ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δωρεάν εκπαίδευση αγροτών για την προστασία της βιοποικιλότητας της Κάρλας

δωρεάν-εκπαίδευση-αγροτών-για-την-προ-109956

Μια σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των άμεσα εμπλεκόμενων με την προστασία της βιοποικιλότητας της Λίμνης Κάρλας, που είναι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της παρακάρλιας περιοχής, καταβάλλεται από τους Φορείς υλοποίησης ενός καινοτόμου και πρωτοπόρου προγράμματος του Πράσινου Ταμείου, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαρτίου 2018, στο κτίριο του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, στα Κανάλια Μαγνησίας, με υπεύθυνο Φορέα Υλοποίησης της συγκεκριμένης δράσης την εταιρία Συμβούλων “Αργοναύτες”.

Τα σεμινάρια αυτά υλοποιούνται στο πλαίσιο της Δράσης 1 «Workshops ενημέρωσης ομάδων γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής για την εφαρμογή καλών πρακτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας» του Έργου «Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για τη προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) – KarlaSchool», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις» του Πράσινου Ταμείου και θα υλοποιείται στην περιοχή μέχρι το Μάιο 2019.

Εκπαίδευση Αγροτών

Συγκεκριμένα τo Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαρτίου 2018, θα πραγματοποιηθεί ο 1ος κύκλος δωρεάν Σεμιναρίων για 50 αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) στα Κανάλια Μαγνησίας, στο κτίριο του Φορέα Διαχείρισης Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε., ως εξής:

Για γεωργούς το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, ώρα 10:00 – 15:00.

Θέματα: Χρήση φυτοφαρμάκων – λιπασμάτων, εξοικονόμιση αρδευτικού νερού, Σχέδια Βελτίωσης, Νιτρορύπανση, Βιολογική γεωργία, Δίκτυο Natura, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και γεωργία.

Για Κτηνοτρόφους την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, ώρα 10:00 – 15:00,

Θέματα: Αδειοδότηση Κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εξοπλισμός, Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογική κτηνοτροφία, Βοσκότοποι, πολλαπλή Συμμόρφωση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κτηνοτροφία.

Εισηγητές:

κ. Παναγιώτης Μιχαλακόπουλος, Γεωπόνος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,

κ. Δόμνα Πετσάνη Δόμνα, M.Sc. Γεωπόνος, Γεωργικός Σύμβουλος και

κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος, Γεωπόνος.

H δωρεάν συμμετοχή προϋποθέτει τη δήλωση εγγραφής τις ώρες 10:00. – 14:00

1. στην Εταιρεία «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», τηλέφωνο 24210-41499 και

2. στον Φορέας Διαχείρισης Κάρλας (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε., τηλέφωνο 24280-73993.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

Σημαντικοί φορείς υλοποίησης του έργου

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Φορείς υλοποίησης του καινοτόμου έργου “Karlaschool” είναι: το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (συντονιστής), ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) (πρόεδρος κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου-Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Παν/μιου), η Εταιρεία Συμβούλων “Αργοναύτες” και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ) (πρόεδρος κ. Σωτήρης Γκανάτσιος-Δικηγόρος), που σχεδίασαν και διεκδίκησαν, σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, την έγκριση της παρέμβασης αυτής, θέλοντας να προσφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και σε ένα μείζον περιβαλλοντικό έργο, όπως είναι η Λίμνη Κάρλα, από την οποία η Μαγνησία και η Θεσσαλία περιμένει πολλά.

Σειρά εκπαιδευτικών δράσεων μέχρι το 2019

Τόσο ο πρόεδρος της Εταιρείας Συμβούλων “Αργοναύτες” κ. Κων. Μοράρος, όσο και ο πρόεδρος του Δικτύου ’Περραιβια” κ. Κων/νος Σκριάπας (συντονιστής του έργου), πιστεύουν ότι η εκπαίδευση των αγροτών “είναι μια σημαντική δράση στα πλαίσια του έργου KarlaSchool, αναδεικνύοντας το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη, τη Λίμνη Κάρλα, ως ένα πρότυπο πεδίο έρευνας, εκπαίδευσης επιστημόνων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ομαλής συμβίωσης, όλων των εμπλεκόμενων με το οικοσύστημα της Λίμνης Κάρλας”.

Επίσης τονίζουν ότι σκοπός του έργου, που περιλαμβάνει ποικίλες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες (Summer School, σεμινάρια, τηλε-εκπαίδευση, ντοκιμαντέρ, ημερίδες κ.ά.) και τη χρήση νέων τεχνολογιών (εφαρμογές για tablets -mobiles κλπ) είναι “η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, μέσω της ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.ά.), για τις συνέργειες μεταξύ της περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης και η προσέλκυση των νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών που θέλουν να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, στο αντικείμενο της προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες έρευνας που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, που θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρο, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, που λήγει τον Μάϊο 2019 “.

Πληροφορίες για τα σεμινάρια: Εταιρεία «Αργοναύτες»: 24210-41499 και Φορέας Διαχείρισης Κάρλας Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.: 24280-73993 και στο επίσημο Site του Έργου www.karlaschool.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου