ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στο Βελεστίνο αύριο ο Υφυπουργός Παιδείας

στο-βελεστίνο-αύριο-ο-υφυπουργός-παιδ-538243

Μόλις το 30% των μαθητών στη Θεσσαλία, και κατ’ επέκταση και στη Μαγνησία, φοιτά στην επαγγελματική εκπαίδευση. Η πλειονότητα των μαθητών στρέφεται προς τα γενικά λύκεια με στόχο την είσοδο στις ανώτατες σχολές των πανεπιστημίων, σε αντίθεση με την εικόνα της κατανομής των μαθητών σε χώρες της Ε.Ε. όπου το 60% έως και 70% των μαθητών είναι προσανατολισμένο σταθερά στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης και ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης», ανέφερε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένη Αναστασοπούλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί, στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε με αφορμή την υλοποίηση προσυνεδριακής πανθεσσαλικής ημερίδας που ξεκινά αύριο στις 9 το πρωί, στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, του διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Γ. Μουστάκα και του αντιπροέδρου του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής), Π. Χαραμή.

Φιλοδοξία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, είναι η ημερίδα να προετοιμάσει το έδαφος για τη διοργάνωση συνεδρίου για την επαγγελματική εκπαίδευση, που δείχνει να μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Η κ. Αναστασοπούλου αναφέρθηκε στις επαναπροσλήψεις εκπαιδευτικών για την επαγγελματική εκπαίδευση και στη λειτουργία τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν σε μία νύχτα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. «Αποτελεί στοίχημα να δώσουμε νέα προοπτική στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ», ανέφερε η κ. Αναστασοπούλου.

«Η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Βασική της κατεύθυνση είναι να παρέχει γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες οδηγούν τον απόφοιτό της στον επαγγελματικό στίβο ακόμη και αμέσως μετά την αποφοίτησή του. Αυτό σημαίνει ότι η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεται στις επιστημονικές, εκπαιδευτικές, τεχνικές και επαγγελματικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας κατ’ επέκταση», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης.

«Η προσυνεδριακή ημερίδα αποτελεί μία ευκαιρία ενημέρωσης των μαθητών και των γονιών τους γιατί σήμερα επικρατούν στρεβλές αντιλήψεις. Η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας», ανέφερε εξάλλου, ο «οικοδεσπότης» της ημερίδας, διευθυντής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου, Χρήστος Μαράτος.

Επέκταση της μαθητείας σε όλες τις ειδικότητες

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένη Αναστασοπούλου, ανακοίνωσε την επέκταση της μαθητείας από το νέο έτος σε όλες τις ειδικότητες των επαγγελματικών λυκείων.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός της μαθητείας, ένα πάγιο αίτημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα. Σε επίπεδο Θεσσαλίας έχουν προκηρυχθεί 280 θέσεις μαθητείας σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπου θα κληθούν να μαθητεύσουν για εννέα μήνες απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, λαμβάνοντας το 75% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και λαμβάνοντας πτυχίο επιπέδου πέντε, που αποτελεί ένα έξτρα προσόν για την αγορά εργασίας.

«Η μαθητεία αποτελεί το πρώτο στάδιο σύνδεσης των αποφοίτων με την αγορά εργασίας και θα επεκταθεί στο σύνολο των ειδικοτήτων», ανέφερε η κ. Αναστασοπούλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου