ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αίτημα αναγνώρισης των Καναλίων ως μαρτυρικού χωριού

αίτημα-αναγνώρισης-των-καναλίων-ως-μα-832083

Η υποβολή αιτήματος περί χαρακτηρισμού της τοπικής κοινότητας Καναλίων ως «Μαρτυρικού χωριού», αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Το αίτημα θα υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή του άρθρου 18 παρ. 5 του Ν. 2503/1997, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το δίκαιο αίτημα των κατοίκων, οι οποίοι διεκδικούν την αυτόνομη δικαίωση των αγώνων και των διωγμών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου οι πρόγονοι τους.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών συγκροτήθηκε η εν λόγω τριμελή επιτροπή για τον χαρακτηρισμό πόλεων και χωριών, που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944, ως μαρτυρικών. Η επιτροπή αποτελείται από έναν καθηγητή της Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ορίζεται από την οικεία σχολή του Πανεπιστημίου, ένα εκπρόσωπο της Κ.Ε.Δ.Ε. και από τον προϊστάμενο της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών. Ο χαρακτηρισμός γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πόλεις και χωριά τα οποία έχουν χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα «μαρτυρικά» έχουν συγκροτήσει Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος 1940-1944, «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», με έδρα τη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας ανέφερε ότι: « Όπως είναι γνωστό στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπάρχουν και άλλα δύο Μαρτυρικά Χωριά, ο Ριζόμυλος και η Κερασιά, τα οποία κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής 1941-1944, καταστράφηκαν ολοσχερώς από το μένος των κατακτητών και μετρούν δεκάδες νεκρών, από εκείνη τη μαύρη περίοδο της ιστορίας. Με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων επανασυνεστήθη η Διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) στην οποία είχα την τιμή να παρευρεθώ στις 20 Απριλίου 2016. Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης, των αδιαμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση των οφειλομένων και τη συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών σ’ αυτή την προσπάθεια.

Τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός και στη συνέχεια η ένταξη στο Δίκτυο και πολλών άλλων πόλεων και χωριών ως Μαρτυρικών θα συμβάλλει στην προβολή της ιστορίας τους και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού για τη συνεισφορά στον αγώνα για τη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. Αποτελεί εθνικό και πατριωτικό καθήκον όλων μας να αιτηθούμε τον χαρακτηρισμό της τοπικής κοινότητας Καναλίων ως μαρτυρικού χωριού, που είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι διεκδικούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις και επεσήμανε ότι είναι χρέος της Κυβέρνησης να υλοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα. Τόνισε ότι για το Δήμο Ρήγα Φεραίου το θέμα παραμένει ανοικτό και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, διότι «το οφείλουμε στις τοπικές κοινωνίες και στην Ιστορία της Ελλάδος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου