ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Συνάντηση στο Υπουργείο για οριστική λύση στη διανομή εκτάσεων της Κάρλας

συνάντηση-στο-υπουργείο-για-οριστική-252185

Την ανάγκη οριστικής λύσης στη διανομή των κτημάτων στους αγρότες των παρακάρλιων οικισμών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα διανεμηθούν, έθεσε σήμερα στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βασίλη Κόκκαλη, παρουσία του Βουλευτή Μαγνησίας, κ. Μάκη Μπαλλή, αντιπροσωπεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου με επικεφαλής το Δήμαρχο, κ. Δημήτρη Νασίκα και παρόντες τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Τριαντάφυλλο Παπαϊωάννου και τον εκπρόσωπο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καναλίων, κ. Κώστα Ιωάννου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΔΣ Ρήγα Φεραίου, ανέφεραν στον Υφυπουργό ότι αποτελεί άμεση ανάγκη η νομιμοποίηση του καθεστώτος με το οποίο οι εναπομείνασες εκτάσεις περιμετρικά της νέας λίμνης Κάρλας διατίθενται προς καλλιέργεια στους ακτήμονες και πρώην ψαράδες των παρακάρλιων οικισμών Βένετο, Κανάλια, Κάπουρνα, Κεραμίδι, Κερασιά, Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο.

Η διανομή των δημόσιων εκτάσεων γύρω από τη λίμνη Κάρλα άρχισε ήδη από το 1962, όταν αποξηράνθηκε η λίμνη. Ο Νόμος 4061 που ψηφίστηκε το 2012 και όριζε τον τρόπο διανομής των κτημάτων είχε ισχύ 3 χρόνια και οι παρατάσεις ισχύος του έληξαν ήδη στις 31/10/2017. Ωστόσο, οι αγρότες περιμένουν να τους διανεμηθούν έγκαιρα τα υπόλοιπα περίπου 9.500 στρέμματα μέσα στο Νοέμβριο του 2017, ώστε να τα καλλιεργήσουν και να τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ.

Ο κ. Κόκκαλης ζήτησε από τους εκπροσώπους του Δήμου να του καταθέσουν μια τεκμηριωμένη πρόταση, όπου θα αναφέρονται λεπτομερώς τα κριτήρια διανομής στους δικαιούχους αγρότες των παρακάρλιων οικισμών, ώστε να εισηγηθεί την ένταξή τους στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου.

Επίσης, ο Δήμαρχος έθεσε το ζήτημα αναθεώρησης του προγράμματος αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης που πρόκειται να εφαρμοστεί και την ένταξη του Δήμου στις επιλεγείσες περιοχές εφαρμογής του.

Για το ίδιο θέμα ενημέρωσε για τη σχετική επιστολή που έστειλε πρόσφατα στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Φάμελλο, αναφερόμενος σε στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, που διαβεβαιώνουν για την ύπαρξη νιτρικών στοιχείων και μετάλλων που επιβαρύνουν την περιοχή. Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι την περίοδο 2005-2010 η Θεσσαλία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα απονιτρορύπανσης και ότι κρίνεται απολύτως σκόπιμο να εξεταστούν τα συγκεκριμένα στοιχεία του Φορέα, ενώ τόνισε ότι συμπληρωματικά εξετάζεται και η ενίσχυση των αγροτών από άλλα προγράμματα χρηματοδότησης.

Τέλος, ο κ. Μπαλλής από τη μεριά του υπογράμμισε την αναγκαιότητα έγκαιρης ρύθμισης του θέματος διανομής των παρακάρλιων εκτάσεων, προκειμένου να αποφευχθούν αυθαίρετες καταπατήσεις και να υπάρξει η απαραίτητη προεργασία για την ενίσχυση των ακτημόνων καλλιεργητών της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου