ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες το Μουσείο της Κάρλας –ΚΕΜΕΒΟ

πόλος-έλξης-για-χιλιάδες-επισκέπτες-τ-472891

Στο επίκεντρο του εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – ΚΕΜΕΒΟ, το οποίο επισκέφτηκαν 1.386 μαθητές ηλικίας 6-18 ετών, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με 165 συνοδούς, στο διάστημα από 1η Νοεμβρίου του 2016 έως 31 Μαρτίου του 2017. Παράλληλα, μεταξύ των επισκεπτών καταγράφηκαν για το ίδιο χρονικό διάστημα 445 ενήλικοι, μέλη συλλόγων και άλλοι.

Στο μεταξύ, οι επισκέψεις συνεχίζονται έως το τέλος του σχολικού έτους, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εαρινή περίοδος υλοποίησης του προγράμματος «Ήταυρος» που σημειώνει επιτυχία και προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών μαθητών δημοτικών και νηπιαγωγείων της περιοχής μας.

Μεταξύ των σημαντικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μουσείου, είναι το σεμινάριο με θέμα «Αναπτυξιακή εκπαίδευση: Περιβάλλον και Ανάπτυξη. Το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης», που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δίκτυο Περραιβία, το ΚΠΕ Μακρινίτσας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Το σεμινάριο αναφέρονταν σε σημαντικά θέματα όπως αειφορική διαχείριση υδάτινων πόρων, οι ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, η χλωρίδα-πανίδα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και βιώσιμη ανάπτυξη και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς , σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη εθελοντικών οργανώσεων και σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – ΚΕΜΕΒΟ με τίτλο «ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΗΤΑΥΡΟΥ», απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο καθώς το υλικό του είναι διαβαθμισμένο, ώστε να είναι προσιτό και κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το πρόγραμμα έχει εκπονηθεί από τη φιλόλογο και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου κ. Μωραΐτη Σταματία σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Χανιά που είναι και ο εμψυχωτής των προγραμμάτων του Μουσείου.

Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές έχουν την ευκαιρία με «βοηθό τις αισθήσεις» τους μέσω της ανακαλυπτικής μάθησης να γνωρίσουν τον Ήταυρο, που κατοικεί στα βαθιά της λίμνης Κάρλας, τον μνημονεύουν λαογράφοι και τον συζητούν ψαράδες και μη. Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά το…καλό στοιχειό της Κάρλας, να διασκεδάσουν και να παίξουν (σπαζοκεφαλιές, δραματοποίηση, παραμύθι…), αναπτύσσοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Παράλληλα με το νέο αυτό πρόγραμμα, υλοποιούνται και τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου: « Καρλάξ ο λιμνοβάτραχος» και «Παιχνίδια στη λίμνη του θεού Απόλλωνα» για μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, « Ενημερώνομαι – δραστηριοποιούμαι – Προφυλάσσομαι» για την προστασία μας από τα κουνούπια, «Περιπέτειες στη λίμνη», ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για όλες τις ηλικίες, πάζλ, κολάζ, κ.α. Επίσης, γίνεται προβολή εποπτικού υλικού για την ιστορία της λίμνης Κάρλας διαχρονικά και ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου για πολυπληθείς ομάδες (π.χ. όλο το δυναμικό ενός σχολείου στα πλαίσια ημερήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής) ή για ομάδες που δεν επιθυμούν συμμετοχή σε πρόγραμμα.

Το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – ΚΕΜΕΒΟ που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κάρλας συνεχώς πάνω από μια δεκαετία, έχει δεχτεί και ξεναγήσει ως τώρα περί τους 16.000 επισκέπτες, μαθητές κυρίως, αλλά και πολλά γκρουπ ενηλίκων (περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, περιπατητές, ομάδες εκδρομέων ,ομάδες πανεπιστημιακών, κ.α.) από τον ελληνικό χώρο αλλά και το εξωτερικό. Μέλημα του Μουσείου είναι η προβολή του μοναδικού κάρλιου λιμναίου πολιτισμού, που με τις ιδιαιτερότητές του προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και αποτελεί ξεχωριστό πολιτιστικό στίγμα για την περιοχή της Κάρλας. Γι’ αυτό συνεχίζει τις άοκνες προσπάθειές του για μια ακόμη χρονιά.

Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης, με τηλεφωνικό ραντεβού, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 24210-58659, 24210 22647, 6977334733 και 6971824700.Το Μουσείο είναι ανοικτό κάθε Κυριακή , από 11.00 ως 14.00, για το κοινό, χωρίς ραντεβού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου