ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Συστάσεις για τήρηση περιβαλλοντικών όρων για την Κάρλα, απευθύνει ο Φορέας

συστάσεις-για-τήρηση-περιβαλλοντικώ-471690

Την προσοχή των χρηστών της ευρύτερης περιοχής της Κάρλας εφιστά σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φορέας Διαχείρισης, τονίζοντας την ανάγκη ορθολογικής χρήσης του νερού και τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου και εν αναμονή της ολοκλήρωσης των τεχνικών έργων στον ταμιευτήρα της Κάρλας.

Στην ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, Ιφιγένεια Κάγκαλου, επισημαίνεται ότι: «Κατά τη θερινή περίοδο, αυξάνονται οι πιέσεις για το υδάτινο σύστημα, δεδομένων τόσο των μεγάλων απωλειών λόγω εξάτμισης όσο και της απουσίας μηχανισμών ανανέωσης του νερού. Παράλληλα, καθώς την ίδια περίοδο εντείνονται οι αρδευτικές ανάγκες, παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (αγρότες, ΤΟΕΒ, αγροτικές συνεταιριστικές ενώσεις) να εκτιμήσουν τις υδατικές ανάγκες του ταμιευτήρα κάνοντας ορθολογική και λελογισμένη χρήση νερού».

Η συγκεκριμένη επιστολή υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις όσων αναπτύσσουν δραστηριότητα ευρύτερα γύρω από την Κάρλα, αλλά και τους επισκέπτες του οικοσυστήματος, σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Η συγκεκριμένη ανακοίνωση συντάσσεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο και στόχος είναι να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους τους χρήστες ανεξαιρέτως», διευκρινίζει η κ. Κάγκαλου, με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σημαντικό κεφάλαιο, στο οποίο δίνεται, παράλληλα, βαρύτητα, είναι η υποχρεωτική εφαρμογή της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η οποία είναι σαφής και καθορίζει τη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων, στερεών και υγρών ακόμη και νεκρών ζώων, προκειμένου να μη δημιουργείται επιβάρυνση με οργανικό φορτίο και κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών στην Κάρλα.

Στην ίδια επιστολή, ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας παρατηρεί ότι ήδη από τις αρχές της Άνοιξης, η επισκεψιμότητα στην περιοχή είναι αυξημένη και στο πλαίσιο αυτό «παρακαλούνται όλοι να τηρούν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, αποφεύγοντας τη ρίψη σκουπιδιών».

Τέλος, ο Φορέας Διαχείρισης «συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο. Για τον λόγο αυτό, και πέραν της τήρησης των βασικών μέτρων πυροπροστασίας, επισημαίνεται τόσο η καθολική απαγόρευση καύσης υπολειμμάτων γεωργικών προϊόντων, συσκευασιών αγροχημικών κ.λπ, όσο και η χρήση φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο από τους επισκέπτες των δασικών περιοχών Μαυροβουνίου, Κισσάβου και Πηλίου».

Παράλληλα, προετοιμάζει ο ίδιος Φορέας προετοιμάζει διμερείς συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους για τα παραπάνω θέματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου