ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Επιστρέφει στο Βόλο ο Πάτσης

επιστρέφει-στο-βόλο-ο-πάτσης-586480

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται στο Βόλο, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, Ανδρέας Πάτσης, ανταποκρινόμενος στην ανακοίνωση – κάλεσμα φιλάθλων του συλλόγου.

Ο πρώην παράγοντας των κυανόλευκων τοποθετήθηκε για πρώτη φορά επίσημα, μετά την προτροπή μερίδας φιλάθλων της Νίκης να επιστρέψει και πάλι ενεργά στο Βόλο για χάρη της ομάδας. Ο Ανδρέας Πάτσης φιλοξενήθηκε στο ραδιόφωνο του ΣΠΟΡ FM 89.5 και αναλυτικά δήλωσε:

Για την ανακοίνωση – κάλεσμα των φιλάθλων: «Κατ’ αρχήν ποτέ δεν διαχώρισα ποτέ τους φιλάθλους σε πατσικούς και μη. Προφανώς είδαν τι έγινε την περίοδο 2012-2014 και είδαν τι γίνεται στη συνέχεια. Αναγνώρισαν το έργο που έγινε με τα όποια λάθη και τις αδυναμίες, και για μένα αποτελεί μια δικαίωση για το έργο που παρήχθη στη Νίκη και στο Βόλο γενικότερα. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους που δεν τους ήξερα, δεν τους είχα συναντήσει, να βγαίνουν δημόσια είτε μέσω της επιστολής, είτε μέσω του προφίλ που έχουν δημιουργήσει στο facebook. Είναι ένα κάλεσμα, μια πρόσκληση, ένα κάλεσμα αγνών φιλάθλων, στο οποίο οφείλω να ανταποκριθώ απέναντί τους, έστω από λόγους ευγένειας και ουσίας».

Για το αν βρεθεί στο Βόλο: «Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους απαξιώνεις ούτε αποστρέφεις το πρόσωπό σου. Μπορεί να είναι αυτοί, μπορεί και περισσότεροι. Δεν στέκομαι στα νούμερα, αλλά σε μια δημόσια παρέμβαση με ονοματεπώνυμο πολλών φιλάθλων της ομάδας, που συνέκριναν τα γεγονότα. Τις προσεχείς ημέρες, την επόμενη εβδομάδα καλά να είμαστε, θα ανεβώ στο Βόλο και θα κουβεντιάσω μαζί τους ανταποκρινόμενος στο κάλεσμά τους. Από κει και πέρα υπάρχουν άλλα θέματα που θα κουβεντιαστούν στη διαδρομή».

Για πιθανή ανάμειξη εκ νέου με τη Νίκη: «Στη ζωή λένε «ποτέ μη λες ποτέ». Είναι βασικός κανόνας. Από κει και πέρα υπάρχουν διάφορα πράγματα. Κατ’ αρχήν η ομάδα έχει μια διοίκηση κι έναν πρόεδρο που οφείλει να την «τρέξει» μέχρι τέλος της περιόδου, έχει έναν Ερασιτέχνη ο οποίος έχει τις ευθύνες πού και πώς την ανέθεσε πέρσι και φέτος και με ποιές προϋποθέσεις. Δεν είμαι άνθρωπος που αμφισβητώ τους θεσμικούς ρόλους που έχουν κάποιοι, ούτε επιδιώκω βιαίως να ανατρέψω κανένα, δεν το έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Αν και το έχω υποστεί εγώ ο ίδιος, δεν θέλω να κάνω αυτά που μου έκαναν. Δεν παύει όμως να έχω λόγο και άποψη για την ομάδα και να μιλάω και να συναναστρέφομαι με τους ανθρώπους και να εξετάζω ενδεχομένως όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν στη διαδρομή μέχρι το καλοκαίρι και μετά».

Για τις τοποθετήσεις του κ. Ξάνθη: «Εκτιμώ την κοινωνική υπόσταση, το ειδικό βάρος και την αγάπη του κ. Ξάνθη για τη Νίκη, αλλά και τη συνεισφορά του, γιατί δύο χρόνια δουλέψαμε μαζί. Έχω διαβάσει και συντάσσομαι με τις τοποθετήσεις του. Δεν είναι κάτι δύσκολο, αλλά δεν είναι και κάτι απλό. Επειδή απλά διακινούνται και λέγονται, δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα ανέτρεπα βιαίως κάποιον, πόσο μάλλον ο κ. Ξάνθης, ο οποίος έχει μια ευγένεια που καμιά φορά μπορεί να θεωρηθεί «ενοχλητική» για τον τρόπο που προσεγγίζει κάποια πράγματα. Υπάρχουν διαδικασίες και πράγματα που μπορούν να γίνουν. Όλα είναι ανοικτά, όλα συζητιούνται, αλλά βεβαίως ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα των ανθρώπων της Νίκης, που είναι τιμητικό για μένα. Υπέστη πολλά, άκουσα πολλά περισσότερα. Όταν όμως έρχονται άνθρωποι της ομάδας μετά από 2-2,5 χρόνια να σε δικαιώνουν για το έργο που έχεις παραγάγει και έχεις συνεισφέρει στην ιστορία της, είναι πολύ τιμητικό. Όλα θα εξεταστούν στην πορεία. Ο χρόνος δεν είναι ούτε πολύς, ούτε λίγος».

Για τους λόγους διάλυσης της ΠΑΕ: «Επειδή πολλά ακούγονται, η ομάδα ούσα στη Super League δεν μπορούσε να υποστηριχθεί, γιατί μπήκαν πολλές υπόγειες δυνάμεις και πήγαν να δημιουργήσουν απόσταση μεταξύ εμού, των φιλάθλων και της ομάδας, την οποία απαξίωναν. Πέτυχαν να δημιουργηθεί μια απόσταση μεταξύ της διοίκησης και των φιλάθλων, ο κόσμος απέστρεψε το πρόσωπό του προς την ομάδα, τα χρέη ήταν δυσβάσταχτα. Γιατί κάποιοι λένε διάφορα ευφυολογήματα αλλά η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Είχα ενημερώσει ένα μήνα ολόκληρο ότι θα φύγω και ότι δεν μπορώ να την υποστηρίξω, παρέδωσα τα «κλειδιά» και θέλουν να φορτώσουν το χρέος σε μένα. Η βλακεία σε ορισμένους ανθρώπους πάει… σύννεφο, αλλά όπως είναι γνωστό με τους πάντες παλεύεις εκτός από τους ηλίθιους, οι οποίοι είναι λίγοι, αλλά έχουν κάνει πολλά κακά στην ομάδα και ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια».

Για τη σημερινή παρουσία της ομάδας: «Αυτό παρέλαβα όταν ήρθα στη Νίκη. Τις συνθέσεις τις έβγαζαν δέκα δήθεν οργανωμένοι, δέκα δήθεν ηγεμόνες, ηγήτορες και μέντορες. Έχεις δει ομάδα της οποίας οι ποδοσφαιριστές να λένε «εμείς δεν θέλουμε τον τάδε πρόεδρο»; Γυρνάει η ομάδα στις τότε εποχές και προφανώς σε κάποιους αρέσει αυτό το καθεστώς. Αυτό τους βολεύει, αυτό τους συντηρεί, σίγουρα απ’ αυτό ζουν. Όταν είσαι «τίποτα», θέλεις να γίνεις κάποιος μέσω της ομάδας. Βλέπετε καθημερινά τον ευτελισμό και τον εξευτελισμό της, η οποία ξαφνικά από τα πρωτοσέλιδα που βρισκόταν και ήταν το θαύμα του θαύματος, σήμερα είναι στην απαξίωση».

Για τα λάθη του: «Θέλετε να πείτε ότι έκανα χίλια λάθη; Θα το δεχθώ. Το έργο, όμως, δεν μπορείς να το παραγνωρίσεις, ότι η ομάδα μετά από 49 χρόνια ανέβηκε στη Super League και θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει κάποια πράγματα. Και τίποτα να μην έκανα και η ομάδα με μαθηματική ακρίβεια θα έπεφτε. Κανείς δεν θέλησε να ζήσει, να ευχαριστηθεί και να υποστηρίξει αυτό το όνειρο».

Για την εκκαθάριση: «Η κατρακύλα είναι απίστευτη, χωρίς σταματημό και πρέπει να λογοδοτήσουν πολλοί για τις επιλογές της και εννοώ τη διαχείριση στην Γ’ Εθνική. Έχει γίνει εκκαθάριση; Πέρσι π.χ. έλεγαν θα ανεβάσουμε την ομάδα κ.λπ. Πώς θα γίνει αυτό, χωρίς εκκαθάριση; Για να γίνει αυτό χρειάζεται 2,5 χρόνια. Μήπως τελικά δε θες ποτέ να ανέβεις; Δύο πράγματα πρέπει και θα διορθωθούν όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Το πρώτο είναι η εκκαθάριση, στο οποίο έχω συνταχθεί. Το δεύτερο είναι ότι δεν βλέπω στο Βόλο την ταμπέλα που είχαμε σηκώσει κάποτε και έκλεισαν οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης παρουσία 10.000 λαού και η χρυσή κούπα μετά από 50 χρόνια εγκαταστάθηκε στα γραφεία αυτά. Κανείς δεν σκέφτηκε συμβολικά, έστω με την προσδοκία η επόμενη κούπα να είναι εκεί, να κρατήσει αυτά τα γραφεία. Αυτό δείχνει το μένος που υπήρχε έστω αυτό το συμβολικό μέρος, γιατί η κούπα ανήκει στο κέντρο του Βόλου και η Νίκη είναι Βόλος, να το κατακρημνίσουν και να το σβήσουν από την ιστορία.

Ενώ είχα δηλώσει πως θέλω να βοηθήσω στην εκκαθάριση κανείς δε ζήτησε τη βοήθεια μου. Εγώ ήμουν πάντα πρόθυμος και διαθέσιμος».

Για την «εξέγερση» των φιλάθλων: «Χαίρομαι που βλέπω έστω και μια σιωπηλή εξέγερση της πλειοψηφίας των φιλάθλων της Νίκης, που δεν θέλουν να ανέχονται άλλο τέτοιες καταστάσεις. Αυτό είναι στο χέρι τους, στο χέρι μας, στο χέρι όλων, κάτω από προϋποθέσεις και προδιαγραφές να επιτευχθεί. Το αν θα γίνει είναι άλλη συζήτηση. Όποιος πάρει τη Νίκη, θα πρέπει να την πάρει καθαρή».

Για τα χρέη και τα… φέιγ βολάν: «Επειδή υπάρχουν πολλοί ειδήμονες, αλλά τα γραπτά μένουν, να σας στείλω το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Πετάνε φέιγ βολάν, αλλά να είναι φέιγ βολάν ουσίας, όχι σαχλαμάρας, χωρίς ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.

Το πόρισμα αφορά τη χρονική διάρκεια από το 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2012, που εγώ δεν είχα καμία σχέση με τη Νίκη, και βεβαιώνει αυτά τα χρέη.

Η Εφορία από ανώνυμες καταγγελίες, αφού ανέλαβα την ομάδα, έκανε έλεγχο. Τα γραφεία του Ερασιτέχνη ξέρετε πού είναι; Είναι Ελπίδος 6, όχι στη Μαιάνδρου. Γιατί είναι και πονηροί. Σου λέει, θα τα βάλουμε εκεί, για να μη μας βρίσκουν.

Τα χρέη ανήλθαν σε 11 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2002 έως τον Μάρτιο του 2012, που εγώ δεν είχα καμία σχέση με την ομάδα. Παρόλα αυτά πήρα το βάρος στην πλάτη μου.

Εδώ δίναμε χαρτιά ότι η ομάδα χρωστάει και σε πρώην προέδρους για ταμειακές διευκολύνσεις. Αυτή ήταν η κακοδαιμονία. Ο κ. Γιδόπουλος ήταν μία χαρά. Τους είχε υπαλλήλους; Τους είχε μπάτλερ να του καθαρίζουν τα παπούτσια; Τους κράταγε στο χέρι; Κάτι γινόταν. Δεν μπορείς να βάζεις μία υπογραφή φαρδιά-πλατιά και να λες “χρωστάμε ένα εκατομμύριο”. Κάτι συνέβη. Πάντως λογική δεν έχει. Όλοι αυτοί οι παπατζήδες εκεί πέρα δημιούργησαν χρέη 11 εκατομμύρια. Όλοι αυτοί που μιλάνε σήμερα στα ραδιόφωνα και το παίζουν ότι “εγώ είμαι Νίκη”. Αυτοί είναι απατεώνες».

Για τις προϋποθέσεις επιστροφής του: «Κατ’ αρχάς εκκαθάριση και οικονομικός απολογισμός. Πού χρωστάει η Νίκη; Ποιοι έκαναν τις επιλογές μέχρι σήμερα; Εγώ διαβάζω αντιφατικές δηλώσεις, τη μία υπέρ του Τζήμα την άλλη τον κατατροπώνουν. Τη μία ότι θα γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Νίκης, την άλλη του κάνουμε πρόταση μομφής να φύγει. Απλώς πρέπει κάποια στιγμή ο δεσμός που έχει αναπτυχθεί μεταξύ εμού και του κόσμου να επανέλθει, αν μπορέσει να γίνει αυτό, και να πούμε αυτή τη φορά τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη.

Τα μοντέλα τα οποία μπορούν να φτάσουν ψηλά δεν είναι τα μοντέλα που ισχύουν σήμερα.

Έτσι, όπως είναι δομημένη η ομάδα στον Ερασιτέχνη και ο κ. Φάτσης, που τώρα ακούει με μεγάλο ενδιαφέρον, για να βγάλει καμία ανακοινωσούλα, θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις επιλογές του, για τις πράξεις του, για τα οικονομικά και για άλλα, ποιους καλύπτει ή δεν καλύπτει, τι κάνει, τι δεν κάνει. Πρέπει να βρουν σκούπα.

Εγώ δε λέω ότι πρέπει να φύγουνε και δεν εκβιάζω κανέναν. Υπάρχουν πολλά θέματα. Αυτή τη φορά, αν γίνει κάτι, θα γίνει με άλλους κανόνες. Όχι, όπως έγινε τότε. Αυτή τη φορά είμαι πολύ πιο σοφός. Αν είναι να κάνω κάτι θα το κάνω με τελείως διαφορετικές προϋποθέσεις και εκεί συντάσσομαι 100% με τον κ. Ξάνθη, με τον οποίον θα κουβεντιάσω.

Από κει και πέρα είναι θέμα μιας κοινωνίας, είναι θέμα ανθρώπων. Δεν είναι απαραίτητο να δεχθεί κανείς ούτε όρους ούτε προϋποθέσεις. Αν εγώ βάλω πέντε όρους κι έτσι πρέπει να δουλέψω, αυτό δεν είναι εκβιασμός. Αν η κοινωνία πει ότι δε μας αρέσει αυτό και εμείς αυτούς θέλουμε, αυτούς μάθαμε, μ’ αυτούς θέλουμε να συνεχίσουμε, με το ζόρι δε γίνεται τίποτα. Δεν εκβιάζει κανείς να πάρει την ομάδα».

Για το δρόμο της πολιτικής που έχει επιλέξει: «Αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ο Πάτσης δεν εμποδίζεται από τίποτα».

Για την επόμενη μέρα της ομάδας: «Η Νίκη Βόλου μπορεί να είναι αυτοσυντηρούμενη; Με τον κόσμο της, σωστούς ανθρώπους, σωστό προγραμματισμό και σωστή οργάνωση; Δεν έχει κανένα λόγο να μην είναι στην κορυφή. Εγώ δεν λέω να πάει κάποιος διαχειριστής να πει “Βάλτε τα λεφτά και εγώ τα διαχειρίζομαι”. Συμφωνώ να βάλουμε κι εγώ, κι εσύ και οι φίλαθλοι και όλοι να κάνουμε ένα πολύ ωραίο σύνολο αλλά με διακριτούς ρόλους. Η Λάρισα το έχει. Μπορεί να το έχει και η Νίκη Βόλου;».

Κλείνοντας ο κ. Πάτσης πρόσθεσε: «Με αυτούς τους ανθρώπους θα μιλήσω, θα έρθω και δεν μπορώ να ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη. Την ομάδα την παρακολουθώ από την πρώτη μέρα που έφυγα. Δεν έφυγα με κακία για την ομάδα. Λύπη μου προκαλεί. Μόνο λύπη. Καταλαβαίνω το άγχος και την αγωνία για την επόμενη μέρα. Εγώ θα έρθω να μιλήσω και ανταποκρίνομαι, το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά δεν θέλω να βλέπω τη Νίκη εκεί. Δεν της αξίζει.

Σύντομα θα είμαι κοντά σας, που λένε και στις ελληνικές ταινίες. Συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου