ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ξεσηκωμός στα Κανάλια για το Λύκειο

ξεσηκωμός-στα-κανάλια-για-το-λύκειο-651464

Επί ποδός εκπαιδευτική οικογένεια και τοπική κοινωνία στα Κανάλια με αφορμή ανακίνηση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, του θέματος για την κατάργηση του γενικού λυκείου και την ίδρυση γυμνασίου με λυκειακές τάξεις. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι, στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας, οι αντιδράσεις ήταν έντονες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από το 2011 το Γενικό Λύκειο Καναλίων λειτουργεί με αναστολή κατάργησης. Πέρυσι είχε κατατεθεί πρόταση για την υποβάθμισή του σε λυκειακές τάξεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχισή του ως δομής και να μην κινδυνεύσει να καταργηθεί από το Υπουργείο λόγω μικρού αριθμού μαθητών.

Τοπική κοινωνία και εκπαιδευτική κοινότητα αντέδρασαν έντονα, με αποτέλεσμα να ανασταλεί για μία ακόμη χρονιά η λήψη αποφάσεων. Προχθές με πρωτοβουλία του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, το θέμα τέθηκε εκ νέου στο τραπέζι της συζήτησης.

Εκφράστηκαν φόβοι ότι ο μικρός αριθμός μαθητών, 33 στο σύνολο, ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάργηση του λυκείου από το ίδιο το Υπουργείο και προτάθηκε ως λύση η υποβάθμισή του σε λυκειακές τάξεις του γυμνασίου Καναλίων, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Δύο ήταν τελικώς οι προτάσεις: μία να παραμείνει το σχολείο ςως έχει και μία να μετατραπεί σε Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις.

Στη δεύτερη προοπτική έντονα αντέδρασε η διευθύντρια του ΓΕΛ Καναλίων, Καλλιόπη Τάσιου, η οποία υποστήριξε ότι ο αριθμός των μαθητών του σχολείου είναι αυξητικός τα δύο τελευταία χρόνια (κάθε χρόνο προστίθενται οκτώ επιπλέον μαθητές). «Πέραν όμως της ενίσχυσης του αριθμού των μαθητών, δεν θα πρέπει να κοιτάμε μόνο νούμερα. Το σχολείο μας εξυπηρετεί μαθητές από τα Κανάλια, το Κεραμίδι, την Κερασιά, ορεινά και δυσπρόσιτα χωριά. Θα πρέπει να υπολογίζουμε και τις τοπικές κοινωνίες που σε περίπτωση κατάργησης του λυκείου, θα οδηγηθούν σε μαρασμό», είπε η κ. Τάσιου, ζητώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου ως αυτόνομης σχολικής μονάδας.

Στην υποβάθμιση του σχολείου αντέδρασαν επίσης ο αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Καναλίων, Κλεάνθης Μπεφάνης. Στο παρελθόν σύσσωμη η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην υποβάθμιση του σχολείου. «Κακώς ανακινείται το ζήτημα. Η λειτουργία ενός σχολείου δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό των μαθητών, αλλά και με τη στήριξη της υπαίθρου. Το σχολείο μας εξυπηρετεί μαθητές από τρία χωριά. Αν είναι να σηκωθούμε να φύγουμε όλοι από τα χωριά μας, να τελειώνουμε. Να ερημοποιηθούν ολόκληρες περιοχές», ανέφερε ο κ. Γκογκινούδης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης η ΕΛΜΕ Μαγνησίας που δήλωσε αντίθετη στην υποβάθμιση του σχολείου, αλλά και ο διευθυντής του Γυμνασίου, Δημ. Μπαζιάνας, ο οποίος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δεν θέλησε να πάρει θέση επί του ζητήματος. «Είναι θέμα του γενικού λυκείου κι όχι του γυμνασίου», ανέφερε, ωστόσο ερωτηθείς για τον αριθμό των μαθητών στην α’ τάξη, επιβεβαίωσε ότι αφορά σε μόλις 7 παιδιά.

Εως τις 21 Νοεμβρίου, ο κ. Σαβελίδης, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή του στο Υπουργείο και όπως άφησε να εννοηθεί θα σεβαστεί την άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Επιστολή ΓΕΛ Καναλίων

Σε επιστολή της Διευθύντριας του ΓΕΛ Καναλίων, Καλλιόπης Τάσιου, αναφέρονται τα εξής:

«Αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Δήμου Ρήγα Φεραίου αλλά και συνολικά στην εκπαιδευτική κοινότητα έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, σύμφωνα με το οποίο για το μέλλον του ΓΕΛ Καναλίων προτείνονται τρία σενάρια: της διατήρησής του στην τωρινή του μορφή ως αυτόνομης βαθμίδας εκπαίδευσης, της συγχώνευσης σε λυκειακές τάξεις και στη συγχώνευσής του με το ΓΕΛ Βελεστίνου. Στη σύσκεψη που έγινε ύστερα από πρόσκληση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Σαβελίδη, με την παρουσία φορέων του Δήμου Ρήγα Φεραίου αλλά και της τοπικής κοινότητας Καναλίων, των εκπροσώπων της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και της διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων του ΓΕΛ Καναλίων, κατατέθηκε και τονίστηκε συλλογικά η πρόταση το ΓΕΛ Καναλίων να παραμείνει ως έχει, δηλαδή ως ανεξάρτητη σχολική μονάδα.

Προτάθηκε από όλους τους φορείς η οριστική πλέον διευθέτηση του θέματος με τη μόνιμη λειτουργία του ως αυτόνομης μονάδας εκπαίδευσης. Αντίθετα με το δημοσίευμα δεν συζητήθηκε καθόλου το ενδεχόμενο συγχώνευσης με το ΓΕΛ Βελεστίνου, ενώ όλοι οι φορείς επέμεναν ένθερμα ότι η διατήρηση του ΓΕΛ Καναλίων συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου. Η πρόταση επίσης να καταργηθεί στο μέλλον, δεν υφίσταται ως πραγματικό γεγονός, αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει θέσει επίσημα θέμα κατάργησης σχολικών μονάδων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τέλος η πρόταση συγχώνευσης σε λυκειακές τάξεις είναι ένα υποθετικό αβέβαιο σενάριο, αφού και με αυτή τη μορφή δεν είναι βέβαιο ότι διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας του ή ακόμη και η διατήρηση της λειτουργίας της συνολικής σχολικής μονάδας Γυμνασίου- Λυκείου. Ο σύλλογος διδασκόντων του ΓΕΛ Καναλίων, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, η τοπική κοινότητα Καναλίων και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας στηρίζουμε τη μοναδική πλέον αποτελεσματική πρόταση και λύση, της οριστικής παραμονής του ΓΕΛ Καναλίων ως αυτόνομης σχολικής μονάδας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου