ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κάρλας-Καναλίων

εκπαιδευτική-επίσκεψη-του-3ου-δημοτικ-20879

Στον Ιερό ναό Αγ. Νικολάου και στον οικισμό της «Τσιγγενίνας» στην περιοχή της Λίμνης Κάρλας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και τοποθεσιών, οι μαθητές /τριες του 3ου Δ. Σ. Κάρλας-Καναλίων επισκέφτηκαν τον Ιερό ναό του Αγ. Νικολάου Καναλίων και τον οικισμό της «Τσιγγενίνας» στην περιοχή της Λίμνης Κάρλας, με στόχο την γνωριμία τους με τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο Ιερός Ναός Αγ.Νικολάου χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή, 2 χιλιόμετρα έξω από τα Κανάλια. Είναι κτίσμα βυζαντινών αυτοκρατόρων, πιθανώς των Κομνηνών και είναι ένας μονόχωρος κεραμοσκέπαστος δρομικός ναός . Η επικοινωνία με το εξωτερικό γίνεται με τρεις εισόδους και το εσωτερικό φωτίζεται από τρία δίλοβα παράθυρα. Είναι κηρυγμένος ως διατηρητέο μνημείο και χρονολογείται στα τέλη του 12ου ή στον 13ο αι.

Σήμερα μετά την ολοκλήρωση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης είναι ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό , όπου συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν τοιχογραφίες τριών διαφορετικών εποχών.

Ο οικισμός της «Τσιγγενίνας» ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια μηχανικής εκσκαφής στη συγκεκριμένη θέση και ακολούθησε σωστική ανασκαφή από τους αρμόδιους φορείς ,όπου σε βάθος 2 – 3 μ. αποκαλύφτηκε τμήμα ενός οικισμού της Μέσης Εποχής Χαλκού.

Το οικιστικό σύνολο που έχει αποκαλυφτεί στον οικισμό της Τσιγγενίνας, είναι το μεγαλύτερο και διαθέτει σύνθετη αρχιτεκτονική μορφή, καθώς προήλθε από τη συνένωση δύο αρχικά ανεξάρτητων κτιρίων, ενός αψιδωτού και ενός ορθογώνιου.

Από τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Σταντζούρη Πασχάλη και κ. Αγνουσιώτη Δημήτρη για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και ξενάγηση, καθώς και στον ιερέα μας π. Σκοπιανό Αθανάσιο, που με τόση θέρμη αγκαλιάζει τα παιδιά μας και το σχολείο μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου