ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Θα φτάσει 43ο C στο Βελεστίνο

θα-φτάσει-43ο-c-στο-βελεστίνο-412122

Στην κατεύθυνση της αναζήτησης δροσιάς στρέφουν το βλέμμα πολλοί Βολιώτες λόγω καύσωνα, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που κινήθηκαν από το λιμάνι του Βόλου προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων να υπολογίζονται σε 1.203 τις δύο προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Λιμεναρχείου Βόλου. Η κίνηση χαρακτηρίζεται ομαλή και σύμφωνη με τα δεδομένα του καλοκαιριού, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει ανοδικούς ρυθμούς τις επόμενες μέρες και ενόψει του καυτού Σαββατοκύριακου που αναμένεται.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Μετεωρολογικού Σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης» σήμερα Πέμπτη ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι και η θερμοκρασία ακολουθεί την ανιούσα και θα κυμανθεί από 35 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Παρασκευή, ο δείκτης του θερμόμετρου αναμένεται να δείξει από 39 έως 41 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή μας.

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκονται το έμψυχο δυναμικό και ο σχεδιασμός πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου αναμένεται να σημειωθούν οι πιο υψηλές τιμές θερμοκρασίας, στην περιοχή της Μαγνησίας, και ενδέχεται να φτάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Η περιοχή του Ρήγα Φεραίου, ειδικότερα, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πρώτου κύματος καύσωνα του καλοκαιριού, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χθες, μετά τις 12 το μεσημέρι το θερμόμετρο έδειχνε 39 βαθμούς στο Βελεστίνο.

Στο μεταξύ, χθες απεστάλη έγγραφο από την πολιτική προστασία του δήμου σε όλες τις τοπικές κοινότητες, με την οδηγία να είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ όλες οι κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου και τα ΚΑΠΗ μέχρι και την Κυριακή, οπότε αναμένεται να διαρκέσουν οι συνθήκες καύσωνα.

«Γενικώς το σύστημα πολιτικής προστασίας και ο αντίστοιχος σχεδιασμός είναι ενεργοποιημένος και υπάρχει παράλληλα διαρκής συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ανά πάσα στιγμή, ό,τι συμβεί, είμαστε όλοι σε επιφυλακή για να το αντιμετωπίσουμε, έχοντας ανά πάσα στιγμή επικοινωνία με τους προέδρους του κάθε χωριού», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Παλληκάρης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος πολιτικής προστασίας για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Παράλληλα έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους αγρότες να μην προβούν σε καύση ξερών χόρτων μέχρι νεωτέρας, για την αποφυγή κάθε δυσάρεστου ενδεχόμενου.

Συμβουλές διατροφολόγου για τον καύσωνα

Την ανάγκη λήψης ικανής ποσότητας δροσερού νερού, μέχρι δύο λίτρα ημερησίως, αλλά και φυσικών χυμών υπογραμμίζει η Νότα Μπλούχου, διαιτολόγος – διατροφολόγος με μάστερ πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναλύοντας τα διατροφικά βήματα που καλό είναι να ακολουθούνται σε συνθήκες καύσωνα. Η ίδια αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «καλό είναι να αποφεύγονται τα αναψυκτικά, το αλκοόλ και τα ενεργειακά ροφήματα, γιατί είναι πολύ πιθανό να επιταχύνουν την αφυδάτωση του οργανισμού». Τα γεύματα πρέπει να είναι εύπεπτα και ελαφριά, ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται η λειτουργία του πεπτικού ή καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ παράλληλα η κ. Μπλούχου συνιστά φρούτα και λαχανικά εποχής, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ψάρι που είναι πιο εύπεπτο, γενικά μικρά τακτικά γεύματα, με βασικό γεύμα το μεσημεριανό, ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται η διαδικασία της πέψης κατά τις βραδινές ώρες.

Εξάλλου συνεδρίασε χθες το τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας του Δήμου Σκιάθου, στο γραφείο του δημάρχου Σκιάθου κ. Δημήτρη Πρεβεζάνου ενόψει του κύματος καύσωνα που φαίνεται ότι θα πλήξει και τη Σκιάθο τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος κάλεσε όλες τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και τόνισε ότι τα οχήματα του δήμου είναι έτοιμα να επέμβουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου