ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ετοιμότητα πυροσβεστών, ανταπόκριση μαθητών σε άσκηση για σεισμό

ετοιμότητα-πυροσβεστών-ανταπόκριση-213920

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η εκπαιδευτική άσκηση για την αντιμετώπιση δυσχερειών σε περίπτωση σεισμού και εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ Βελεστίνου. Μαθητές, καθηγητές, πυροσβέστες, ΕΚΑΒ και Δήμος Ρήγα Φεραίου συνεργάστηκαν άψογα. Τα σχολικά κτίρια εκκενώθηκαν άμεσα από τους μαθητές, ενώ οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν γρήγορα από τον 1ο όροφο του Λυκείου έναν τραυματισμένο μαθητή και έσβησαν έγκαιρα τη φωτιά που ξέσπασε στο λεβητοστάσιο.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαράλαμπος Πόζογλου, δήλωσε ικανοποιημένος από την ετοιμότητα των πυροσβεστών αλλά και την ανταπόκριση της σχολικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. «Η αξιολόγηση είναι θετική κατά 80%» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο στόχος επιτεύχθηκε. «Η άσκηση ετοιμότητας αποσκοπούσε στο να διορθωθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις, αλλά και εν προκειμένω οι μαθητές να προετοιμαστούν, και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μπορούν να προφυλαχθούν» είπε ο ίδιος.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποιεί συνεχώς ασκήσεις. «Το αντικείμενό μας είναι ποικιλόμορφο» είπε ο κ. Πόζογλου, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς μετά από σεισμό, αρμόδια για να παρέμβει είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι πυρκαγιές μετά από σεισμό συνιστούν ιδιαίτερα δύσκολα συμβάντα. Ο επιπυραγός Κωνσταντίνος Τσίκας, υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου επισήμανε ότι για την αντιμετώπισή τους απαιτείται συντονισμός και συνεργασία πολλών δυνάμεων και φορέων. «Θέλω να συγχαρώ καθηγητές και μαθητές.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε τέτοιου είδους συμβάντα αν και η χώρα μας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής», τόνισε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε με ικανοποίηση και για τους πυροσβέστες υπογραμμίζοντας ότι «έδειξαν ορμή και διάθεση για προσφορά». Οι πυροσβέστες ενημέρωσαν προχθές όλους τους μαθητές για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλαχθούν σε περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς.

Το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ Βελεστίνου πραγματοποιούν κάθε χρόνο με τη συνεργασία των φορέων ανάλογες ασκήσεις. «Τέτοιες βιωματικές κινήσεις τυπώνονται καλύτερα στο μυαλό των μαθητών, ώστε σε περίπτωση σεισμού και φωτιάς να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι» επισήμανε η διευθύντρια του Λυκείου Βελεστίνου Μαρία Μπούρα.

Η εκπαιδευτική κοινότητα φρόντισε και εκκένωσε άμεσα τα σχολικά κτίρια μετά τον σεισμό, και όλοι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο απ’ όπου παρακολουθούσαν τις ενέργειες των πυροσβεστών. Στην άσκηση ετοιμότητας συμμετείχαν τρία πυροσβεστικά οχήματα, δεκαπέντε πυροσβέστες, ενώ συνεργάστηκε η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου