ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Φωτοβολταϊκά πάρκα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

φωτοβολταϊκά-πάρκα-στον-δήμο-ρήγα-φερ-289447

Το κεφάλαιο «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» προωθεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει στην πρωτοβουλία των 7.600 δημάρχων παγκοσμίως που συνυπέγραψαν το «Σύμφωνο Δημάρχων» για το κλίμα και την ενέργεια. Οι υπογράφοντες έχουν είδη δεσμευθεί σε 20% μείωση ενέργειας έως το 2020, και έπεται και δεύτερη δέσμευση για μείωση τουλάχιστο 40% έως το 2030.

Στο μεταξύ, ο δήμος εκπονεί «Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας» και στο πλαίσιο αυτό η έγκριση της σχετικής μελέτης ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε ως νέα δημοτική αρχή είδαμε το θέμα των καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο του δήμου όσο και της ΔΕΥΑΡΦ. Αρχικά είδαμε α) Πού αντιστοιχεί η κάθε παροχή β) Πόσο κατανάλωση έχει γ) Αν οι χρεώσεις (μέσω των τελών) στους δημότες καλύπτουν τις καταναλώσεις ρεύματος και των υπολοίπων δαπανών. Από την έρευνα αυτή διαπιστώσαμε αναντιστοιχίες και αμέσως προβήκαμε σε διορθωτικές ενέργειες όσον αφορά τις χρεώσεις των τελών στους δημότες και παράλληλα σε ενέργειες μείωσης αυτών των καταναλώσεων. Την ίδια στιγμή διαπιστώσαμε ότι όσα μέτρα και αν λαμβάναμε, μία ήταν η ριζική και οριστική λύση του προβλήματος», επεσήμανε ο ίδιος.

Η μελέτη και η πρόταση δύο μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μία για τον δήμο και μία για τη ΔΕΥΑΡΦ, εκτιμάται ότι θα δώσει την πολυπόθητη ενεργειακή αυτοδυναμία στον δήμο, διότι «θα μπορέσουμε να παράξουμε από μόνοι μας το ρεύμα που χρειαζόμαστε για κατανάλωση» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Φιλόδοξο σχέδιο

Αναλυτικότερα, με βάση τη μελέτη που εκπονήθηκε, διαπιστώθηκε η ανάγκη μίας μονάδας για τον δήμο δυναμικότητας παραγωγής ρεύματος ύψους 400.000 ευρώ τον χρόνο, και μία της ΔΕΥΑΡΦ δυναμικότητας παραγωγής ρεύματος ύψους 600.000 ευρώ τον χρόνο.

«Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα κοστίσει περίπου 3.000.000 ευρώ, αλλά το μόνο που εξασφαλίζει βιωσιμότητα, τόσο για τον δήμο όσο και για τη ΔΕΥΑΡΦ», επεσήμανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι μελέτες που εκπονήθηκαν αφορούν δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ για την υλοποίησή τους είναι αναγκαία η ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το πρώτο που προτείνεται (εκτός των άλλων) μέσω του «Σχεδίου Δράσεως Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Ρήγα Φεραίου» είναι η δημιουργία αυτών των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η μελέτη – σχέδιο των 40 σελίδων εκπονήθηκε εξ ολοκλήρου από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ρήγα Φεραίου, γι’ αυτό πριν ψηφιστεί, δόθηκαν απ’ όλους τους συμβούλους τα εύσημα στην Τεχνική Υπηρεσία.

«Σχεδιάζουμε και προτείνουμε, ευελπιστώντας οι υπεύθυνοι που χειρίζονται τις χρηματοδοτήσεις να προτάξουν ως πρώτη προτεραιότητα τα αυτονόητα. Πρώτη προτεραιότητα είναι έργα που αφορούν τη βιωσιμότητα των δήμων (και όχι μόνο) και στη συνέχεια οτιδήποτε άλλο» τόνισε κλείνοντας ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου