ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Λεξικό Αρωμάνικης γλώσσας»

λεξικό-αρωμάνικης-γλώσσας-635681

Το βιβλίο της δασκάλας Κούλας Λέντζιου-Τρίκου «Λεξικό Αρωμάνικης (Βλάχικης) γλώσσας» των βλαχόφωνων Ελλήνων των Μεγάλων Λιβαδιών Πάικου Κιλκίς, παρουσιάζεται σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 10:30 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Βελεστίνο.

Ο Σύλλογος Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνονται, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων (1976-2016) από την ίδρυση του Συλλόγου, διοργανώνουν την παραπάνω εκδήλωση.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι : Ιωάννης Κογκούλης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και Ηλίας Χρυσοστομίδης, Δρ. Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ.

Πρόκειται για ένα λεξικό 1000 σελίδων με περισσότερα από 3.500 λήμματα, που υπερβαίνει τον σκοπό ενός απλού λεξικού, καθώς δεν περιορίζεται στην απλή παράθεση λέξεων και ερμηνευμάτων, αλλά επεκτείνεται στη συνολική παρουσίαση του βλάχικου βίου των κατοίκων των Μεγάλων Λιβαδιών Κιλκίς.

Την εγκυκλοπαιδική του διάσταση συμπληρώνει η μεθοδική προσπάθεια της συγγραφέως να μυήσει τον αναγνώστη – βλαχόφωνο ή μη – στην εκμάθηση της αρωμανικής – βλαχικής γλώσσας, με σωρεία παραδειγμάτων και εκφράσεων.

Οι κάτοικοι των Μεγάλων Λιβαδιών του Πάικου, μίας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες βλάχικες εστίες του μακεδονικού χώρου, κατάγονται κυρίως από τη Γράμμουστα της Πίνδου, αλλά και κατά ένα ποσοστό από το Περιβόλι και τη Σαμαρίνα. Μετά από την καταστροφή των Μεγάλων Λιβαδιών από τους Γερμανούς το 1944 εγκαταστάθηκαν στους τόπους όπου ξεχειμώνιαζαν, και, μεταξύ αυτών, στην ευρύτερη επαρχία του Ν. Θεσσαλονίκης (Δρυμός, Ωραιόκαστρο, Παλαιόκαστρο, Πυλαία, Πεντάλοφος, Νεοχωρούδα, Ν. Ευκαρπία, Πολίχνη, Εύοσμος, Θέρμη, Τριάδι, Ρετζίκι…) αλλά και αλλού, σε γειτονικούς νομούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου