ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Παραχώρηση κτημάτων της Κάρλας

παραχώρηση-κτημάτων-της-κάρλας-170705

Συγκέντρωση των Καναλιωτών δικαιούχων κτημάτων Κάρλας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 3 Ιανουαρίου στα Κανάλια, στο κεντρικό καφενείο του χωριού, με θέμα τη συνεχιζόμενη σύγχυση που προκαλεί εδώ και δύο χρόνια το θέμα της διανομής, ενώ τονίστηκε η πρόθεση διοργάνωσης δυναμικών κινητοποιήσεων, εάν δεν δοθεί λύση.

«Η κατάσταση με τα κτήματα της Κάρλας τα τελευταία δύο χρόνια είναι απαράδεκτη. Για το θέμα αυτό ο Δήμος Ρήγα Φεραίου (αν και τα κτήματα αυτά δεν είναι στη δικαιοδοσία του) πήρε πρωτοβουλία και αφού έλαβε εισηγητική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου την έστειλε σε όλους τους αρμόδιους εδώ και τέσσερις μήνες. Επίσης, ζήτησε άμεσα συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον αρμόδιο υφυπουργό, η οποία πραγματοποιήθηκε εδώ και δύο μήνες. Ομως, παρά τις διαβεβαιώσεις το θέμα παραμένει άλυτο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Στη συγκέντρωση, οι δικαιούχοι των Καναλιωτών, ανέπτυξαν τα προβλήματα που υπάρχουν και κατέληξαν ως εξής: Το θέμα πρέπει να αναδειχθεί, όπως υπογραμμίστηκε, και πάλι σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και να ενημερωθούν για μία ακόμη φορά όλοι οι αρμόδιοι, τοπικοί βουλευτές, ο αρμόδιος υπουργός, και αν είναι δυνατόν ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού το θέμα δεν έχει λυθεί, εδώ και δύο χρόνια παρά τις προσπάθειες που έγιναν.

Παράλληλα εξουσιοδοτήθηκε ο συνεταιρισμός Καναλίων να πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία και να καταγράψει πόσες από αυτές τις εκτάσεις έχουν είδη καλλιεργηθεί και από ποιους, έτσι ώστε, αν η διανομή γίνει τελικά, να πληρωθούν τουλάχιστον τα ενοίκια όλων των δικαιούχων από αυτούς που τα καλλιέργησαν.

Εξουσιοδοτήθηκε, επίσης, ο συνεταιρισμός Καναλίων να υποβάλει πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο (έχει το δικαίωμα βάσει του Νόμου 4061/2012) να του παραχωρηθούν όλες οι εκτάσεις της Κάρλας (9.500) στρέμματα για να τις διαχειριστεί ο ίδιος για λογαριασμό όλων των παρακάρλιων δικαιούχων, αφού η μέθοδος με την παραχώρηση των κτημάτων ανά δικαιούχο, όπως δείχνει η κατάσταση απέτυχε.

Αποφασίσθηκε, επίσης, ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχίσει να διαιωνίζεται, θα πραγματοποιηθεί καινούργια συγκέντρωση με όλους τους παρακάρλιους δικαιούχους (περίπου 300 αγρότες από τα χωριά Κανάλια, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο, Κερασιά, Κάπουρνα, Κεραμίδι) με σκοπό πλέον να ληφθούν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίας τόσο στον Βόλο όσο και στην Αθήνα, αν χρειαστεί.

Την παραπάνω συνάντηση συγκάλεσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου Τραντάφυλλος Παπαϊωάννου, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του Συνεταιρισμού Καναλίων, μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις των αγροτών δικαιούχων Καναλιωτών. Εκτός από τους δικαιούχους παραβρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Χρήστος Παπαρούνας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καναλίων Κλεάνθης Μπεφάνης, ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Τριαντάφυλλος Δ. Παπαϊωάννου και ο ταμίας Κώστας Ιωάννου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου