ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αφιερωμένο στο Ρήγα το Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου

αφιερωμένο-στο-ρήγα-το-πνευματικό-κέν-26163

«Κόσμημα» χαρακτηρίζει ο τέως δήμαρχος Φερών Κωνσταντίνος Κανάρης το Πνευματικό Κέντρο του Βελεστίνου, το οποίο αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής της πολιτείας στη μνήμη του Ρήγα Φεραίου, όπως επισημαίνει ο ίδιος σε επιστολή που έστειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή αναφορά της τ. Δημάρχου κ. Λαΐτσου,

στον «Εκθεσιακό χώρο – Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», ως το «μοναδικό χώρο που κατασκευάστηκε και είναι αφιερωμένος στο Μεγάλο Εθνεγέρτη, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και πανελλαδικά».

Στην επιστολή του κ. Κανάρη, όπου καταγράφεται το ιστορικό της δημιουργίας του Πνευματικού Κέντρου Βελεστίνου, επισημαίνονται τα εξής: «Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας της 10ης Απριλίου, στη σελίδα 22, με τίτλο «τα νέα του Ρήγα Φεραίου», δημοσιεύεται σχόλιο της τέως δημάρχου των Φερών της κ. Λαΐτσου, αναφορικά με την κατασκευή κτιρίου, που πρόκειται να λειτουργήσει, προσεχώς, ως «Εκθεσιακός χώρος – Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», αναφέροντας, πέραν των άλλων, ότι «αφού είναι ο μοναδικός χώρος που κατασκευάστηκε και είναι αφιερωμένος στο Μεγάλο Εθνεγέρτη, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και πανελλαδικά». Λησμονεί, προφανώς, άθελά της, πιστεύω, η τέως δήμαρχος των Φερών, ότι από το 1998 και μέχρι σήμερα, λειτουργεί το Πνευματικό Κέντρο του Βελεστίνου, που κτίστηκε σε οικόπεδο των Αφών Δεληγεώργη, που παραχωρήθηκε ευγενώς, δωρεάν προς το Δήμο, κόσμημα για τον τόπο μας, που αποτελεί αποκλειστική εθνική προσφορά της Πολιτείας, σαν απόδοση ελάχιστου φόρου Τιμής, στο Μεγάλο Τέκνο της Φεραίας Γης, στο ΡΗΓΑ, για τη μεγάλη του προσφορά στην εθνεγερσία, με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το μαρτυρικό θάνατο του (1798-1998), στο κάτεργο του Πύργου «Νεμπόισσα» στο Βελιγράδι.

Και η Πολιτεία, πέραν της ανέγερσης του Πνευματικού Κέντρου και θέλοντας να δώσει έμφαση στη 200η επέτειο του θανάτου του ΡΗΓΑ, οργάνωσε από κοινού με το Δήμο, μεγαλειώδη εκδήλωση στο Βελεστίνο (10 Μαΐου 1998), την οποία ετίμησαν με την παρουσία τους, κορυφαίοι, τότε, παράγοντες της Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

Και ακολούθησε, ειδική πανηγυρική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα τη ζωή, την προσφορά και το εθνοαπελευθερωτικό έργο του ΡΗΓΑ.

Ετσι από τότε, (1998) και μέχρι σήμερα, το Πνευματικό Κέντρο, λειτουργεί ως πνευματικός φάρος της γενέτειρας του ΡΗΓΑ και εκπέμπει, ιστορία και πολιτισμό.

Για την κατασκευή του έργου, η Πολιτεία διέθεσε «490.000.000» δρχ. και ο χώρος-για όσους δεν το γνωρίζουν-αποτελείται από αμφιθεατρική αίθουσα 300 θέσεων, σκηνή θεάτρου, με τους σχετικούς βοηθητικούς χώρους και ισόγειο χώρο 150 τ.μ. περίπου, που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, με πλήρη εξοπλισμό, όπου εκτίθεται όλη η βιβλιογραφία, αναφορικά με τη ζωή και το έργο του Εθνομάρτυρα και λοιπή βιβλιογραφία, διευθετημένη με υποδειγματική γραμμή και τάξη, εργασία, αποκλειστικά, του αείμνηστου Νίκου Γεωργαλιού, Δημοτικού Συμβούλου, ο οποίος είχε και την ευθύνη, γενικά, λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου.

Και επειδή το Πνευματικό Κέντρο αποτελεί προσφορά της Πολιτείας στη μνήμη του Εθνομάρτυρα, έγινε σκέψη τότε το 1998, να μεταφερθεί εκεί και η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα ως οικείος χώρος της, πλην όμως, ο χώρος εθεωρήθη ανασφαλής και η Χάρτα, παρέμεινε και παραμένει στο γραφείο του Δημάρχου.

Και για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε -για όσους δεν το γνωρίζουν- ότι η Χάρτα, αμύθητης ιστορικής αξίας για τον Ελληνισμό, το μοναδικό γνήσιο “ντοκουμέντο” που διαθέτει σήμερα η γενέτειρα του Ρήγα, αναφορικά με τη ζωή και το έργο αυτού, αποκτήθηκε το έτος 1997 από την τότε Δημοτική Αρχή του Βελεστίνου και αποτελεί και αυτή {η Χάρτα), προσφορά του Υπουργείου Πολιτισμού επί της Υπουργίας του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον Εθνομάρτυρα, {ο ίδιος ιδιοχείρως μας την παρέδωσε} θεωρώντας, – και είναι προς τιμήν του – ότι αυτή ανήκει δικαιωματικά, τιμής ένεκεν, στη γενέτειρά του δημιουργού της.

Ο λόγος για τον οποίο γράφονται τα παραπάνω, με απόλυτη ευθύνη και σεβασμό προς την ιστορία, δεν είναι οιοσδήποτε άλλος, καταλήγει η επιστολή, παρά μόνο για να τα θυμούνται οι παλιοί και να τα μαθαίνουν οι νέοι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου