ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εκτάσεις σε παρακάρλιους αγρότες

εκτάσεις-σε-παρακάρλιους-αγρότες-430957

Τον προβληματισμό του σχετικά με την παραχώρηση των εκτάσεων της Κάρλας διατυπώνει ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, ο οποίος τονίζει ότι οι εκτάσεις που δόθηκαν τελικά στους δικαιούχους είναι ελάχιστες και δεν θα έπρεπε να δοθούν εξ αδιαιρέτου.

Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκαν στους παρακάρλιους αγρότες οι εκτάσεις της Κάρλας για καλλιέργεια, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν την περασμένη Παρασκευή από την Περιφέρεια οι δικαιούχοι, τους παραχωρούνται για καλλιέργεια από 10.896 στρέμματα στην Κάρλα έως τις 31/10/2017.

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ο ίδιος εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση ότι: «Οι δικαιούχοι πήραν από 10.896 στρέμματα επειδή δεν διανεμήθηκαν όλες οι παρακάρλιες εκτάσεις (9.500 στρέμματα) αλλά μόνο τα 3.127,18 στρέμματα. Η απόφαση αυτή αναμένονταν από τον Νοέμβριο του 2016 και ήρθε τον Ιούνιο του 2017, πέντε μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ».

Οι παρακάρλιοι αγρότες στους οποίους διανεμήθηκαν τα 10.896 στρέμματα, είναι περίπου 300 άτομα από τα Κανάλια, το Στεφανοβίκειο, το Ριζόμυλο, την Κερασιά, την Κάπουρνα και το Κεραμίδι.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Παπαϊωάννου τονίζει ότι: «Αυτά τα στρέμματα οι αγρότες περιμένουν να τους διανεμηθούν έγκαιρα τον Νοέμβριο του 2017 και όχι μόνο τα 3.127,18 που τους διένειμαν τώρα. Αν τους τα διανείμουν όλα θα πάρουν από περίπου 30 στρέμματα ο καθένας, και αν τους δοθούν έγκαιρα και έχουν τη δυνατότητα να τα καλλιεργήσουν (έστω μόνο με σιτηρά) και τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ θα πάρουν τουλάχιστον 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά περίπου 1.000.000 ευρώ». Ο ίδιος διερωτάται «μήπως είναι αμελητέα τα παραπάνω ποσά στις μέρες μας;».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου διατυπώνει τη δική του πρόταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα παρακάρλια στρέμματα (9.500) της Κάρλας αφού πρώτα τεμαχιστούν (έστω επί χάρτου) σε κομμάτια των 15 – 20 – 25 – στρεμμάτων, να δοθούν έναντι χαμηλού τιμήματος (5 ευρώ το στρέμμα) συγκεκριμένα κομμάτια σε συγκεκριμένους παρακάρλιους αγρότες και όχι εξ αδιαιρέτου που γίνεται έως σήμερα, για 5 – 10 χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουν να τα καλλιεργήσουν για να ζήσουν, και το κράτος να εισπράξει το χαμηλό τίμημα που συνολικά θα είναι περίπου 50.000 ευρώ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου