ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Νέο S.O.S. για την Κάρλα μετά από έρευνα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

νέο-s-o-s-για-την-κάρλα-μετά-από-έρευνα-στο-839829

Μεγάλες συγκεντρώσεις τοξικών, για τον άνθρωπο, κυανοβακτηρίων – Ενδεχόμενο «μόλυνσης» νερών και από το εσωτερικό της λίμνης

Μεγάλες συγκεντρώσεις κυανοβατηρίων που σε ορισμένες τους μορφές είναι τοξικά για τον ίδιο τον άνθρωπο, έχουν εντοπιστεί στη λίμνη Κάρλα. Η Κάρλα βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση εξαιτίας των ρυπαντικών φορτίων με τα οποία επιβαρύνεται, ενώ άμεσα ξεκινά μελέτη για να διαπιστωθεί κατά πόσο μολύνεται και από το εσωτερικό της: ο πυθμένας της λίμνης που κάποτε ήταν αγροτική έκταση περιέχει επίσης νιτρικά και φωσφορικά φορτία που θα διερευνηθεί κατά πόσο περνούν στην υδάτινη στήλη. Ακόμη και όλα τα μέτρα να ληφθούν για την προστασία της λίμνης, η Κάρλα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «συνέλθει».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω επεσήμανε ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νικ. Μέλλιος στο πλαίσιο παρουσίασης του ερευνητικού του προγράμματος με θέμα «Μαθηματική μοντελοποίηση της τροφικής κατάστασης και των θρεπτικών ροών της λίμνης Κάρλας: διερεύνηση διαχειριστικών σεναρίων υπό κλιματική αλλαγή», το οποίο εκπονήθηκε με επιβλέπουσα την αναπληρώτρια καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου.

Στην ερευνητική εργασία έγινε προσομοίωση της Κάρλας μέσω του λογισμικού πακέτου προσομοίωσης ρηχών λιμνών. Το μοντέλο βαθμονομήθηκε σύμφωνα με χρονοσειρές έξι μεταβλητών για το έτος 2012 και πιστοποιήθηκε με χρονοσειρές έξι μεταβλητών για την περίοδο 2014- 2015. Αρχικά μελετήθηκαν οι ροές των θρεπτικών αλάτων σε τριμηνιαία βάση για το έτος 2012 καθώς και οι αλληλεπιδράσεις του κύκλου των θρεπτικών με την τροφική κατάσταση της λίμνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μέλλιο, η κατάσταση της λίμνης χαρακτηρίζεται υπερευτροφική με όλες τις αρνητικές επιδράσεις στη βιοποικιλότητα. «Η Κάρλα είναι σε δεινή κατάσταση», σημείωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ρυπαντικά φορτία που έρχονται από τη λεκάνη απορροής της Κάρλας (λιπάσματα, νιτρικά).

Εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο η λίμνη να «μολύνεται» και από το ίδιο το εσωτερικό της. «Εχει αποδειχθεί ότι και ο πυθμένας είναι επιβαρυμένος με νιτρικά και φωσφορικά. Η λίμνη είχε αποξηραθεί το 1964 για να εξυπηρετήσει γεωργικούς σκοπούς οπότε ο πυθμένας της είναι ήδη επιβαρυμένος.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινάμε μελέτη για να διαπιστώσουμε την ανταλλαγή νιτρικών και φωσφορικών του πυθμένα με την υδάτινη στήλη, κατά πόσο δηλαδή ο πυθμένας επηρεάζει το νερό της λίμνης», σημείωσε ο κ. Μέλλιος.

«Η Κάρλα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Εχουν παρατηρηθεί μεγάλες συγκεντρώσεις κυανοβακτηρίων που σε ορισμένες μορφές είναι τοξικά για τον άνθρωπο. Δεδομένης δε της συνολικά υποβαθμισμένης κατάστασης της λίμνης, η κλιματική αλλαγή δεν φαίνεται να επηρεάζει τόσο σημαντικά τους μηχανισμούς που καθιερώνουν τις ευτροφικές συνθήκες, χωρίς αυτό να υποτιμά βέβαια τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ευαίσθητα οικοσυστήματα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σημαντικότερο πρόβλημα είναι αφενός τα ρυπαντικά φορτία, αφετέρου τα έργα που δεν έγιναν.

«Η λίμνη προοριζόταν για αρδευτικούς σκοπούς. Δεν έχει ενεργοποιηθεί αυτός ο ρόλος της. Ο χρόνος παραμονής του νερού είναι μεγάλος και είναι σημαντικός παράγοντας ως προς την τροφική κατάσταση της λίμνης. Η υπερευτροφική κατάσταση της λίμνης είναι συνδυασμός τόσο των ρυπαντικών φορτίων όσο και των έργων που έχουν σχεδιαστεί και δεν έχουν γίνει», εξήγησε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για να καταστεί η λίμνη από υπερ-ευτροφική σε ευτροφική.

Πλούσιο ερευνητικό έργο από την Πολυτεχνική Σχολή του Π.Θ.

Η παραπάνω έρευνα παρουσιάστηκε χθες, στο πλαίσιο της 4ης ημερίδας που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής για την παρουσίαση της ερευνητικής δραστηριότητας των τμημάτων της. Καλύπτει δύο ενότητες: το σχεδιασμό και την τεχνολογία συστημάτων και κατασκευών και το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής, Αθαν. Λουκά, μέσω της ημερίδας επιχειρείται να προβληθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο φάσμα της ερευνητικής δραστηριότητας της σχολής και μάλιστα ερευνών που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση. «Η Πολυτεχνική Σχολή είναι η πιο δυναμική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην παραγωγή ερευνητικού έργου και χρηματοδοτούμενης έρευνας κι αυτό όχι μόνο στο σύνολο αλλά και ανά μέλος ΔΕΠ», σημείωσε ο κ. Λουκάς. Μάλιστα όπως εξήγησε, η ερευνητική δραστηριότητα δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. «Οι συνάδελφοι έχουν στραφεί στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου