ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Προσπάθεια προστασίας σπάνιων πουλιών

προσπάθεια-προστασίας-σπάνιων-πουλι-672321

Αύριο διοργανώνεται ημερίδα για το Κιρκινέζι στο Βελεστίνο

Ημερίδα παρουσίασης των δράσεων του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι διοργανώνεται αύριο Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016, στις 17:30, στο Βελεστίνο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «LIFE για το Κιρκινέζι». Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν το σύνολο των δράσεων που υλοποιήθηκαν και των προοπτικών για την μετέπειτα περίοδο.

Το Kιρκινέζι είναι ένα μικρό, μεταναστευτικό γεράκι που αναπαράγεται κατά αποικίες και προτιμά ζεστά, ανοιχτά και ξηρά στεπόμορφα ενδιαιτήματα, φυσικά ή διαχειριζόμενα χορτολίβαδα και μη εντατικές καλλιέργειες. Περνάει το διάστημα Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ενώ καταφθάνει στη χώρα μας νωρίς την άνοιξη για να φωλιάσει.

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες χώρες στην Ευρώπη για το είδος, μετά την Ισπανία και πιθανώς την Ιταλία, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της BirdLife International. Ο συνολικός ευρωπαϊκός πληθυσμός εκτιμάται σε 25.000 – 42.000 ζεύγη, με την Ελλάδα να φιλοξενεί περίπου το 10%, με το 75% από αυτά να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα «LIFE για το Κιρκινέζι» υλοποιήθηκε σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Περιοχή θεσσαλικού κάμπου, Περιοχή ταμιευτήρων πρώην λίμνης Κάρλας και Όρος Μαυροβούνι) και την ευρύτερη περιοχή τους. Είχε τετραετή διάρκεια και ολοκληρώνεται τον Οκτώβρη του 2016.

Συντονιστής του προγράμματος ήταν το Εργαστήριο Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ στην ομάδα συμμετείχαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου και η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης NCC Ε.Π.Ε.. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του προγράμματος ήταν να καταστεί δυνατή η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου πλαισίου για τη διατήρηση του Kιρκινεζιού στην περιοχή του προγράμματος. Για να γίνει αυτό, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα σχεδίασαν και υλοποίησαν δράσεις, που διασφαλίζουν μία θετική τάση αύξησης του πληθυσμού του είδους στην περιοχή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου