ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ανησυχία για τα κτήματα της Κάρλας

ανησυχία-για-τα-κτήματα-της-κάρλας-462449

Την ανάγκη εξεύρεσης οριστικής λύσης στο θέμα της παραχώρησης των κτημάτων Κάρλας υπογραμμίζει ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου, ο οποίος τονίζει ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους αγρότες των παρακάρλιων χωριών Κανάλια, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο, Κερασιά, Κεραμίδι και Κάπουρνα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος, εκφράζει τον προβληματισμό του, ενώ κάνει λόγο για «καθυστερήσεις και προχειρότητα», τονίζοντας παράλληλα ότι: «Πρέπει τα στρέμματα αυτά, αφού πρώτα τεμαχιστούν, να δοθούν (εκμισθωθούν έναντι χαμηλού τιμήματος) για 5 – 10 χρόνια έγκαιρα και οριστικά, οροθετημένα τεμάχια των 20 – 30 – 50 στρεμμάτων, σε αιτούντες παρακάρλιους αγρότες ή ανέργους που θέλουν να γίνουν αγρότες, για να μπορέσουν να ζήσουν αυτοί αλλά και το κράτος να εισπράξει τα ενοίκιά του».

Ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα της παραχώρησης των κτημάτων Κάρλας, υπενθυμίζει ότι: «Τις εκτάσεις αυτές χειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρόσφατα (πριν περίπου 15 μέρες) ζήτησε η Περιφέρεια από τους παρακάρλιους αγρότες να υποβάλουν για μία ακόμη φορά αιτήσεις προκειμένου να τους παραχωρήσει τις εκτάσεις αυτές. Αιτήσεις υπέβαλαν περίπου 280 αγρότες από όλα τα χωριά. Δεν είναι ακριβώς παραχώρηση αλλά “εκμίσθωση έναντι χαμηλού τιμήματος”. Αυτή η φράση αναφέρεται στον νόμο 4061/2012. Δηλαδή τους τα νοικιάζουν με 5 ευρώ το στρέμμα».

Αναλύοντας την έννοια της «καθυστέρησης», ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου, υποστηρίζει ότι οι εκτάσεις θα παραχωρηθούν τώρα, ενώ «αυτό θα έπρεπε να γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εκτός αν νομίζουν οι αρμόδιοι ότι τώρα θα μπορέσουν να τα σπείρουν με σιτηρά (γιατί μόνο με σιτηρά επιτρέπεται να σπαρθούν) και να τα θερίσουν σε ένα μήνα. Αλλά ακόμη και αυτή η παραχώρηση όχι μόνο καθυστερεί, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια στρέμματα τελικά θα παραχωρηθούν και ποια όχι. Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει για πόσο διάστημα θα παραχωρηθούν. Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι τελείως μπερδεμένη», όπως υπογραμμίζει.

Κλείνοντας, ο ίδιος τονίζει ότι: «Τα τελευταία χρόνια ζούμε περίοδο οικονομικής κρίσης και αντί να δίνεται βάση σε ζητήματα από τα οποία θα μπορέσει να δημιουργηθεί ανάπτυξη, εντούτοις συνεχίζονται οι καθυστερήσεις και η προχειρότητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου