ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Καμία δέσμευση για οδηγούς ασθενοφόρων στο Κ.Υ. Βελεστίνου

καμία-δέσμευση-για-οδηγούς-ασθενοφόρ-277334

Δεν μετέφερε θετικό νέο αναφορικά με την κάλυψη των κενών θέσεων των οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος χθες, συνοδευόμενος από τη διοίκηση της 5η ΥΠΕ, επισκέφτηκε το Βελεστίνο και συναντήθηκε με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας και εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

Ο υπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε πολίτη που παραβρέθηκε στη σύσκεψη και εξέφρασε το παράπονό της. Η γυναίκα είχε χάσει πριν από ένα χρόνο τον σύζυγό της και θέλησε να μιλήσει στον υπουργό και να του εκφράσει τον πόνο της, ότι περίμεναν το ασθενοφόρο και αυτό δεν έφτανε…

Στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, όπως και σε πολλά Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, αρκετές βάρδιες ασθενοφόρων μένουν κενές, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα με τα επείγοντα περιστατικά. Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, είπε ότι το Κέντρο Υγείας έχει καινούργιο ασθενοφόρο και αναγκάζεται να μην το λειτουργεί.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας Γιάννης Γατής, νωρίτερα είχε ενημερώσει για τα προβλήματα. Ειδικά για τα ασθενοφόρα, τόνισε ότι στο Βελεστίνο είναι καλυμμένες μόνο οι δύο οργανικές θέσεις από τις έξι. Στη Σκιάθο το ίδιο. Στον Αλμυρό υπάρχει μία κενή βάρδια. Σε πολλά Κέντρα Υγείας, όπως ενημέρωσε, δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ξανθός είπε ότι δεν υπάρχει το περιθώριο για προσλήψεις. «Αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι ενισχύουμε το ΕΚΑΒ. Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε μία δέσμη προσλήψεων διασωστών και πληρωμάτων ασθενοφόρων. Ακολουθούν άλλες 40. Πέρυσι προσλήφθηκαν 186. Είναι μία σημαντική ένεση ανθρώπινου δυναμικού που έχει γίνει στο ΕΚΑΒ», ανέφερε.

«Με συνέργεια του ΕΚΑΒ και των οδηγών που έχουν παραμείνει στα Κέντρα Υγείας», επισήμανε περαιτέρω, «προσπαθούμε να καλύψουμε με μεγαλύτερη επάρκεια τις ανάγκες. Θέλουμε ένα ΕΚΑΒ με διασπορά σε όλη την Ελλάδα να είναι λειτουργικό και να ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα στις επείγουσες κλήσεις και στην επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη», τόνισε ο υπουργός.

Προσλήψεις 400 μόνιμων γιατρών

Ο ίδιος πάντως, ενημέρωσε ότι πολλά προβλήματα από αυτά που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα αντιμετωπιστούν. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την πρόληψη 400 μόνιμων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέχρι τέλος του χρόνου και την έναρξη λειτουργίας των πέντε πρώτων Τοπικών Ομάδων Υγείας στη Θεσσαλία, μεταξύ των οποίων και μία στον Βόλο στο επόμενο δίμηνο.

«Τώρα η Πολιτεία βρίσκεται σε μία περίοδο που μπορεί να καλύψει σταδιακά ένα μέρος από τα κενά και τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας, όπως έκανε την προηγούμενη περίοδο και με τα νοσοκομεία της χώρας», είπε.

Αυτή τη στιγμή, όπως ενημέρωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης υπηρεσιών και δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα, οι Τοπικές Ομάδες Υγείας. «Αυτό πάει παράλληλα όμως με την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας. Αυτό το οποίο αποτυπώνεται είναι ότι στα Κέντρα Υγείας λείπουν ορισμένες κρίσιμες ειδικότητες, και χρειάζονται ενίσχυση ιδιαίτερα τα εργαστήριά τους. Νομίζω ότι η κατεύθυνση που πρέπει να δοθεί -και έχει ήδη δοθεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες- είναι να κάνουν τον σχεδιασμό που χρειάζεται έτσι ώστε στις προσλήψεις που εμείς έχουμε σκοπό να προκηρύξουμε περί τα τέλη του χρόνου, περίπου 400 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ για τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, να υπάρξει η πρόνοια να καλυφθούν αυτές οι επείγουσες ανάγκες των δομών, όπως και του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τόνισε ότι αν και υπάρχουν δυστυχώς πάρα πολλές ανάγκες, δεν μπορούν να καλυφθούν όλες. «Η στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας γίνεται με σταδιακό τρόπο. Προσπαθούμε με τους περιορισμούς τους δημοσιονομικούς που υπάρχουν και τους περιορισμούς στις προσλήψεις, να καλύψουμε τις πιο επείγουσες ανάγκες» επισήμανε.

Για προβλήματα που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας των νησιών όπως στην Αλόννησο και τη δυσκολία που υπάρχει για να καλυφθούν οι κενές θέσεις, επισήμανε ότι δόθηκαν οικονομικά κίνητρα όπου ήταν δυνατό να αυτό να συμβεί. «Έχουμε δώσει σε πάνω από 400 περιφερειακά ιατρεία σε άγονες, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές ένα επιπλέον μπόνους 400 ευρώ. Αυτό βοήθησε στο να καλυφθούν περιφερειακά ιατρεία, τα οποία ήταν κενά για πάρα πολλά χρόνια. Δεν γίνεται προφανώς αυτό με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα μέρη της χώρας. Κάποιες περιοχές δυστυχώς έχουν διαχρονική δυσκολία να καλυφθούν οι ανάγκες με ιατρικό προσωπικό», είπε ο υπουργός.

Οι ΤΟΜΥ

Ειδικά για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας, ο υπουργός ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, στο επόμενο δίμηνο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι πρώτες πέντε ΤΟΜΥ από το σύνολο των δώδεκα που έχουν προγραμματιστεί για τη Θεσσαλία. Οι υπόλοιπες θα καλυφθούν σταδιακά με επαναπροκήρυξη. Οι δύο δομές όπως ενημέρωσε θα λειτουργήσουν στη Λάρισα και οι υπόλοιπες στις άλλες θεσσαλικές πόλεις.

Για την ανάγκη που υπάρχει να εξοπλιστεί το νοσοκομείο με τομογράφο, ο κ. Ξανθός είπε ότι «γίνονται συνεννοήσεις. Μιλήσαμε και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό σήμερα. Φαίνεται ότι υπάρχει μία δυνατότητα από την Περιφέρεια να ενισχύσει και να χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν υποδομές και εξοπλισμό σε όλες τις δομές του ΕΣΥ της περιοχής της Θεσσαλίας. Αυτό είναι σε καλό δρόμο, και νομίζω ότι μπορούμε να εντάξουμε περισσότερες ανάγκες και επιπλέον έργα από αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου