ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ουδέν σχόλιον για το τοξικό φυτοπλαγκτόν στην Κάρλα

ουδέν-σχόλιον-για-το-τοξικό-φυτοπλαγκ-134704

«Ουδέν σχόλιο»… από τον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας στο νέο «καμπανάκι» επιστημόνων για την ύπαρξη τοξικού φυτοπλαγκτού που ευδοκιμεί στα νερά της λίμνης και συνδέεται με τους μαζικούς θανάτους ψαριών. Ο Φορέας αρνείται να σχολιάσει τα ευρήματα, επειδή οι επιστήμονες που τα ανακοίνωσαν δεν ζήτησαν άδεια να προχωρήσουν σε δειγματοληψίες (!), και την ίδια ώρα κάνει λόγο για αμμωνία και κολοβακτηρίδια στο νερό και για αρνητικά ευρήματα στις αναλύσεις στα ψάρια που παρήγγειλε ο ίδιος ο Φορέας. «Μήπως τα ψάρια τελικώς κρύωσαν;», η αυθόρμητη αντίδραση της καθηγήτριας Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρίας Μουστάκα, που εντόπισε για μία ακόμη φορά στα νερά της Κάρλας τον γνωστό ισχυρότατα τοξικό οργανισμό του φυτοπλαγκτού prymnesium parvum.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ύπαρξη του τοξικού φυτοπλαγκτού στη λίμνη δεν φαίνεται να ανησυχεί τον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αρνείται ακόμη και να σχολιάσει τα ευρήματα για… τυπικούς λόγους.

Όπως αναφέρει, στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων από την ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Βιολογίας του Α.Π.Θ. Μαρίας Μουστάκα, «δεν έχει ζητηθεί άδεια δειγματοληψίας από τον Φορέα Διαχείρισης Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε. -όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία- δεν έχει γνωστοποιηθεί τίποτε σχετικό με το/τα σημεία λήψης δειγμάτων, σχετικό πρωτόκολλο, αριθμός δειγμάτων κ.λπ. Δεν έχει προηγηθεί ούτε άτυπη ενημέρωση προς τον ΦΔ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα σχόλιο επί της αξιολόγησης των ευρημάτων».

Στην παραπάνω παρατήρηση, που ψέγει τους επιστήμονες και την αξιοπιστία των αναλύσεων, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. «Το προεδρικό διάταγμα δεν προβλέπει πουθενά λήψη άδειας για τη λήψη δειγμάτων από την Κάρλα», αναφέρει κατηγορηματικά ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Κορμάς, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Ας μας παρουσιάσουν ένα έγγραφο που να υποδεικνύει ότι πρέπει να λαμβάνουμε άδεια για τη λήψη δειγμάτων, και με μεγάλη ευχαρίστηση να μας βοηθήσουν στις δειγματοληψίες. Στις 40 από τις 50 λίμνες της Ελλάδας που έχω επισκεφθεί δεν μου ζητήθηκε ποτέ άδεια. Μόνο στην Κορώνεια, και αυτό προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα», είπε από την πλευρά της η κ. Μουστάκα.

Ως προς το πρωτόκολλο που επικαλείται ο Φορέας, η κ. Μουστάκα υπογραμμίζει ότι οι δειγματοληψίες γίνονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τη μέθοδο δειγματοληψίας που εφαρμόζει από το 2012.

Αναφερόμενη δε στα ευρήματα, υπογραμμίζει ότι τα αποτέλεσμα αφορούν σε δείγματα που λήφθηκαν στις 23 Ιανουαρίου, στην περιοχή Ανάχωμα Καναλίων.

Όπως είναι γνωστό, στο συγκεκριμένο σημείο εντοπίστηκε ο γνωστός ισχυρότατα τοξικός οργανισμός του φυτοπλαγκτού ο prymnesium parvum. Ο συγκεκριμένος οργανισμός, που έχει συνδεθεί με μαζικούς θανάτους ψαριών στα εσωτερικά ύδατα του Τέξας, εντοπίστηκε στη λίμνη Κάρλα, και μάλιστα σε μεγάλη αφθονία: 40 εκατ. άτομα ανά λίτρο νερού! Το τοξικό φυτοπλαγκτόν δεν υπάρχει απλώς στην Κάρλα. Υπάρχει και σε μεγάλη αφθονία, και όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα, η ύπαρξή του καταγράφεται κατ’ επανάληψη στη λίμνη και συμπίπτει κάθε φορά με μαζικούς θανάτους ψαριών: τόσο το 2010, όσο και το 2011, το 2012. Υποστηρίζεται δε ότι οι κύστες που δημιουργεί βρίσκονται σε απόθεμα στην Κάρλα, με την ανάπτυξή τους να ευνοούν συγκεκριμένες συνθήκες όπως η ρύπανση ή μη ανανέωση του νερού.

Κανένα εύρημα στα ψάρια

Στην ίδια ανακοίνωσή του, ο Φορέας Διαχείρισης υποστηρίζει ότι από τις δικές του αναλύσεις δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στα ψάρια.

«Παρελήφθη προχθές (30-1-2018) τμήμα των αποτελεσμάτων από τις εργαστηριακές αναλύσεις που διεκπεραίωσε το Τμήμα Παθολογίας Υδρόβιων οργανισμών, Διεύθυνση Κτηνιατρικού Ελέγχου Αθηνών, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Διαπιστώθηκαν αρνητικά ευρήματα ως προς τον μακροσκοπικό, μικροβιολογικό, ιολογικό, μοριακό έλεγχο. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση του παρασιτολογικού ελέγχου», αναφέρει ο Φορέας.

«Μήπως τα ψάρια κρύωσαν και πέθαναν;», η αυθόρμητη αντίδραση της κ. Μουστάκα, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Τα ευρήματα του Φορέα, πάντως, αμφισβητεί ο κ. Κορμάς. «Ο Φορέας κάνει αυτό για το οποίο μας κατηγορεί. Δεν αναφέρει τι είδους αναλύσεις παρήγγειλε, για ποια είδη μικροβίων, ποια είδη παρασίτων αναζητά. Αυτά τα παραγγέλνεις όταν στέλνεις δείγματα και πρέπει να ξέρεις τι ψάχνεις. Στην Κάρλα ο τοξικός οργανισμός υπάρχει», είπε ο κ. Κορμάς.

Αμμωνία και κολοβακτηρίδια στο νερό

Με δεύτερη ανακοίνωσή του, ο Φορέας γνωστοποίησε αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας και αφορούν σε δείγματα υδάτων την ημερομηνία 08/01/18. «Από την αξιολόγησή τους προκύπτει ότι οι τιμές της αμμωνίας και του χημικά απαιτούμενου οξυγόνου ευρέθησαν υψηλές, και ότι ο αριθμός κολοβακτηριδιόμορφων είναι ιδιαίτερα υψηλός στο σημείο δειγματοληψίας,όπου παρατηρήθηκε το περιστατικό νεκρών ψαριών, ενώ βαίνει μειούμενος με την απομάκρυνση από το σημείο. Τα παραπάνω υποδηλώνουν πρόσμιξη με οργανικό υλικό και ουσίες κοπρανώδους προέλευσης. Ο εργαστηριακός έλεγχος συνεχίζεται και θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση με την ολοκλήρωσή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φορέα.

«Μήπως στον Φορέα δεν γνωρίζουν τον συγκεκριμένο οργανισμό;», διερωτάται πάντως η κ. Μουστάκα, επιμένοντας στα ευρήματα των αναλύσεων για τον τοξικό οργανισμό prymnesium parvum.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου