ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κοντά στους μύθους της Κάρλας

κοντά-στους-μύθους-της-κάρλας-401513

Δεκάδες μαθητές σχολείου συμμετέχουν στις δράσεις του ΚΕΜΕΒΟ

Περισσότεροι από 19.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – ΚΕ. ΜΕ. ΒΟ, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κάρλας συνεχώς πάνω από μια δεκαετία. Οι επισκέπτες είναι μαθητές κυρίως, αλλά και πολλά γκρουπ ενηλίκων, περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, περιπατητές, ομάδες εκδρομέων, ομάδες πανεπιστημιακών, κ.ά. από τον ελληνικό χώρο αλλά και το εξωτερικό. Μέλημα του μουσείου είναι η προβολή του μοναδικού κάρλιου λιμναίου πολιτισμού, που με τις ιδιαιτερότητές του προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και αποτελεί ξεχωριστό πολιτιστικό στίγμα για την περιοχή της Κάρλας.

Όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΒΟ, Σωτήρης Γκανάτσιος, αναπτύσσονται δράσεις συνεργασίας με τοπικούς φορείς, με στόχο την προώθηση της Κάρλας, των τοπικών μύθων, του Ήταυρου, που είναι σήμα κατατεθέν της λίμνης -όπως ο Κένταυρος Χείρων για τη Πήλιο- και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόγραμμα που υλοποιείται, με επίκεντρο το συγκεκριμένο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι το μουσείο σε συνεργασία με το Δίκτυο Περραιβία, το ΚΠΕ Μακρινίτσας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου διοργάνωσε στον χώρο του μουσείου σεμινάριο με θέμα «Αναπτυξιακή εκπαίδευση: Περιβάλλον και Ανάπτυξη. Το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το σεμινάριο αναφερόταν σε θέματα όπως αειφορική διαχείριση υδάτινων πόρων , ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, χλωρίδα -πανίδα, περιβαλλοντική εκπαίδευση και βιώσιμη ανάπτυξη. Απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς, σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη εθελοντικών οργανώσεων και σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη.

Το κάλεσμα του Ήταυρου γοητεύει τα παιδιά, και αποτελεί την προμετωπίδα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς το υλικό του είναι διαβαθμισμένο, ώστε να είναι προσιτό και κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το πρόγραμμα έχει εκπονηθεί από τη φιλόλογο και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων του μουσείου Σταματία Μωραΐτη σε συνεργασία με τον Γιώργο Χανιά, που είναι ο εμψυχωτής των προγραμμάτων του μουσείου.

Παράλληλα υλοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου: «Καρλάξ ο λιμνοβάτραχος» και «Παιχνίδια στη λίμνη του θεού Απόλλωνα» για μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών, « Ενημερώνομαι-Δραστηριοποιούμαι- Προφυλάσσομαι» για την προστασία μας από τα κουνούπια, « Περιπέτειες στη λίμνη», ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για όλες τις ηλικίες, πάζλ, κολάζ, κ.ά. Επίσης, γίνεται προβολή εποπτικού υλικού για την ιστορία της λίμνης Κάρλας διαχρονικά και ξενάγηση στα εκθέματα του μουσείου για πολυπληθείς ομάδες, όπως το δυναμικό ενός σχολείου στο πλαίσιο ημερήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής ή για ομάδες που δεν επιθυμούν συμμετοχή σε πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, το μουσείο είναι ανοιχτό και στη διάρκεια του καλοκαιριού, κάθε Κυριακή από 11.00 ως 14.00, για το κοινό χωρίς ραντεβού, ενώ για τον προγραμματισμό επίσκεψης με τηλεφωνικό ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 24210-58659, 24210 22647, 6977334733 και 6971824700.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου