ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δ. Μπαξεβανάκης: Νέοι στόχοι και ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης

δ-μπαξεβανάκης-νέοι-στόχοι-και-ανάπτυ-537031

Τους στόχους του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση ανέπτυξε σήμερα Παρασκευή ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στην πανθεσσαλική ημερίδα με τίτλο “Επαγγελματική Εκπαίδευση δυνατότητες και προοπτικές”, που πραγματοποιήθηκε στο Βελεστίνο, εν όψει συνεδρίου που οργανώνεται για την επόμενη σχολική χρονιά.

Ο κ. Μπαξεβανάκης, καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός, τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε να γίνει ισότιμη επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι οι στόχοι αναπτύσσονται σε τρεις άξονες οι οποίοι είναι:

– H εφαρμογή νέας δομής στα ΕΠΑΛ με κοινή Α’ τάξη, με ευρύτερους τομείς σπουδών στην Β’ τάξη και ένα σύνολο ειδικοτήτων στην Γ’ τάξη με στόχο να αποφεύγεται η πρόωρη κατάρτιση.

– Η διεύρυνση των προτάσεων προς τους αποφοίτους για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, η καθιέρωση της εισαγωγής και στα Πανεπιστήμια και η ενίσχυση της πρόσβασης των αποφοίτων από τα Εσπερινά ΕΠΑΛ.

– Καθιέρωση και του μεταλυκειακού έτους-τάξη μαθητείας για την ομαλή πρόσβαση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, με αμοιβή, με ασφάλιση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα και πάντα υπό την επίβλεψη του Σχολείου.

Ο υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε ακόμη ότι “ξεκινήσαμε ήδη με 2000 θέσεις μαθητών και μαθητριών και φιλοδοξούμε από το προσεχές φθινόπωρο να έχουμε πολύ περισσότερες θέσεις”.

Παρούσα στην ημερίδα ήταν και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία σε χαιρετισμό της προς τον εκπαιδευτικό κόσμο ανέφερε ότι “οι μαθητές δεν είναι πελάτες και η γνώση δεν είναι εμπόρευμα. Αντιστρέφουμε την πολιτική των ΕΠΑΛ που είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την επαναλειτουργία των καταργημένων τμημάτων και την επαναπρόσληψη των καθηγητών”.

Στην πανθεσσαλική ημερίδα του Βελεστίνου για την επαγγελματική εκπαίδευση παρόντες ήταν οι βουλευτές Αλέξανδρος Μεικόπουλος και Μάκης Μπαλλής και μεταξύ των ομιλητών οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας.

Σε ενημέρωση από τη Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ελένη Αναστασοπούλου, το Διευθυντή Β’θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη και το διευθυντή του ΕΠ.ΑΛ Βελεστίνου Χρήστο Μαράτο, στο πλαίσιο της προσυνεδριακής αυτής ημερίδας αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις και προβληματισμοί, όσον αφορά στο μέλλον της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Παιδείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου