ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αναδεικνύει την ιστορική μνήμη

αναδεικνύει-την-ιστορική-μνήμη-567259

Αφιερωμένη στο έργο της Καναλιώτισσας συγγραφέως Αγγελικής Θάνου ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – ΚΕΜΕΒΟ στα Κανάλια Μαγνησίας. Παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα « Χρεωστικά ζωής» της Καναλιώτισσας συγγραφέως που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ σε μια καλαίσθητη έκδοση, αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον ταλαντούχο γραφίστα Σταμάτη Παπαδήμο και τον φιλόλογο – συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή που επιμελήθηκε φιλολογικά το έργο.

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του μουσείου, Σωτήρη Γκανάτσιο, ο οποίος τόνισε πως το μουσείο στηρίζει πάντα τέτοιες εκδηλώσεις πολιτισμού, και εξέφρασε και τη χαρά του που όλοι οι σύλλογοι των Καναλίων συνεργάστηκαν για την οργάνωση της εκδήλωσης. Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν αρχικά ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας , ο π. Αθανάσιος Σκοπιανός ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη και ο Απ. Καραδήμος εκπροσωπώντας τους συλλόγους του χωριού.

Το κύριο μέρος της βιβλιοπαρουσίασης ξεκίνησε με την ομιλία της φιλολόγου και μέλος της Δ.Ε. του ΚΕΜΕΒΟ κ. Σταματίας Μωραΐτη, η οποία με μια προσεγμένη μελέτη παρουσίασε στο κοινό το μυθιστόρημα σκιαγραφώντας τους χαρακτήρες του έργου και αναλύοντας τα βασικά θέματά του και τις λογοτεχνικές του αρετές. Επικεντρώθηκε στο θέμα της ιστορικής μνήμης, γιατί ο κύριος θεματικός άξονας του έργου είναι το γεγονός της πυρπόλησης των Καναλίων από τους κατακτητές Γερμανούς τον Νοέμβριο του 1943. Στη συνέχεια ο συνταξιούχος σχολικός σύμβουλος Π.Ε. κ. Κυριαζής Πόρποδας μίλησε για τη συγγραφέα, το έργο και τη διάθεση προσφοράς που την χαρακτηρίζουν σε όλη της ως τώρα πορεία της είτε ως νηπιαγωγός , είτε ως σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ανάγνωση αποσπασμάτων με πολύ γλαφυρό και παραστατικό τρόπο από την κ. Βασιλική Τράκη. Τα αναγνώσματα διανθίστηκαν με μελωδικά ακούσματα από τη Αρετή Κατσαγεωργίου, που με τη φωνή της και την κιθάρα της μάγεψε το κοινό. Στο τέλος το λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας και ευχαρίστησε όλους όσοι τη βοήθησαν στο εγχείρημά της. «Η ιστορική μνήμη χρειάζεται υποστήριξη» γράφει η κ. Θάνου στο βιβλίο της και σίγουρα αυτή η εκδήλωση ήταν μια γερή υποστήριξη της τοπικής μας ιστορίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου