ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κύκλος εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια του Ναού Υπαπαντής του Χριστού Βένετου

κύκλος-εκδηλώσεων-για-τα-250-χρόνια-του-ν-467162

Κύκλος επετειακών εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια ιστορίας του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού στο Βένετο διοργανώνονται σε συνεργασία του Δήμου Ρήγα Φεραίου, της Αρχιερατικής περιφέρειας Καναλίων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού, με το Σύλλογο απανταχού Βενετιωτών και τη Μαγνήτων Κιβωτό, με στόχο τη διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν μεθαύριο Κυριακή 14 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 20 Αυγούστου 2017.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Κυριακή το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ναό, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη, Πάμφιλου Κοιλιά, Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως και θα ακολουθήσει κέρασμα και γεύμα στην πλατεία, για όλους τους προσκεκλημένους.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι διοργανωτές, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο Ναός έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1982, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δρομολογηθεί στο επόμενο διάστημα η διαδικασία συντήρησης του ξυλόγλυπτου τέμπλου, καθώς επίσης και του πολύτιμου, χειρόγραφου Ευαγγελίου».

Ακολούθως, ο Χρήστος Γαλάτος εκπροσωπώντας το Εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού, έκανε λόγο για «μια μεγάλη παρακαταθήκη, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις νέες γενιές», ενώ ο ιερέας του ναού π. Αγγελος Χειμάρας σημείωσε χαρακτηριστικά: «η φετινή χρονιά είναι ορόσημο για την περιοχή του Βενέτου, διότι γιορτάζουμε την επέτειο των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Βενετιωτών, Σοφία Βλαχοπούλου, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος, με τη βοήθεια του Δήμου και περιλαμβάνουν έκθεση παραδοσιακών προϊόντων με τοπικά εδέσματα την Κυριακή 4 Ιουνίου και εκδήλωση πολιτιστικού περιεχομένου την Κυριακή 25 Ιουνίου με δύο χορευτικά συγκροτήματα, ανοιχτές για όλους.

Κλείνοντας, η Νίνα Κολέτσιου, μέλος της Εκκλησιαστικής επιτροπής του ναού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όσους στηρίζουν τις τοπικές προσπάθειες μέσω των οποίων αναδεικνύεται, όπως είπε, η τοπική παράδοση και ιστορία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου