ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Νεκρά ψάρια στην Κάρλα

νεκρά-ψάρια-στην-κάρλα-170061

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ

Συναγερμός σήμανε στην περιοχή της Κάρλας μετά τον εντοπισμό νεκρών ψαριών, τα οποία ξεβράστηκαν σε συγκεκριμένο σημείο, σε τάφρο της Κάρλας, με τον Φορέα Διαχείρισης και τους εμπλεκόμενους φορείς να πραγματοποιούν ενδελεχή έλεγχο, προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ των πληροφοριών που θα τεθούν υπόψη του εισαγγελέα. Στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και της Κτηνιατρικής της Περιφέρειας έχουν συλλέξει δείγματα, ενώ ανάλογες ενέργειες έχουν γίνει και από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν το βράδυ της παραμονής των Φώτων στη θέση Νταμάρια, σε περιορισμένη έκταση, στη νοτιοανατολική πλευρά της Κάρλας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο αποδίδεται σε ενδεχόμενη ρίψη λυμάτων από αγνώστους.

Ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας ενημερώθηκε άμεσα και κινήθηκε για την εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν τον θάνατο των ψαριών, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιούν ενδελεχή έλεγχο.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, Ιφιγένεια Κάγκαλου, η οποία ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε περιορισμένο σημείο, κάτω από τα Κανάλια, ενώ τόνισε: «Πρόκειται για ένα, καταρχήν, σημειακό περιστατικό, δηλαδή εντοπίζεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο, σε μια τάφρο. Σε αυτή την τάφρο, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι μέσα στις μέρες των αργιών, το βράδυ, κάποιοι έριξαν λύματα». Η ίδια τόνισε, εξάλλου, ότι δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των ψαριών πριν γίνει η καταμέτρηση.

Η κ. Κάγκαλου εξέφρασε την απογοήτευσή της για την επανάληψη του φαινομένου, που είχε σημειωθεί και πριν από επτά περίπου μήνες, αλλά και για την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν το περιβάλλον άγνωστοι.

«Το περιστατικό είναι περιορισμένο, αλλά είναι ένα θέμα που αγγίζει τη δημόσια υγεία», επεσήμανε η ίδια, ενώ υπενθύμισε ότι στη συγκεκριμένη τάφρο και πριν μερικούς μήνες, υπήρχε έντονη δυσοσμία. Η διαρκής παρουσία των φυλάκων έχει αποτρέψει πολλά περιστατικά, αλλά όπως σημειώνει, τη συγκεκριμένη φορά «οι παραβάτες επέλεξαν βράδυ αργίας για να δράσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί».

Σύμφωνα με την κ. Κάγκαλου υπάρχει διαρκής συνεργασία με την Περιφέρεια και τον δήμο, και μόλις συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, όχι μόνο εκτιμήσεις, θα ακολουθηθεί η νόμιμη οδός.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση «άγνωστοι έριξαν λύματα σε τάφρο, που φέρνει το νερό από τον Πηνειό στη λίμνη». Ο ίδιος στηρίζει τη συγκεκριμένη εκτίμηση στο γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, προκειμένου να εισρεύσει νερό και από τις άλλες τάφρους.

Όπως επεσήμανε, παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου «πιστεύουμε ότι κάποιοι έριξαν λύματα, και εκτιμούμε ότι η μόλυνση προήλθε ενδεχομένως, από το σημείο που καταλήγει ο συλλεκτήρας, στον οποίο διοχετεύεται το νερό που εισρέει από τον Πηνειό, στην Κάρλα».

Περιβαλλοντολόγοι στο σημείο

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Επικουρικά, νωρίς χθες το πρωί, στείλαμε υπαλλήλους από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, περιβαλλοντολόγους, που προχώρησαν σε δειγματοληψία από διαφορετικά σημεία, εκεί όπου παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Παράλληλα, και η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας πήρε δείγματα ψαριών που θα σταλούν για μικροβιολογικές και τοξικολογικές αναλύσεις. Αναμένουμε τα αποτελέσματα τις επόμενες μέρες για να βοηθήσουμε το έργο του Φορέα Διαχείρισης».

Η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι το φαινόμενο «είναι τοπικό, πολύ περιορισμένο και τα ψάρια που εντοπίστηκαν νεκρά, ανήκουν σε ένα είδος, την πεταλούδα. Στα υπόλοιπα δεν υπάρχουν προβλήματα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου