ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κάτω από μέτρο το νερό στη λίμνη Κάρλα το Φθινόπωρο

κάτω-από-μέτρο-το-νερό-στη-λίμνη-κάρλα-τ-425423

Διάχυτος προβληματισμός για τα αποθέματα του ύδατος

Μηδενικό είναι το ισοζύγιο νερού κάθε χρόνο στη λίμνη Κάρλα. Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλοβρύσου – Βελεστίνου κρούει καμπανάκι κινδύνου ότι αν οι παροχετευμένες ποσότητες νεαρού δεν αυξηθούν, τότε θα φτάσουμε στο τέλος του 2017 που το έργο της άρδευσης (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα) θα έχει ολοκληρωθεί, και ωστόσο αυτό δεν θα μπορεί να λειτουργήσει για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο Φορέας επισημαίνει ότι απαιτείται άμεσα να αυξηθεί η ποσότητα νερού με την οποία εφοδιάζεται η λίμνη, καθώς με βάση τα σημερινά δεδομένα χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια με ικανοποιητικό όγκο ύδατος ώστε η Κάρλα να πιάσει το μέσο όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ανακυκλωμένο πλέον νερό της να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση. Τονίζει λοιπόν, ότι ενώ απαιτείται να αλλάξει η πολιτική διαχείρισης του υδατικού συστήματος Πηνειού-Κάρλας, ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς μεταθέτουν την ικανοποίηση του αιτήματος για μετά την ολοκλήρωση του έργου άρδευσης.

Ο συντονιστής του Φορέα και πολιτικός μηχανικός Παντελής Σιδηρόπουλος, λέει ότι για το έργο υπάρχουν πολλές παρατηρήσεις. Ο Φορέας επισημαίνει είναι πολύ ικανοποιημένος που τα έργα ανασύστασης ολοκληρώθηκαν, όμως τονίζει ότι παράλληλα είναι και πολύ προβληματισμένος για την άρδευση.

Το εν λόγω έργο, το οποίο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις προς τον Φορέα, θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθεί σύντομα, θα θρέφει τις εκτάσεις γύρω από την Κάρλα με νερό από τον ταμιευτήρα. Έχει διπλή αξία, καθώς θα συμβάλει στην ανακύκλωση του νερού και ως εκ τούτου στην αναβάθμιση της ποιότητάς του, ενώ θα βοηθήσει και τους αγρότες.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το μέσο βάθος της λίμνης είναι στα 1,8 μέτρα, ενώ το μέσο κατώτερο οικολογικό όριο είναι 2,4 μέτρα. «Το καλοκαίρι με την εξάτμιση του νερού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η ποσότητα του νερού μειώνεται περαιτέρω. Δυστυχώς, θα φτάσουμε και πάλι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και θα είμαστε στο ένα μέτρο βάθος και ίσως και λιγότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ψάρια της λίμνης και τις ανοξικές συνθήκες που διαμορφώνονται (νεκρά ψάρια το 2013). Για τη δε άρδευση, η στάθμη της Κάρλας πρέπει να έχει μέσο όρο από 2.40 μέτρα μέχρι 4.80», εξήγησε.

Το άγχος λοιπόν του Φορέα είναι να δοθούν κατά τη χειμερινή περίοδο σημαντικές ποσότητες νερού για την τροφοδοσία της λίμνης. Τα προηγούμενα έτη η τροφοδοσία από τον Πηνειό δεν γινόταν με ικανοποιητικό όγκο ύδατος.

Χρειάζεται ένα σχέδιο διαχείρισης του υδατικού συστήματος Πηνειού- Κάρλας, σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι οι τάφροι που χρησιμοποιούνται για να έρθει το νερό από τον Πηνείο προϋπήρχαν και γι’ αυτό ουσιαστικά γίνεται και εκμετάλλευσή τους και από τους αγρότες. «Τελικά μόνο ένα ποσοστό από το προβλεπόμενο φθάνει στη λίμνη» επισημαίνει και τονίζει ότι «πρέπει να δούμε πόσο όγκο ύδατος χρειάζεται ο Τομέας Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού και πόσο η Κάρλα».

Ο Φορέας έχει θέσει το θέμα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη πριν από περίπου δύο μήνες με τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, και επισημάνθηκε ότι αυτό θα μπει στο τραπέζι όταν ολοκληρωθεί το αρδευτικό.

Οι νεκροί πελεκάνοι

Στη Κάρλα πριν από περίπου ένα μήνα εντοπίστηκε ένας νεκρός πελεκάνος. Ο Φορέας ερευνά το φαινόμενο και αναμένει τα αποτελέσματα τοξικολογικών και μικροβιακών εξετάσεων, καθώς έχει ήδη απορριφτεί το ενδεχόμενο ο πελεκάνος να προσβλήθηκε από τη γρίπη των πτηνών. Φαινόμενο μαζικών θανάτων πτηνών φέτος, δεν έχει παρατηρηθεί. Ωστόσο, ο Φορέας ακόμη μελετά τα ακριβή αίτια για τους νεκρούς πελεκάνους το 2016.

Ο δασολόγος, υπεύθυνος της ορνιθοπανίδας, Δημήτρης Μιχαλάκης, λέει ότι το μικρόβιο Moraxella που είχε εντοπιστεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους στα εργαστηριακά ευρήματα, δεν είναι ακόμη γνωστό αν αποτελούσε πρωτογενή ή δευτερογενή αιτία των μαζικών θανάτων.

Όσον αφορά στους νεκρούς ερωδιούς, σημειώνει ότι, από τα ευρήματα εργαστηρίου της Αθήνας προέκυψε ότι στα σπλάχνα των πτηνών που στάλθηκαν για έλεγχο υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις σε φάρμακα (αγροχημικοί εστέρες και άλλα που χρησιμοποιούνται για στα παρασκευάσματα αγροτών κατά τη γεωργική πρακτική).

Όμως, αντίστοιχα ευρήματα, επισημαίνει, δεν υπήρχαν στους νεκρούς πελεκάνους που υπήρξε και το ουσιαστικό πρόβλημα.

Ο Φορέας παρακολουθεί τους πληθυσμούς των πτηνών και το τρέχον έτος (εάν και κατά πόσο υπάρχουν περιστατικά θανάτων), και κινείται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχει.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη, δεν έχει εντοπίσει κάποιο παράγοντα που να ενοχοποιεί το νερό για τους θανάτους. Βέβαια, οι συνθήκες που δημιουργούνται από την ποιότητα του ύδατος, προσθέτει, συνιστούν ένα καλό υπόβαθρο για να αναπτυχθούν μικρόβια και παθογόνοι οργανισμοί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου