ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Λίμνη Κάρλα: Χαμηλές οι συγκεντρώσεις κυανοτοξίνης

λίμνη-κάρλα-χαμηλές-οι-συγκεντρώσεις-97470

Δεν υπάρχει τοξικότητα στη λίμνη Κάρλα ώστε να αποδοθεί εκεί ο θάνατος των νεκρών ψαριών που εντοπίστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στην περιοχή Ανάχωμα Καναλίων.

Σε ημερίδα χθες στο ΤΕΕ με θέμα «Η προστατευόμενη Περιοχή Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου: τα προβλήματα, οι προοπτικές και το νέο θεσμικό πλαίσιο», παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις κυανοτοξίνης, ενώ στο οικοσύστημα παρουσιάζεται και μικρή βελτίωση όσον αφορά στο άζωτο και τον φώσφορο.

Στη λίμνη υπάρχουν φαινόμενα ευτροφισμού, τα οποία όμως δεν μπορούν να συνδυαστούν με την τοξικότητα, Η Κάρλα ως φυσικός οργανισμός χρειάζεται συνεχή και διαρκή παρακολούθηση και ορθές γεωργικές πρακτικές.

«Στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Φυσικών Επιστημόνων «Δημόκριτος» εκπονήσαμε μελέτη κατά παραγγελία του ΕΚΠΑΑ μετά από πρόταση του Φορέα Διαχείρισης και έγιναν αναλύσεις σχετικά με την παρουσία κυανοτοξινών σε νερά, σε κυανοβακτηριακή μάζα και σε ζωικούς ιστούς. Βρήκαμε κάποια πολύ μικρά ίχνη από την mcrr (που είναι διεθνώς αναδυόμενοι ρύποι διεθνώς), μία κυανοτοξινή σε κάποια από τα δείγματα. Τα ψάρια και τα πουλιά ήταν καθαρά» τόνισε η Δρ. Αναστασία Χισκιά, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες. «Στην Κάρλα μοιάζει να μην υπάρχει πρόβλημα με τις κυανοτοξίνες. Οι μέθοδοι που έχουμε εφαρμόσει στον Δημόκριτο είναι σύγχρονες με φασμοτομετρία lsmsms μάζας, που δίνει πολύ μεγάλη βεβαιότητα. Υπάρχουν και άλλες μεθοδολογίες που όμως υπερεκτιμούν τα αποτελέσματα» τόνισε η ίδια.

Αυτή είναι και η απάντηση της βιολόγου στην επιστημονική κοινότητα, μετά την προειδοποίηση της καθηγήτριας του ΑΠΘ Μαρίας Μουστάκα, ότι στη λίμνη κυριαρχεί ένας γνωστός ισχυρότατα τοξικός οργανισμός του φυτοπλαγκτού (Prymnesium parvum, >40 εκατομμύρια άτομα στο λίτρο νερού), του οποίου η επαναλαμβανόμενη μαζική αύξηση 2010 συνέπεσε με επαναλαμβανόμενους μαζικούς θανάτους ψαριών στη λίμνη».

«Τη χρονική περίοδο που κάναμε εμείς την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι στα ψάρια και στα πουλιά δεν είδαμε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα» επισήμανε, τονίζοντας ότι «εμείς βρήκαμε σε κυανοβακτηριακή μάζα πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις», και προς επίρρωση παρουσίασε δεδομένα και από άλλες δεκαπέντε φυσικές λίμνες στην Ελλάδα.

Για δικαίωση έκανε λόγο από την πλευρά της η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, Ιφιγένεια Κάγκαλου. «Αισθάνομαι ικανοποιημένη γιατί δικαιώνεται ο Φορέας Διαχείρισης και πλήθος επιστημόνων που υποστήριξαν ότι όντως το θέμα της τοξικότητας είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε, και τελικά φαίνεται ότι δεν υπάρχει θέμα».

Η ίδια επισήμανε ότι ο ευτροφισμός είναι πολύ διαφορετικό πράγμα από την τοξικότητα. «Όπως θα δείτε υπάρχει βελτίωση, μικρή αλλά διακριτή, συγκεντρώσεων σε άζωτο και φωσφόρων. Ευελπιστούμε και στόχος μας είναι να σταθεροποιήσουμε τη βελτίωση. Είναι ένα μικρό δείγμα σταθεροποίησης του συστήματος» τόνισε.

Η ολοκλήρωση των έργων στην λίμνη η ίδια είπε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της Θεσσαλίας, καθώς θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη, όπως επίσης το σχέδιο διαχείρισης της λεκάνης απορροής του Πηνειού.

«Η Κάρλα είναι ένας φυσικός οργανισμός που πρέπει να παρακολουθείται ανά τακτά διαστήματα. Οι αγρότες χρειάζονται περαιτέρω ενημέρωση για τις ορθές γεωργικές πρακτικές.

Πρέπει να διασφαλίζεται η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που είναι για την Κάρλα και η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι απαιτείται να πάμε σε μία ζώνη γύρω από την Κάρλα σε ορθές πρακτικές. Να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο εποπτείας ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά» είπε η ίδια.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τύχη για τον Δήμο η ύπαρξη του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, και ο Δήμος προσπαθεί μέσω του έργου που γίνεται, να διαχειριστεί, να προστατέψει και να αναδείξει τους φυσικούς πόρους της περιοχής.

Ο Δήμος Ρ. Φεραίου, από όλη την εξέλιξη του έργου, αποσκοπεί στην αύξηση της επισκεψιμότητας του δήμου, για να καταστεί ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός. «Στόχος μας είναι η κίνηση στο τετράπτυχο Αρχαίες Φερές, Ρήγας Βελεστινλής, σύγχρονος Δήμος Ρ. Φεραίου και αναγεννημένη λίμνης Κάρλα» επισήμανε μεταξύ άλλων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου