ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Να σταματήσει η αντιπαράθεση για τις ζημιές σε Κανάλια -Κερασιά

να-σταματήσει-η-αντιπαράθεση-για-τις-ζ-801392

Οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν «προσφέρονται» για αντιπαράθεση, καθώς αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση των πληγέντων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου Τριαντάφυλλο Παπαϊωάννου.

Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο κ. Παπαϊωάννου, περιγράφει εικόνες βιβλικής καταστροφής, αναφερόμενος στην θεομηνία της 26ης Ιουνίου, που έπληξε Κανάλια και Κερασιά, για αυτό και όπως τονίζει για να κλείσουν οι πληγές χρειάζεται συνεννόηση και όχι «αντιπολιτευτικές κινήσεις εντυπωσιασμού».

«Τόσο έντονη βροχόπτωση υπολογίζεται ότι είχε να «περάσει» από την περιοχή μπορεί και πριν 100 χρόνια. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο από την ορμή των νερών. Λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα. Το νερό σε μερικά σημεία στα Κανάλια έφτασε μέχρι τις σκεπές των σπιτιών. Δεν υπάρχει σπίτι που να έμεινε ανέπαφο, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Περιγράφοντας τις δύσκολες ώρες που βίωσαν οι κάτοικοι της περιοχής, ο πρόεδρος του ΔΣ αναφέρει: «Τα δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευσης υπέστησαν τεράστιες καταστροφές. Ίδια κατάσταση και στην Κερασιά. Το ρέμα της Κερασιάς παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του μέχρι και ένα μεγάλο τμήμα της επαρχιακής οδού Καναλίων – Κερασιάς. Η υπερχείλιση του Κερασιώτη, οι καταστροφικές πλημμύρες από την ορμητική ροή των υδάτων, αποτέλεσαν το αποκορύφωμα των πληγών που άνοιξε η άνευ προηγουμένου θεομηνία που έπληξε την περιοχή» προσθέτει ο ίδιος.

Αναλύοντας τα αίτια του προβλήματος, ο κ. Παπαϊωάννου υποστηρίζει ότι: «Ο συλλεκτήρας Σ6 που υποτίθεται θα παρελάμβανε τα νερά του Κερασιώτη και θα τα οδηγούσε με φυσική ροή στην Κάρλα αρχικά υπερχείλισε και στη συνέχεια «έσπασε» στο σημείο που ενώνεται με τον Κερασιώτη. Αυτό και η διακοπή εργασιών αποπεράτωσης του συλλεκτήρα Σ7 που περνάει μπροστά από τα Κανάλια καθώς και η μη διευθέτηση του ρέματος «Δανιήλ» της Κερασιάς είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία νέα λίμνη (4.000 στρεμμάτων) έξω από την κανονική από την πλευρά των Καναλίων». Όλα τα αγροτεμάχια από τα Κανάλια μέχρι την Κερασιά έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Ζώα πνίγηκαν. Ποιμνιοστάσια κατέρρευσαν κλπ. Με λίγα λόγια βιβλική καταστροφή».

Υπεράνθρωπες προσπάθειες

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου υπεραμύνεται των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής στις δύσκολες ώρες αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Την ώρα της θεομηνίας το πρώτο πράγμα που κάναμε, ήταν να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους από τα σπίτια για να μην έχουμε θύματα. Το δεύτερο ήταν να δώσουμε εντολή να ξεκινήσουν αμέσως τις εργασίες καθαρισμού των φερτών υλικών όλοι οι ντόπιοι επαγγελματίες που ασχολούνται με χωματουργικές εργασίες. Παράλληλα δώσαμε εντολή να μεταφερθούν άμεσα στα Κανάλια όλα τα χωματουργικά μηχανήματα κα τα φορτηγά του Δήμου καθώς και όλοι οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τις εξωτερικές εργασίες (χειριστές μηχανημάτων, εργάτες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ)» συμπληρώνει ο κ. Παπαϊωάννου και αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις ενέργειες που έγιναν.

Χρειάζονται νέα έργα

Συνεχίζοντας ο ίδιος διατυπώνει την άποψη ότι υπήρξαν αστοχίες σε έργα που έχουν γίνει στην περιοχή όπως στον χείμαρρο Κερασιώτη, αλλά προκρίνει σημαντικότερο να γίνουν νέα έργα που θα θωρακίσουν τις δημοτικές ενότητες.

«Για να γίνουν τα νέα έργα χρειάζονται χρήματα, συνεννόηση μεταξύ Πολιτείας, Περιφέρειας και Δήμου για το ποιος θα κάνει τι και πώς θα γίνει» σημειώνει ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι «θα περίμενε κάποιος να ενημερωθεί και για το τι έφταιξε και συνέβησαν όλα αυτά όμως πιστεύω πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Το σίγουρο είναι ότι οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει στον Κερασιώτη καθώς και το έργο του Σ6 δεν άντεξαν. Αποδείχθηκε ότι τα ρέματα εντός του χωριού των Καναλίων που εγκιβωτίστηκαν με αποφάσεις των τοπικών συμβούλων των τότε Κοινοτήτων (τις δεκαετίες 1980 – 1990) δεν ήταν σε θέση σε καμία περίπτωση να δεχθούν τέτοιο όγκο νερού και φερτών υλικών από τα βουνά» εκτιμά ο ίδιος.

Ζητά τέλος πιστώσεις για νέα έργα και καταλήγοντας τονίζει: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει τουλάχιστο τούτες τις ώρες να αφήσουμε στην άκρη μικροπολιτικές, αντιπολιτευτικές κινήσεις εντυπωσιασμού, αντιπαραθέσεις ή οτιδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια.

Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε συντονισμένα, αρχικά στο να βρεθούν τα χρήματα και στη συνέχεια να κατασκευάσουμε τα έργα (Περιφέρεια και Δήμος) το συντομότερο δυνατό γιατί όλοι καταλαβαίνουμε το τι πρόκειται να συμβεί αν υπάρξει ανάλογο συμβάν με τέτοιες ανεπαρκείς και κατεστραμμένες υποδομές» κλείνει η ανακοίνωση του κ. Παπαϊωάννου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου