ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Πονοκέφαλος» τα αγριογούρουνα για τις καλλιέργειες στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

πονοκέφαλος-τα-αγριογούρουνα-για-τ-355993

Μέτρα ζητούν οι θιγόμενοι από το δημοτικό συμβούλιο

Το πρόβλημα των αλλεπάλληλων επιδρομών, από αγέλες αγριογούρουνων, σε καλλιέργειες καλαμποκιού, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ρήγα Φεραίου, θα τεθεί προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο ανέδειξε με πρωτοσέλιδο, πρόσφατο δημοσίευμα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, αποτελεί μόνιμο «πονοκέφαλο» για πολλούς καλλιεργητές.

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, μεταφέροντας στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό την φωνή δεκάδων καλλιεργητών του δήμου Ρήγα Φεραίου, οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Οι καλλιεργητές καλαμποκιού στην περιοχή του Αερινού και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση λόγω των αλλεπάλληλων επιδρομών που κάνουν τα αγριογούρουνα στα χωράφια τους, αναζητώντας νερό και δροσιά, ενώ πολλά εγκλωβίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Το αίτημα των καλλιεργητών του Αερινού, ειδικότερα, καθώς και των όμορων περιοχών, συνοψίζεται στην πρόταση παράτασης του κυνηγίου αγριόχοιρων μέχρι τον Φεβρουάριο και της αύξησης του αριθμού των θηραμάτων για τους κυνηγούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού των συγκεκριμένων θηραμάτων, κατά γεωμετρική πρόοδο.

Το συγκεκριμένο αίτημα μετέφερε εκ μέρους των δεκάδων καλλιεργητών ο Κώστας Μπλέτσας, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αερινού, μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αερινό, για το συγκεκριμένο θέμα, με την συμμετοχή καλλιεργητών από όμορες περιοχές.

Το πρόβλημα είναι κοινό για όλους, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Νασιάκος, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αγίου Γεωργίου Φερών, οι ζημιές προκαλούνται σε όσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις περνούν τα αγριογούρουνα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην περιοχή του πρώην δήμου Ρήγα Φεραίου, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Νασιάκος, τόσο οι καλλιεργητές, όσο και οι κυνηγοί έχουν κατ’ επανάληψη καταθέσει το αίτημά τους στην πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πανελλαδικό και σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση, αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10, δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική Αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του υπουργού.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου