ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μουσείο το σπίτι του Ρήγα Φεραίου

μουσείο-το-σπίτι-του-ρήγα-φεραίου-178775

Φιλόδοξος στόχος αποτελεί για τη δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου η ανάπτυξη της περιοχής με έμβλημα τον Ρήγα και η δημιουργία Κέντρου Τεκμηρίωσης για τον Ρήγα Βελεστινλή, στον χώρο όπου βρισκόταν η οικία του κορυφαίου του Ελληνικού Διαφωτισμού. Το μεγάλο στοίχημα είναι η υλοποίηση του στόχου σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ στο μεταξύ, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής η πλατεία των «Επτά συντρόφων του Ρήγα Βελεστινλή».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το οικόπεδο όπου υπήρχε το σπίτι του Ρήγα βρίσκεται κοντά στη ακρόπολη των αρχαίων Φερών, και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης όταν δημιουργηθεί το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ρήγα Βελεστινλή.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, υπογράμμισε ότι η μελέτη είναι ώριμη και αναζητείται χρηματοδότηση για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου. «Πέρα από την κρατική επιχορήγηση, έχουμε απευθυνθεί και στην ομογένεια για την εξασφάλιση πόρων», επεσήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου μουσείου, ο επισκέπτης θα βλέπει στο πρώτο τμήμα την αναπαράσταση του σπιτιού του Ρήγα, ακολουθώντας παράλληλα τα χνάρια του Ρήγα, τη διαδρομή μέχρι την Κωνσταντινούπολη, το Βουκουρέστι, τη Βιέννη, το Βελιγράδι και τον πύργο Νεμπόισα. «Σε κάθε χώρο, ο επισκέπτης θα βλέπει κεφάλαια από τη ζωή του Ρήγα και ορισμένα εκθέματα, σύμφωνα με το σχέδιο» υπογράμμισε ο κ. Νασίκας, ενώ προσέθεσε ότι η επίσημη ανακοίνωση προγραμματίζεται στις αρχές της καινούργιας χρονιάς.

Στο μεταξύ, εντός του Ιανουαρίου παραδίδεται στην τοπική κοινωνία η βιοκλιματική πλατεία Δημοκρατίας, που βρίσκεται έμπροσθεν του εθνικού σταδίου Βελεστίνου, είναι η πρώτη πιστοποιημένη παιδική χαρά του Δήμου Ρήγα Φεραίου που θα δοθεί στα παιδιά, χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και τα επίσημα εγκαίνια προγραμματίζονται στα μέσα Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη πλατεία διαρθρώνεται σε τρείς ζώνες, που περιλαμβάνουν την πιστοποιημένη παιδική χαρά, αναψυκτήριο για γονείς και παιδιά και αμφιθέατρο καλοκαιρινών εκδηλώσεων.

Η πλατεία θα παραδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η πλατεία που διαμορφώθηκε δίπλα στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, θα ονομαστεί πλατεία Επτά Συντρόφων του Ρήγα Βελεστινλή. Παράλληλα, ετοιμάζονται τρεις παιδικές χαρές πιστοποιημένες, σε Ριζόμυλο, Στεφανοβίκειο και Χλόη, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δημιουργία αντίστοιχων δομών και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα, στα οποία θα δημιουργηθούν, επίσης, παιδικές χαρές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου