ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αντιρρήσεις για την ψαράδικη βραδιά στα Κανάλια

αντιρρήσεις-για-την-ψαράδικη-βραδιά-σ-788386

Σοβαρές αντιρρήσεις διατυπώνουν το ΚΕΜΕΒΟ και το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας σχετικά με τη διοργάνωση ψαράδικης βραδιάς με καρλιώτικα ψάρια το ερχόμενο Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στα Κανάλια, ενώ τονίζουν ότι είναι αναγκαία η λήψη κατάλληλων μέτρων για την εξυγίανση του ταμιευτήρα της Κάρλας.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι δύο παραπάνω φορείς, διατυπώνουν ερωτήματα προς τους διοργανωτές αν έχουν άγνοια για την ποιότητα του νερού του ταμιευτήρα της Κάρλας και για τις επιπτώσεις αυτής της ποιότητας στα ψάρια και τα πουλιά και γενικότερα στην πανίδα και χλωρίδα της λίμνης.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «ο δήμος Ρήγα Φεραίου και ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καναλιών διοργανώνουν εκδήλωση ψαράδικης βραδιάς που θα πραγματοποιηθεί στα Κανάλια στις 3-9-2016. Στην ανοιχτή πρόσκληση της άνω εκδήλωσης, η οποία κοινοποιήθηκε και σε μας- παροτρύνοντας τον κόσμο- αναφέρεται μεταξύ άλλων: Ελάτε να διασκεδάσετε, να δοκιμάσετε καρλιώτικο ψάρι μαγειρεμένο με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο»…

Παράλληλα οι δύο φορείς επισημαίνουν ότι: «Αγνοια δεν μπορεί να επικαλεστεί κανείς, γιατί πολλαπλώς όλα αυτά τα χρόνια (από το 2009 κι εξής) ο ταμιευτήρας έχει δείξει ανησυχητικά σημάδια με περιοδικά φαινόμενα νεκρών αγελάδων, χιλιάδων νεκρών ψαριών (γεγονότα για τα οποία το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. κατέθεσε στην Εισαγγελία Βόλου μηνυτήριες αναφορές για υποβάθμιση του περιβάλλοντος) και πρόσφατα μεγάλου αριθμού νεκρών πουλιών».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται ότι «η ίδια η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, ιχθυολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θράκης, που συνδιοργανώνει την άνω εκδήλωση, στις 22-6-2016 σε ενημέρωση για την κατάσταση του ταμιευτήρα της Κάρλας που έκανε προς την Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η λίμνη είναι ευτροφική μέχρι και υπερευτροφική», «δεν έχει εκροές και λειτουργεί σαν νεροχύτης», «αναπτύσσονται κάποια βακτήρια που εκκρίνουν ουσίες τοξικές και για τα ψάρια», «έχει απαγορευτεί η αλιεία στον ταμιευτήρα για δύο λόγους, και επειδή το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμη και για να προφυλαχθεί η δημόσια υγεία», «ο ταμιευτήρας έχει πρόβλημα με τον πυθμένα του, ο οποίος είναι γεμάτος από λιπάσματα».

Οι δύο φορείς που συνυπογράφουν την ίδια ανακοίνωση, διερωτώνται «πως, λοιπόν, μπορούν οι συνδιοργανωτές να προσκαλούν τον κόσμο να δοκιμάσει καρλιώτικο ψάρι; Και ως απάντηση στο πιθανό επιχείρημά τους ότι τα ψάρια που θα συλλεγούν για την ψαράδικη βραδιά δεν προέρχονται από τον ταμιευτήρα της Κάρλας, τους ρωτάμε: δεν καλλιεργείτε έτσι στην τοπική κοινωνία την εντύπωση ότι τα ψάρια είναι κατάλληλα για κατανάλωση και η πρόσκληση αυτή δεν είναι αντιφατική με την απαγόρευση αλιείας;».

Κλείνοντας την ανακοίνωση, το ΚΕΜΕΒΟ και το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας επισημαίνουν ότι «εκπλήσσονται από τη στάση των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την οικολογική- περιβαλλοντική κατάσταση του ταμιευτήρα της Κάρλας και προβάλλουν ότι άμεση προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και επιτακτική είναι η ανάγκη για λήψη κατάλληλων μέτρων για την εξυγίανση του ταμιευτήρα της Κάρλας. Αυτός ο στόχος, σημειώνουν, θα επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία αυτών που έχουν την ευθύνη υλοποίησης του έργου (Περιφέρεια Θεσσαλίας), του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της τοπικής κοινωνίας και των Περιβαλλοντικών οργανώσεων (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ, ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο)».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου