ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μνημείο δύο και πλέον αιώνων

μνημείο-δύο-και-πλέον-αιώνων-611709

Αφιερωμένο στα 250 χρόνια από τα πρώτα θυρανοίξια του ιερού ναού Υπαπαντής του Χριστού Βενέτου, είναι το ημερολόγιο του 2017 που εκδόθηκε από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού. Οι Βενετιώτες θα τιμήσουν, σημειωτέον, το σημαντικό γεγονός της συμπλήρωσης δύο και πλέον αιώνων από τα θυρανοίξια του ναού, στη διάρκεια του 2017.

Το χρονολόγιο ενός σημαντικού θρησκευτικού μνημείου της περιοχής μας, καταγράφεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο ημερολόγιο του ιερού ναού Υπαπαντής του Χριστού Βενέτου, το οποίο κυκλοφορεί.

Το δωδεκάφυλλο, καλαίσθητο, ημερολόγιο, εμπλουτίζεται από φωτογραφικό υλικό, το οποίο αναδεικνύει το εσωτερικό και το εξωτερικό του ιερού ναού, καθώς και όλα τα εξωκκλήσια του χωριού.

Ο ιερός ναός, που πανηγυρίζει την 21η Φεβρουαρίου, χτίστηκε το 1767 και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής με λιθανάγλυφα κοσμήματα, εντοιχισμένα πινάκια, στέγη με σχιστόπλακες, τέμπλο ξυλόγλυπτο μοναδικό, λαϊκής τέχνης, και Ευαγγέλιο ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Εντύπωση και θαυμασμό προκαλούν, μεταξύ άλλων, παλιό χειρόγραφο Ευαγγέλιο το οποίο φέρει στο εξώφυλλό του μικρές ασημένιες πλάκες καρφωμένες με ασημένια καρφιά, που απεικονίζουν θρησκευτικές παραστάσεις, καθώς επίσης το σύνολο των κειμηλίων που διαθέτει ο ναός.

Το συγκεκριμένο ημερολόγιο παραθέτει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την τοπική θρησκευτική παράδοση και τα μνημεία της πίστης, που αποτελούν διαχρονικές μαρτυρίες, οι οποίες διαφυλάττονται ως κόρη οφθαλμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου