ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τιμητικές εκδηλώσεις στη Βιέννη για τον Ρήγα Βελεστινλή

τιμητικές-εκδηλώσεις-στη-βιέννη-για-τ-802062

Στη Βιέννη πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις κατά το τριήμερο 22 – 24 Ιουνίου 2018 για να τιμηθεί η επέτειος του μαρτυρικού θανάτου του επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή και των επτά συντρόφων του. Χώρος των εκδηλώσεων ήταν οι πλησίον ευρισκόμενοι στην «Οδό Ελλήνων» της Βιέννης δύο ορθόδοξοι ναοί, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος και ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου, που ήταν για τους Έλληνες Οθωμανούς υπηκόους, όπως ήταν ο Ρήγας και οι σύντροφοί του στο μαρτύριο.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου -Ρήγα δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, ο οποίος την πρώτη ημέρα παρουσίασε ορισμένα χαρακτηριστικά περιστατικά της ζωής του Ρήγα στη Βιέννη κατά την διαμονή του το 1790 και 1796 ΄-98 με τίτλο «Στιγμές του Ρήγα στη Βιέννη». Και την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα «Το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασης του Ρήγα Βελεστινλή μέσα από τα έργα του και τα Αρχεία της Βιέννης», με πολλές διαφάνειες από τα έργα του Ρήγα και τους χάρτες του, παρουσιάζοντας όλες τις πρόσφατες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί. Κατά τις ομιλίες επί πλέον διορθώθηκαν τα μέχρι τώρα λάθη σχετικά με το όνομα του Ρήγα Βελεστινλή.

Οι ομιλίες ήταν διαφωτιστικές, γι’ αυτό και καταχειροκροτήθηκαν. Επί πλέον και το σημαντικότερο, μια και τα λόγια φεύγουν και ξεχνιούνται, οι Ελληνες της Βιέννης απόκτησαν πολλά από τα έργα του Ρήγα και τις σχετικές μελέτες. Τα βιβλία αυτά θα τους συντροφεύουν και θα εμβαθύνουν στο μεγαλειώδες έργο του Ρήγα. Την Κυριακή 24 Ιουνίου, ημέρα του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα και των Συντρόφων του, στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος, χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βιέννης κ. Αρσενίου, ψάλθηκε η επιμνημόσυνη δέηση μνημονεύοντας τα ονόματα και τον τόπο καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα. Μάλιστα σε τραπέζι υπήρχε καλαίσθητη εικόνα του Ρήγα με τα κεριά και κόλλυβα για το μνημόσυνο, που μία καθηγήτρια είχε προετοιμάσει.

Οι εκδηλώσεις εμπλουτίστηκαν με σχετικές ομιλίες καθηγητών του Πανεπιστημίου Βιέννης, μουσικό πρόγραμμα από τον πιανίστα Χρήστο Μαράντο, που παρουσίασε έργα της εποχής του Ρήγα, τον Θούριο από την Ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Σχολής της Μητρόπολης Αυστρίας, έκθεση με κόμικ αφιερωμένη στον Ρήγα και προβολή ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μουσικό, χορευτικό πρόγραμμα και φαγητό και ποτό στην «Οδό των Ελλήνων» της Βιέννης με τη συμμετοχή πολλών συμπατριωτών μας και φίλων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας, την Ελληνική Πρεσβεία της Αυστρίας, την Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, τον Κοινωνικοπολιτιστικό Σύλλογο της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου