ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμιδίου στο Θέατρο της «Δόρας Στράτου»

ο-πολιτιστικός-σύλλογος-κεραμιδίου-σ-299539

Αναχωρεί σήμερα Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου για την Αθήνα το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου για να λάβει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ «Εμμέλεια 2017» που διοργανώνει το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρας Στράτου».

Πενήντα χορευτές, παραδοσιακή ορχήστρα και ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν αυθεντικά κεραμιδιώτικα τραγούδια και χορούς μέσα στο προπύργιο του ελληνικού χορού εδώ και εξήντα τέσσερα χρόνια. Την επιμέλεια της παράστασης έχουν οι μουσικολόγοι-δάσκαλοι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας.

Η τιμητική πρόσκληση του προέδρου του Θεάτρου «Δόρας Στράτου» μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού το Κεραμίδι είναι ένα κομμάτι του Πηλίου με τραγουδιστικό και χορευτικό πλούτο. Οι κορυφαίοι μουσικολόγοι-λαογράφοι Σίμωνας Καράς, Νέστορας Μάτσας, Παναγιώτης Μυλωνάς και Δόμνα Σαμίου, πέρασαν από το Κεραμίδι για να καταγράψουν σημαντικό μέρος του τραγουδιστικού πλούτου του χωριού από τη σημαντική γυναίκα της εποχής, Αγλαΐα Τραγουδάρα.

Προϊόν εκείνων των πρώιμων καταγραφών ήταν μια σειρά εκπομπών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπου προβάλλόταν η ιδιαίτερη τραγουδιστική και χορευτική παράδοση του Κεραμιδίου και αναδεικνυόταν η μορφή της Αγλαΐας Τραγουδάρα και η συμβολή της στη διατήρηση αυτής της παράδοσης. Από το 2000 και μετά, το σημαντικό έργο της καταγραφής του τραγουδιστικού πλούτου του χωριού, έχουν αναλάβει ο Δημήτρης και ο Στέφανος Τραγουδάρας. Η πρώην κοινότητα Κεραμιδίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχουν κυκλοφορήσει ήδη το πρώτο CD με τίτλο «Τραγουδώντας την παράδοση», την επιμέλεια του οποίου είχαν βέβαια οι δύο σημαντικοί μουσικολόγοι-δάσκαλοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου