ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κίνδυνος για το υδατικό ισοζύγιο της Θεσσαλίας

κίνδυνος-για-το-υδατικό-ισοζύγιο-της-θ-313931

Κίνδυνο να ενταθεί το πρόβλημα του υδατικού ελλείμματος στην περιοχή της Θεσσαλίας επισημαίνει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Γ. Κωτσός, με αφορμή τη διαβούλευση για τα σχέδια διαχείρισης υδάτων σε εφαρμογή οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσό, για την περίπτωση της Θεσσαλίας γίνεται προσπάθεια να υπολογιστούν τα απαιτούμενα υδατικά αποθέματα μόνο από εκείνα που προσφέρονται εντός της λεκάνης απορροής Πηνειού-Αλμυρού-Κάρλας. «Αν αυτό ισχύει, πρακτικά σημαίνει ότι οι μελετητές θα παρουσιάσουν σενάρια χωρίς μεταφορά από τον Αχελώο (ταμ. Συκιάς), όπως είχε αποφασιστεί στα ισχύοντα σχέδια διαχείρισης», επισημαίνει.

«Το παραπάνω, καθώς και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της ηγεσίας του εποπτεύοντας Υπουργείο Περιβάλλοντος “κατά της Εκτροπής Αχελώου”, δείχνουν την αδυναμία να κατανοήσουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί, και που καλούμαστε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε δεδομένου του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας.

Καλούμε την ΕΓΥ και τους πολιτικούς της προϊσταμένους, κατά τη διαβούλευση επί των Σ.Δ. (σχεδίων διαχείρισης) που θα αρχίσει άμεσα, να επιτρέψουν την παρουσίαση και τη συνεκτίμηση όλων των σεναρίων που έχουν εκπονηθεί, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προβλέπουν μεταφορά 250 εκ. κ.μ. από τον Αχελώο», προσθέτει ο ίδιος.

Η ΠΕΔ Θεσσαλίας έχει απευθυνθεί σε διακεκριμένους επιστήμονες με σκοπό να παρουσιάσουν την υφιστάμενη κατάσταση και τα πιθανά σενάρια, τα οποία και θα παρουσιαστούν στο διοικητικό συμβούλιο της ένωσης, ενώ έχει καλέσει και την Ειδική Γραμματεία Υδάτων σε διάλογο.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κωτσός, κατά μία πρώτη εκτίμηση, για τα υπό αναθεώρηση Σχέδια Διαχείρισης διαφαίνονται «σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές προτεραιότητες, η εμφάνιση νέων μη εφικτών σεναρίων και η “εξάλειψη” εκείνων που θα καλύπτουν το έλλειμμα μέσω του Αχελώου, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν, τις προτάσεις της αναθεώρησης. Είναι προφανές ότι η μεγάλη διαφορά με το 2014 είναι η λογική του κυβερνώντος κόμματος και όχι η διαφορετική πραγματικότητα στη Θεσσαλία. Στην προσπάθεια πλέον η ΕΓΥ να “εξαφανίσει” το υδατικό έλλειμμα της ΛΑΠ (λεκάνης απορροής) Πηνειού προβαίνει σε διάφορες παραδοχές που είτε δεν ισχύουν είτε υποβαθμίζουν βασικά μεγέθη».

Αναφέρει δε χαρακτηριστικά ότι υποβαθμίζονται οι πραγματικές ποσότητες αρδευτικού νερού που χρησιμοποιούνται σήμερα στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας (550-600 μ3/στρ και όχι 450 μ3/στρ.), οι ποσότητες του υπόγειου νερού που αντλείται σήμερα με τις 33.000 γεωτρήσεις από τους υπόγειους υδροφορείς της Θεσσαλίας (800-900 εκατ. μ3 και όχι 620εκατ. μ3).

«Η κατασκευή και ολοκλήρωση των “Δρομολογημένων” και των νέων “Πρόσθετων” έργων δομικών κατασκευών που προβλέπονται στη “Δεύτερη” και “Τρίτη” δέσμη μέτρων (σελ. 200) θεωρείται ουτοπική τόσο από πλευράς ωριμότητας των απαιτούμενων μελετών και διαδικασιών (απαλλοτριώσεων, δημοπρατήσεων) όσο και από οικονομικής πλευράς για τα δεδομένα της χώρας (απαιτούνται συνολικά πάνω από 1.300 εκατ. € για την εξασφάλιση 275 εκατ. μ3 νερού). Η τυχόν αποδοχή τέτοιων προτάσεων ουσιαστικά θα οδηγήσει στην συνέχιση και ένταση της καταλήστευσης των επιφανειακών και κυρίως των υπόγειων υδάτων, πέρα από κάθε υδρολογικό ή οικολογικό όριο, με αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση του μέγιστου οικολογικού προβλήματος της Θεσσαλίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κωτσός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου