ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Παράδοση ενός και πλέον αιώνα

παράδοση-ενός-και-πλέον-αιώνα-551482

Στο μακρινό παρελθόν αναζητά τις ρίζες του ο κύκλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διατηρούνται μέχρι σήμερα στο Ριζόμυλο και διοργανώνονται κατόπιν συνεργασίας του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Ριζομύλου «Η Διάπλαση» και του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Από τη δεκαετία του 1910, ο Ριζόμυλος ήταν σχεδόν το επίκεντρο της ευρύτερης και όχι μόνο περιοχής, για τα αποκριάτικα δρώμενα ιδιαίτερα της Καθαρής Δευτέρας, που περιλαμβάνουν κρέμασμα σκυλιών -λαϊκό δικαστήριο, φασολάδα, κρασί, νηστίσιμα, χάσκα με τον χαλβά, χορό και πολύ γλέντι.

Το 1965 ιδρύθηκε ο Πολιτιστικού Συλλόγου Ριζομύλου «Διάπλαση» και από τότε άρχισαν οι εκδηλώσεις να παίρνουν οργανωμένη μορφή.

Το 1982 όμως και μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου καταργήθηκε το «Κρέμασμα των σκυλιών» (εννοείται κρέμασμα από την κοιλιά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κακώσεων για τα σκυλιά), και αντ’ αυτού, που αναβιώνεται πάλι με λούτρινο ομοίωμα σκυλιού), αποφασίσθηκε η οργάνωση Καρναβαλιού, ανήμερα της Καθαρής Δευτέρας.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Ριζομύλου ξεκινούν κατά κανόνα με τη βραδιά του Ραγκαβέλα, κατά την οποία, επί 20 χρόνια περίπου, αρκετοί νέοι και άνδρες του χωριού κάθε Δευτέρα πριν την Καθαρή Δευτέρα, μαζεύονται σε τσιπουράδικο του χωριού και γλεντάνε όπως αυτοί ξέρουν, στο πνεύμα της Αποκριάς. Απαγορεύεται η παρουσία γυναικών και ανηλίκων , καθώς και η περιγραφή του γλεντιού.

Σήμερα Κυριακή της Αποκριάς στις 19.00, πραγματοποιείται άναμμα της μεγάλης φωτιάς στην κεντρική πλατεία του χωριού, διαγωνισμός καλύτερης καρναβαλικής αμφίεσης, απονομές βραβείων στους νικητές του διαγωνισμού, χορός και γλέντι γύρω από τη φωτιά μέχρι αργά το βράδυ, το οποίο συνεχίζεται στα καταστήματα του χωριού.

Αύριο, Καθαρή Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι γίνεται η έναρξη της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, στην οποία φέτος συμμετέχουν ομάδες και θέματα ριζομυλιώτικα που έγιναν με πολύ μεράκι αλλά και πολλή προσωπική δουλειά. Τα θέματα που έχουν επιλεγεί χαρακτηρίζονται από το καυτό χιούμορ, τη φαντασία, την ευρηματικότητα, την μεγαλοπρέπεια, τον όγκο τους και την πολυχρωμία τους, την αναβίωση των παραδόσεών μας, την πολιτική σάτιρα , το ποικίλο θέαμα και το γέλιο.

Τα άρματα θα είναι θεαματικά, και θα σκορπούν το θαυμασμό και το γέλιο, εισπράττοντας το χειροκρότημα του κόσμου, που προβλέπεται να κατακλύσει το Ριζόμυλο από νωρίς το πρωί της Καθαρής Δευτέρας.

Με το τέλος της καρναβαλικής παρέλασης, το γλέντι θα συνεχιστεί στο κέντρο της πλατείας με: Το κρέμασμα του σκυλιού (ομοιώματος), αλλά και ανθρώπων με ιδιαίτερα παραπτώματα-εκπλήξεις. Το λαϊκό δικαστήριο, που θα αποφασίζει για την τύχη των παρανομούντων. Το γαϊτανάκι, τη διανομή φασολάδας, λαγάνας, κρασιού και νηστίσιμων εδεσμάτων. Και όπως πάντα, οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με γλέντι και χορό για όλους γύρω από την κρεμάλα, αλλά και τα καταστήματα του χωριού.

Όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τον Πολιτιστικό – Αθλητικό Σύλλογο Ριζομύλου «Η Διάπλαση», που φέτος κλείνει 52 χρόνια από την ίδρυσή του, και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, η συμβολή του οποίου είναι πολύ μεγάλη στην επιτυχία τους.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις συμμετέχουν με θέματα και αρκετή βοήθεια στην προετοιμασία τους και όλοι οι άλλοι σύλλογοι του Ριζομύλου: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολείου Ριζομύλου, -Σύλλογος Γυναικών Ριζομύλου, Σύλλογος Νεολαίας «Φίλιππος» Ριζομύλου καθώς και πάρα πολλοί κάτοικοι του Ριζομύλου και της γύρω περιοχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου