ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αναδεικνύει την ιστορία των Φερών

αναδεικνύει-την-ιστορία-των-φερών-51376

Σταθερά αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το Βελεστίνο από 1.000 περίπου επισκέπτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι στη διάρκεια του χρόνου ξεναγούνται στα αρχαία μνημεία του τόπου από τον ιστορικό και αρχαιολόγο Γιώργο Σαββανάκη.

Ο γηγενής αρχαιολόγος και ξεναγός, συμβάλλει τα μέγιστα με τη δράση που αναπτύσσει, στην ανάδειξη των μακραίωνων ιστορικών καταβολών του Βελεστίνου, που έχουν ως αφετηρία τη Νεολιθική εποχή, γύρω στο 3.000 π.Χ., σύμφωνα με τα ευρήματα, και φθάνουν μέχρι τη νεότερη περίοδο.

Δεκάδες μαθητές σχολείων συμμετέχουν, στο μεταξύ, στα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ως επίκεντρο τη Χάρτα και τον Ρήγα, ενώ επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχουν αντίστοιχα στις θεματικές περιηγήσεις που ζωντανεύουν τα αρχαία μνημεία του Βελεστίνου και τις ιστορικές διαδρομές στον τόπο και τον χρόνο.

Οι ξεναγήσεις ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια και συνεχίζονται με πνεύμα συνεργασίας, τόσο με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου όσο και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με τον Γιώργο Σαββανάκη να υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστός παντού».

Η Υπέρεια κρήνη, ο ναός του Θαυλίου Διός, η προσωπικότητα του Ρήγα, το σπίτι όπου γεννήθηκε και η Χάρτα, είναι ορισμένα από τα σημεία αναφοράς της περιοχής που φέρει βαριά ιστορία και ταυτίστηκε με πρόσωπα θρυλικά τα οποία άφησαν εποχή.

Τα σχολεία που επισκέπτονται το Βελεστίνο προέρχονται από όλη την Ελλάδα και πολλά συνδυάζουν τον αρχαιολογικό περίπατο με την εκδρομή που πραγματοποιούν στην ευρύτερη Μαγνησία, συμμετέχοντας, παράλληλα, σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι θησαυρού, με «έπαθλο» τη γνωριμία με τα αρχαία και νεότερα μνημεία της περιοχής.

«Τα παιδιά ενδιαφέρονται κυρίως για τον Ρήγα και τη Χάρτα. Οι επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας ενδιαφέρονται, εκτός από τον Ρήγα, που είναι ιδιαίτερα γνωστός, για τις αρχαίες Φερές», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Νεολαίας Βελεστίνου, εξάλλου, είχε διοργανωθεί θεματική περιήγηση στο Βελεστίνο με θεματικούς άξονες τον έρωτα και τον θάνατο, με πολύ μεγάλη συμμετοχή από κατοίκους κάθε ηλικίας. «Είναι πάρα πολύ καλό να υπάρχουν εντυπωσιακά ευρήματα για να θαυμάσει κάποιος, αλλά το βασικό είναι να υπάρχει μια ωραία αφήγηση, η οποία θα δένει όμορφα την ιστορία με τα μνημεία και θα μπορεί να προκαλέσει περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου