ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Νέο αίτημα της Περιφέρειας για ένταξη του Δήμου Ρ. Φεραίου στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης

νέο-αίτημα-της-περιφέρειας-για-ένταξη-86050

Με αφορμή απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε προηγούμενες επιστολές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων και του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σχετικά με τις μετρήσεις νιτρικών σε περιοχές του Νομού Μαγνησίας, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, απέστειλε εκ νέου επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας την εντατικοποίηση των ελέγχων σε εκτάσεις του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και την επανεξέταση των κριτηρίων μοριοδότησης των υποψηφίων στο πρόγραμμα «Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα». Στο έγγραφο του Υπουργείου τονίζεται η αναγκαιότητα επαναλαμβανόμενων ελέγχων, παρ’ ότι το ίδιο το Υπουργείο είναι αρμόδιο για την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Αναλυτικά η επιστολή: «Στο με αριθμ. 9355/21 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την επανεξέταση των γεωργικών εκτάσεων του Δήμου Ρήγα Φεραίου που στερούνται μοριοδότησης, κάτι που ως Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων είχαμε ζητήσει με επιστολή μας προς το Υπουργείο σας και προς το ΙΓΜΕ, προκειμένου να προχωρήσει σε μετρήσεις, αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνονται συστηματικές μετρήσεις, συνεχώς επαναλαμβανόμενες και διαχρονικά ελεγχόμενες ώστε τα αποτελέσματά τους να κρίνονται αξιόπιστα και με χαμηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, όπως και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου επιθυμούμε τους τακτικούς ελέγχους, για τους οποίους αρμόδιο είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο όμως δεν πραγματοποιεί τις μετρήσεις όσο συχνά θα έπρεπε και επικαλείσθε στο ανωτέρω σχετικό που μας αποστείλατε. Μετά από δική μας επιστολή, αλλά και του Δήμου Ρήγα Φεραίου ζητήσαμε από το ΙΓΜΕ να πραγματοποιήσει εκ νέου ελέγχους και μάλιστα εστάλη στο Υπουργείο σας και η σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ για τη δειγματοληψία και τις αναλύσεις για αζωτούχες ενώσεις σε γεωτρήσεις του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Ζητούμε λοιπόν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Έντονος όμως προβληματισμός υπάρχει και για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διότι με τα κριτήρια που έχει θέσει για την ένταξη και την μοριοδότηση υποψηφίων, αποκλείει αρκετούς παραγωγούς του Νομού Μαγνησίας, διότι βάση της 2ης Αναθεώρησης Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, η μοριοδότησή τους είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός προγράμματος.

Ζητούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επανεξετάσει τα κριτήρια επιλογής, προβαίνοντας στην τροποποίησή τους, διότι το πρόγραμμα «Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα» για το Νομό Μαγνησίας είναι ιδιαίτερης σημασίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου