ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αρχαίο τείχος 15 χρόνια κρυμμένο κάτω από λαμαρίνες!

αρχαίο-τείχος-15-χρόνια-κρυμμένο-κάτω-απ-133081

Κρυμμένο επί 15 χρόνια κάτω από… λαμαρίνες βρίσκεται τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης Φερών, που αποκαλύφθηκε το 2003. Το εύρημα ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο εργασιών για το αποχετευτικό δίκτυο στο Βελεστίνο, και μολονότι έχουν γίνει τα απαιτούμενα έργα προστασίας και ανάδειξής του, εξακολουθεί να βρίσκεται αθέατο. Παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα του Δήμου Ρήγα Φεραίου για χρηματοδότηση, το Υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται ότι δεν βρίσκει ποσό… 55.000 ευρώ ώστε να τοποθετηθεί από πάνω γυάλινο τζάμι υψηλής αντοχής, προκειμένου διασχίζοντάς το κανείς να μπορεί να δει το τείχος της αρχαίας πόλης σε βάθος 3 μέτρων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το αίτημα χρηματοδότησης για την ανάδειξη του τείχους, στα πρότυπα του γυάλινου δαπέδου του Μουσείου της Ακρόπολης, που επιτρέπει τη θέαση της ανασκαφής, διατυπώθηκε από τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα στην υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου κατά την πρόσφατη περιοδεία της στον δήμο.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πλέον αίτημα, χωρίς ανταπόκριση τα τελευταία 15 χρόνια.

Όπως εξήγησε ο κ. Νασίκας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης Φερών αποκαλύφθηκε το 2013. Βρίσκεται επί της οδού Ρήγα Φεραίου, στον κεντρικό πεζόδρομο του Βελεστίνου και η ανακάλυψή του έγινε τυχαία, στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονταν τότε για το αποχετευτικό δίκτυο.

Η πρώην ΙΓ’ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον δήμο είχε προβεί στην κατασκευή έργων για την προστασία και ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου. Κατασκευάστηκε περιμετρικός διαφραγματικός τοίχος και επικαλύφθηκε με λαμαρίνα.

Το σχέδιο ήταν πάνω στον μεταλλικό φορέα να τοποθετηθεί υαλοπέτασμα (γυαλί) υψηλής αντοχής, το οποίο αφενός θα διασφαλίζει τη βατότητα του σημείου και αφετέρου θα επιτρέπει σε όποιον περπατά από πάνω να βλέπει το τείχος της αρχαίας πόλης, φωτισμένο κάτω από τα πόδια του, σε βάθος 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Όλα αυτά σε έκταση μόλις 37 τ.μ. Το ποσό δε που απαιτείται για το γυάλινο κεραμικό αντιολισθητικό πάτωμα δεν ξεπερνά τις 55.000 ευρώ.

Από το 2003 έως και σήμερα, το αίτημα παραμένει αίτημα. Μάλιστα, ο κ. Νασίκας είχε απευθυνθεί και εγγράφως στην υπουργό Πολιτισμού τον Φεβρουάριο του 2017, επισημαίνοντας ότι «η χρηματοδότηση της προμήθειας και τοποθέτησης του υαλοπετάσματος αποτελεί διαρκές αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας προς το υπουργείο εδώ και δέκα χρόνια περίπου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου