ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Στα χνάρια Μίλαν, «Μπάρτσα» και Ρεάλ

στα-χνάρια-μίλαν-μπάρτσα-και-ρεάλ-500960

Ενα μεγάλο ποδοσφαιρικό καμπ ξεκίνησε από χθες στον Βόλο με τη σφραγίδα του Βέλγου αρχιπροπονητή Μισέλ Μπρένιξ, ο οποίος για πρώτη φορά βρίσκεται στην Ελλάδα, ξεκινώντας μια συνεργασία που αναμένεται να αφήσει εποχή στην ομάδα της Νίκης Βόλου -και όχι μόνο-.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Διδάσκαλος στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Βελγίου μεταξύ άλλων, ο κ. Μπρένιξ με τους συνεργάτες του βρίσκονται από την Κυριακή στον Βόλο, ξεκινώντας μια ιδιαίτερα ξεχωριστή συνεργασία με τους κυανόλευκους, οι οποίοι σε επίπεδο Ακαδημιών έχουν αναθέσει το δύσκολο έργο στον πρώην ποδοσφαιριστή τους Φάντζιο Μπούις.

 Από τη συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του Ερμή

Ο κ. Μπρένιξ παρουσιάστηκε χθες με κάθε επισημότητα στους εκπροσώπους του Τύπου, προσπαθώντας μέσα σε λίγη ώρα να αναλύσει τη φιλοσοφία του, αλλά και να αποκαλύψει πως από την ερχόμενη εβδομάδα περιμένει μια μεγάλη συμφωνία, η οποία δεν αποκλείεται να ενδιαφέρει άμεσα και τη Νίκη Βόλου. Σημειώνεται πως προηγούμενος σταθμός του ήταν το Κάνσας στις ΗΠΑ και την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Ισπανία και στη Μαδρίτη για λογαριασμό της Ρεάλ.

Τα τελευταία 15 χρόνια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λέουβεν στο Βέλγιο και μέσα από συνεχείς μελέτες, έχει αναπτύξει τη μέθοδο του «Cogi Training» και το βασικό εργαλείο, τη «Sense Ball», στην οποία μέχρι την Μ. Πέμπτη θα μυήσει τους νεαρούς βολιώτες ποδοσφαιριστές και προπονητές, οι οποίοι έχουν φθάσει στον Βόλο ακόμη και από τη Γερμανία και την Κύπρο.

Οι μέθοδοι αυτές έχουν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Βελγίου και ο κ. Μπρένιξ είναι ο κυρίως υπεύθυνος και δημιουργός της Εθνικής Βελγίου τα τελευταία 2-3 χρόνια με διακρίσεις στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό κύπελλο και αναδείξεις πολλών Βέλγων ποδοσφαιριστών, που διακρίνονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως οι Αζάρ, Λουκάκου, Μάρτενς, Ντε Μπρούιν, Ναινγκολάν, Μπεντέκε, Καράσκο και πολλοί άλλοι!

Ο κ. Μπρένιξ έχει συνεργαστεί με παγκόσμιας φήμης προπονητές όπως τον Μουρίνιο, αλλά και ακαδημίες όπως αυτή της Μπαρτσελόνα, και το πρόγραμμα του εφαρμόζεται σήμερα σε ομάδες όπως η Μίλαν από την Ιταλία, η Γκενκ και η Άντερλεχτ από το Βέλγιο, η Μετς από τη Γαλλία κ.ά.

Στην παρουσίαση του αρχικά αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Κουτσούκης, καλωσορίζοντας τον Μισέλ Μπρένιξ και τους συνεργάτες του στον Βόλο, ενώ τόνισε πως η Νίκη ήταν η πρώτη ομάδα της Θεσσαλίας που ανέβηκε στην Α’ Εθνική σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, μιλώντας και για την ιστορία του συλλόγου για να αναφερθεί και στις προσφυγικές καταβολές της.

Ακολούθως, ο πρόεδρος των κυανόλευκων Ακαδημιών, κ. Άκης Σουγγάρης, πρόσφερε στον Βέλγο προπονητή έναν πίνακα που απεικονίζει τον ίδιο με παιδιά της Νίκης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής κ. Στέργιος Φάτσης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Φάντζιο Μπούις: «Η ιστορία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο Γιώργος Διάκος βρήκε στο διαδίκτυο τον φίλο και συμπαίκτη του, Φάντζιο Μπούις. Από κει και πέρα βρισκόμουν σε επαφή με τον κ. Μπούις, όπου άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για την Ακαδημία, τις εγκαταστάσεις και την πρώτη ομάδα. Δεν περίμενα ότι ένας ποδοσφαιριστής που έχει παίξει στην ομάδα το 1999 την αγαπάει ακόμη τόσο πολύ.

Υπήρχε ένα ενδιαφέρον για τη Νίκη και ακολούθησε ένα κάλεσμα στον Βόλο αρχές Δεκεμβρίου από τους κ.κ. Σουγγάρη, Κουτσούκη, Βενέτη και μένα προς τον Φάντζιο να έρθει ινκόγκνιτο στον Βόλο. Είχε την ευκαιρία να δει το γήπεδο που έπαιζε παλιά ποδόσφαιρο στη Νίκη, επισκέφθηκε και φωτογράφισε διάφορους χώρους τόσο στο «Π. Μαγουλάς», όσο και στο Πανθεσσαλικό και στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Όταν αποχώρησε, του έκανα μια ερώτηση που δεν περίμενα θετική απάντηση. Ήταν η περίοδος που είχε παραιτηθεί ο προπονητής των Ν. Αθλητών, Τάκης Βαταμίδης, και του πρότεινα να γίνει προπονητής των Ν.Α. Νίκης και αρχιπροπονητής στην Ακαδημία. Εκεί έπαιζα… 1 προς 99 και μου λέει “έρχομαι”.

Έτσι, στις 28/12 ο Φάντζιο ήρθε κοντά μας και το έργο του άρχισε να φαίνεται. Ήρθε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και συζήτησε για το μέλλον της Ακαδημίας της Νίκης. Μέσα στο τριήμερο που ήταν εδώ, γνωρίσαμε μέσω βίντεο τον κ. Μπρένιξ.

Είδαμε τη δουλειά του σε διάφορες ακαδημίες πανευρωπαϊκά και αναρωτηθήκαμε όλοι αν μπορεί αυτή η φιλοσοφία και νοοτροπία να περάσει και στην ομάδα μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μας έκανε την τιμή να βρίσκεται εδώ. Είναι τιμή μας, γιατί είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ελλάδα – και ήρθε σ’ εμάς.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ποδοσφαιρική φιλοσοφία, η οποία θα καλλιεργηθεί μέσα στη Νίκη από τα παιδιά 5 ετών μέχρι τη μεγάλη ομάδα. Να δοθεί η δυνατότητα να βγουν παιδιά μέσα από την Ακαδημία και να επανδρώσουν τη μεγάλη ομάδα και -γιατί όχι- και μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή να βγουν και προπονητές, οι οποίοι θα αναλάβουν τη μεγάλη ομάδα για τα επόμενα χρόνια, γιατί η ποδοσφαιρική φιλοσοφία πρέπει να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και προπονητή σε προπονητή.

Θα προσπαθήσουμε με την εμπειρία που θα μας μεταφέρει και διά μέσου του Φάντζιο Μπούις και των άλλων συνεργατών, να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, αν αυτό είναι δυνατόν και θεωρώ ότι το έργο θα φανεί στο άμεσο μέλλον».

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ κ. Περικλής Λασκαράκης πρόσθεσε: «Καλωσορίζω τον κ. Μπρένιξ στο νομό μας και συγχαίρω το ιστορικό σωματείο-μέλος μας, τη Νίκη Βόλου, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του καμπ, που γίνεται υπό την αιγίδα της ΕΠΣΘ. Τέτοιες προσπάθειες που προαγάγουν το ποδόσφαιρό μας και κυρίως των ακαδημιών, του μέλλοντος δηλαδή του ποδοσφαίρου, πάντα θα μας βρίσκουν αρωγούς, και όπου μπορούμε θα προσπαθούμε να συμβάλλουμε για την ολοκλήρωση τέτοιων προσπαθειών. Να συγχαρώ, επίσης, την Ακαδημία του Ερμή, που με τις υποδομές και την τεχνογνωσία της συνδράμει κι αυτή και βάζει το δικό της λιθαράκι στην επιτυχημένη -θέλω να πιστεύω από πριν- προσπάθεια».

Ο κ. Σαπουνάς, διευθυντής της Ακαδημίας Ερμή επεσήμανε: «Καλωσορίζουμε τον κ. Μπρένιξ και συγχαρητήρια στη Νίκη για την πρωτοβουλία αυτού του πρωτόγνωρου καμπ. Η Ακαδημία Ερμής είναι κοντά σε ό,τι αληθινό συμβαίνει στην πόλη μας, και με τις εγκαταστάσεις και την τεχνογνωσία μας συμβάλλουμε έτσι ώστε να έχει επιτυχία το γεγονός».

Τελευταίος το λόγο πήρε ο κ. Μισέλ Μπρένιξ τονίζοντας:

Για την επίσκεψη του στον Βόλο: «Κατ’ αρχήν είναι τιμή για μένα που βρίσκομαι στον Βόλο. Η οικογένειά μου είναι λάτρης της Ελλάδας, ενώ η σύζυγος του γιου μου και ο πατέρας της έρχονται εδώ και 30 χρόνια στον Βόλο. Έτσι γνωρίζουν το περιβάλλον και μου είπαν ότι είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας».

Για την πρόκληση της Νίκης: «Καταλαβαίνω πως υπάρχει μία πρόκληση για τη Νίκη Βόλου και νομίζω πως αν οργανώσετε και προγραμματίσετε τα πάντα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να είστε σίγουροι πως μπορείτε να επιστρέψετε στην κορυφή».

Για το Ελληνικό ποδόσφαιρο: «Για μένα αποτελεί έκπληξη που το δυναμικό των Ελλήνων ποδοσφαιριστών βρίσκεται σε τέτοιο σημείο. Για παράδειγμα ο Καρέλης, που αγωνίζεται στο Βέλγιο και στην Γκένκ, η οποία χρησιμοποιεί το δικό μας πρόγραμμα, έχει βελτιωθεί αισθητά. Θα σας συμβούλευα να ακολουθήσετε ό,τι γίνεται σε αυτό τον σύλλογο και θα δείτε πως τις επόμενες σεζόν ο Καρέλης με την Γκένκ μπορούν να βρίσκονται στην κορυφή, γιατί βασίζονται στο ίδιο πρόγραμμα που προσπαθούμε να φέρουμε στον Βόλο. Πρέπει να πιστέψετε στα ταλέντα σας, και θα αναρωτιέστε φυσικά αν είναι πιθανό να τα αλλάξεις όλα αυτά».

Για τη συνεργασία που περιμένει: «Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα να έχουμε κάποια ιδιαίτερα νέα, γιατί προετοιμάζουμε μια συμφωνία την οποία δεν μπορώ να αποκαλύψω τώρα, αλλά μπορώ να θυμηθώ δύο πράγματα.

Όταν κλήθηκα από την Μίλαν να αναδιοργανώσω την Ακαδημία και τον σύλλογο τα αποτελέσματα μιλούν σήμερα. Μετά από τρεις σεζόν στην ιταλική ομάδα αγωνίζονται σήμερα πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές. Ακόμη και στη Μίλαν σε μια ομάδα τοπ κλάσης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, κατάλαβαν πως πρέπει να στηριχθούν στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Έχουμε ήδη το παράδειγμα των Ντοναρούμα, Λοκατέλι, Ρομανιόλι, που είναι νεαροί αλλά είναι μέλη της πρώτης ομάδας.

Θυμάμαι επίσης πριν τρία χρόνια κλήθηκα από τη γαλλική Μετς να κάνουμε το ίδιο πράγμα με την Ακαδημία της στη Σενεγάλη. Κανένας δεν πίστευε τότε πως μπορούμε να φέρουμε την ομάδα εκείνη στην κορυφή, αλλά σήμερα είμαι πολύ περήφανος και επιμένω πως χρειάζεται μια ομάδα ανθρώπων για να ξαναχτίσεις ένα σύλλογο, και δεν μπορείς μόνος σου.

Έτσι μαζί με τον Φάντζιο Μπούις, και τους προπονητές του συλλόγου της Νίκης, μπορούμε να έχουμε επιτυχή αποτελέσματα. Πηγαίνοντας πίσω στη Σενεγάλη κάναμε το ίδιο πράγμα. Είχαμε τον Γάλλο αρχιπροπονητή και τους Αφρικανούς προπονητές. Τρία χρόνια μετά από τη Γ’ Εθνική κατακτήσαμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Σενεγάλης, έχοντας την μικρότερη ηλικιακά ομάδα που αγωνίστηκε ποτέ στην Αφρική, με παίκτες ηλικίας από 17 ετών μέχρι 22.

Αυτό σημαίνει πως γίνεται, αλλά πρέπει να ακολουθήσεις μία σειρά πραγμάτων. Σταματήστε να αλλάζετε συνέχεια τους προπονητές, γιατί εκτός από το να εξελίξεις τους ποδοσφαιριστές μπορείς και να βελτιώσεις και τους προπονητές σου.

Δούλεψα με την Μπαρτσελόνα και έκαναν το ίδιο. Ήθελαν μια συνοχή και μια ισορροπία. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να θεσπίσεις μια μακροχρόνια πολιτική. Πιστεύω πως στην Ελλάδα μπορείτε να το κάνετε, γιατί κανείς δεν μπορεί να μου πει πως δεν έχετε το ίδιο υλικό ποδοσφαιριστών που έχει και το Βέλγιο.

Το 2000 το Βέλγιο δεν υπήρχε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Σήμερα, και 17 χρόνια μετά, είμαστε στην κορυφή και είχαμε το ίδιο πρόβλημα που έχετε εσείς σήμερα. Σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Βόλο, με αυτό το περιβάλλον, μην μου πείτε πως δεν μπορείτε να το κάνετε».

Για την Εθνική Ελλάδος: «Η Εθνική Ελλάδος έπαιξε κόντρα στο Βέλγιο και δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ένα πράγμα. Πώς γίνεται να σκέφτεστε μόνο την άμυνα; Αυτό που βλέπουμε από τους Έλληνες παίκτες είναι πως μπορούν να φτάσουν στην κορυφή, αλλά, σας παρακαλώ, δώστε τους περισσότερη ελευθερία κινήσεων. Πιστέψτε σε αυτούς, γιατί έχουν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι και έξυπνοι. Μην τους αγχώνετε και μην τους αναγκάζετε να χρησιμοποιούν μόνο τις ικανότητες τους στην άμυνα. Δώστε τους την ευκαιρία να δείξουν τι μπορούν και τι αξίζουν.

Για να τα αλλάξεις όλα αυτά δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά άνθρωποι, και προσέξετε: δεν θέλω να επιβάλλω το βέλγικο πρότυπο στην Ελλάδα, αλλά με υπομονή και πίστη πρέπει να δουλέψετε πάνω στους Έλληνες ποδοσφαιριστές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου