συνεχίζει: «Ξεκίνησα με δισταγμό αλλά γρήγορα είδα εξέλιξη και ότι μπορώ να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις. Νομίζω τελικά ότι έκανα την καλύτερη επιλογή και η ομάδα μας, ο ΟΕΑ/ΝΑΒ με έχει βοηθήσει πολύ στο να πετύχω», σχολιάζει.

Στις σημερινές δύσκολες οικονομικά καταστάσεις, εκεί όπου τα σωματεία μένουν έρμαια των ελλείψεων σε εξοπλισμό, υλικοτεχνικές υποδομές και ενδιαφέροντος λόγω της περιορισμένης προβολής αθλημάτων τύπου κωπηλασίας, οι δύο αθλητές, προσγειωμένοι έχουν να σκεφτούν και τη ζωή τους, θέλοντας ωστόσο να ασχοληθούν περαιτέρω με το άθλημα που τους έχει χαρίσει τεράστιες διακρίσεις.

«Θέλω να ασχοληθώ με την κωπηλασία, άλλωστε το ΤΕΦΑΑ στη Θεσσαλονίκη όπου θα βρίσκομαι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μου προσφέρει την κατάρτιση και τη συνέχεια σε προπονήσεις, που θα με βελτιώσουν», δηλώνει ο Βασίλης, που όπως και η Μαργαρίτα μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν τη σχολή όπου θα σπουδάσουν, χάρις στις παγκόσμιες διακρίσεις τους: «Σκέφτομαι το Οικονομικό στη Θεσσαλονίκη», τονίζει η 18χρονη αθλήτρια, η οποία πάντως έχει και την ευκαιρία να σπουδάσει στο εξωτερικό, έχοντας ήδη προτάσεις για να βρεθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και σε Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια!

Φυσικά, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις για τους δύο αθλητές τρέχουν, με επόμενη μεγάλη διοργάνωση, ένα ακόμη Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων στο Τρακάι της Λιθουανίας. Αμφότεροι, με σκληρή προπόνηση το προηγούμενο διάστημα, με αυτοσυγκέντρωση και με χαμηλό προφίλ, προετοιμάζονται πυρετωδώς, θέλοντας να επιτύχουν ό,τι και το 2016, που κατάφεραν να περάσουν μπροστά και να συναγωνιστούν επάξια πληρώματα χωρών, που δύνανται ακόμη να απολαμβάνουν ανέσεις, οι οποίες για τους Έλληνες αποτελούν πολυτέλεια.

Σίμος Σάμιος: «Θέλουμε βοήθεια»

Παγκόσμιο ρεκόρ, παγκόσμιες διακρίσεις και πολλές πανελλήνιες πρωτιές είναι το «ταμείο» για τους κωπηλάτες και τις κωπηλάτριες του ΟΕΑ-ΝΑΒ και τον προπονητή τους Σίμο Σάμιο. Από τον 4ο Ολυμπιονίκη Στέργιο Παπαχρήστου, στους παγκόσμιους Παπασακελαρίου, Μητρομάρα, Καλανδαρίδη και στη νέα γενιά αθλητών, μεταξύ των οποίων οι Κουκουτής και Γεωργούδη, ο χαρισματικός προπονητής και τεχνικός σύμβουλος στην ΕΚΟΦΝΣ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία, έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του για την ανάδειξη του Βόλου σε μητρόπολη παραγωγής πρωταθλητών και όχι μόνο, μιας και πρωτεύοντας στόχος είναι η σωστή άθληση του παιδιού από μικρή ηλικία.

«Στόχος του ΟΕΑ/ΝΑΒ δεν είναι μόνον ο πρωταθλητισμός», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά σημειώνει. Υπάρχουν παιδιά, που από την αρχή δείχνουν ότι έχουν τα προσόντα να φτάσουν ψηλά. Υπάρχουν όμως και άλλα, στα οποία αρέσει να αθλούνται, χωρίς να έχουν βλέψεις για κάτι περαιτέρω ή μη θέλοντας να πιεστούν. Στις τάξεις μας δεχόμαστε κάθε παιδί που θέλει να ασχοληθεί με την κωπηλασία», σημειώνει και συνεχίζει: «Υπάρχουν δυσκολίες, υπερβαίνουμε τους εαυτούς μας, αλλά στόχος μας είναι η ποιοτική δουλειά. Υπήρξαν φορές, που ως προπονητές επιλέξαμε να μείνουμε απλήρωτοι, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά, για να εξελιχθούν οι αθλητές μας. Δεν είναι θέμα αυτοθυσίας, είναι να μπουν οι σωστές βάσεις για τη συνέχιση της κωπηλασίας, για να μείνει ο Βόλος σταθερά ψηλά στην παραγωγή ικανών παιδιών, σε συνδυασμό με τη διάπλαση χαρακτήρων», για να προσθέσει:

«Με κομμένες επιχορηγήσεις, με τη στήριξη των λίγων προσπαθούμε να αποδείξουμε τα αυτονόητα και έχουμε πανελληνιονίκες και πρωταθλητές Ευρώπης και κόσμου. Δουλεύοντας σωματειακά, αναμετριόμαστε με τις δυνάμεις μας και στο τέλος φθάνουμε στην επιτυχία. Εμείς, αυτό που αναζητούμε, εκτός της αγάπης του κόσμου, είναι η στήριξη, η βοήθεια από τους τοπικούς επαγγελματίες που καταλαβαίνουν και θέλουν να συνδράμουν στο έργο μας. Κάθε υλική βοήθεια είναι σημαντική, βάζει ένα λιθαράκι στη δουλειά μας».

Τέλος, υπογραμμίζει: «Η κωπηλασία είναι άθλημα που μας έχει δώσει ολυμπιακά μετάλλια, και μάλιστα Βολιώτες αθλητές την έχουν φέρει στην κορυφή του κόσμου. Είναι αδιαμφισβήτητο αυτό, το έχει γράψει η ιστορία. Κάθε νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημά μας μπορεί να επιλέξει τον ΟΕΑ/ΝΑΒ. Από την πλευρά μας, όπως σε κάθε ένα από τα 80 παιδιά που σήμερα αποτελούν τα τμήματά μας, εγγυόμαστε τη διαρκή προσπάθεια και την ταυτόχρονη διαπαιδαγώγηση, που άλλωστε είναι αλληλένδετα στην ανάπτυξη ενός παιδιού».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου