ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

περιβαλλοντική-ευαισθητοποίηση-52659

To 30ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στον υγρότοπο της Κάρλας

Εξήντα ένα περίπου μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί από το 30ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και δύο μεμονωμένοι πολίτες επισκέφθηκαν πρόσφατα την προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου της Κάρλας, το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου που φιλοξενεί την έκθεση του προγράμματος για το Κιρκινέζι σε συνδυασμό με αρχαιολογικούς χώρους.

Αρχικά οι μαθητές του 30ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν την Ελληνιστική Αγροικία στη θέση «Τσερλή» Καλαμακίου και τον προϊστορικό οικισμό στην Παλιόσκαλα Αγιάς, αρχαίες θέσεις που βρίσκονταν στις ανατολικές όχθες της αποξηρανθείσας λίμνης Κάρλας.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τη μόνιμη έκθεση του Προγράμματος LIFE-Φύση «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11/NAT/GR/1011) που λειτουργεί στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης στο χωριό Κανάλια. Εκεί, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τις συνήθειες και τη ζωή των Κιρκινεζιών, τη μακροχρόνια σχέση αλληλεπίδρασης ανθρώπου – Κιρκινεζιού στην περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου αλλά και τις δράσεις του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι.

Το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης περιλάμβανε παράλληλα και παρατήρηση άγριας ζωής (ορνιθοπαρατήρηση). Ετσι, με τη βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού παρακολούθησης (κιάλια, τηλεσκόπια) και την καθοδήγηση στελεχών του Φορέα Διαχείρισης οι μαθητές χωριζόμενοι σε ομάδες, αναγνώρισαν τα είδη πουλιών βάσει των μορφολογικών χαρακτηριστικών τους (μέγεθος, σχήμα, χρώμα, σχήμα ράμφους, μήκος ποδιών) και συμπλήρωσαν τις παρατηρήσεις τους σε φύλλα παρατήρησης πουλιών από το εκπαιδευτικό υλικό «Ανακαλύπτοντας τη φύση της λίμνης Κάρλας και του Μαυροβουνίου» του Φ.Δ.

Η επίσκεψη του 30ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και προωθητικών υλικών που αφορούσαν σε καπελάκια φέροντας το λογότυπο και την επωνυμία της προστατευόμενης περιοχής Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου