ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ανάπτυξη με επίκεντρο την ιστορία

ανάπτυξη-με-επίκεντρο-την-ιστορία-52665

Εκδήλωση παρουσίασης του «Θούριου του Ρήγα» πραγματοποιήθηκε στο δήμο Ρήγα Φεραίου

Διαχρονικό σύμβολο αποτελεί για το δήμο Ρήγα Φεραίου ο πρωτεργάτης του ελληνικού διαφωτισμού, Ρήγας Βελεστινλής, ένα από τα βασικά κεφάλαια στο ευρύτερο άνοιγμα που επιχειρείται, με φόντο την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής.

Ο πρωτεργάτης του ελληνικού διαφωτισμού και η Χάρτα αποτελούν πόλο έλξης για δεκάδες μαθητές σχολείων της περιοχής αλλά και ευρύτερα, ενώ παράλληλα κατέχουν εξέχουσα θέση στον τουριστικό χάρτη που θα εκδοθεί σύντομα, με στόχο να καταστούν ευρύτερα γνωστά τα ιστορικά σημεία αναφοράς του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Στο μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η εκδήλωση παρουσίασης «Θούριου του Ρήγα» από τη χορωδία του Συνδέσμου «Ιεροψαλτών Βόλου», στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Ο Θούριος του Ρήγα είναι έργο του Κυριαζή (Ζάχου) Νικολέρη – Αρχοντα Μουσικοδιδάσκαλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας – Πρωτοψάλτη – Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Ρήγα Φεραίου και ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Νασίκας αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους ανέφερε ότι: «Ο Θούριος είναι πατριωτικός ύμνος, έργο του Ρήγα Φεραίου, τον οποίο είχε γράψει το 1797 και τραγουδούσε σε συγκεντρώσεις με σκοπό να ξεσηκώσει τους Ελληνες. Αποτελεί το τρίτο μέρος του επαναστατικού πολιτικού φυλλαδίου του Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης της Μικράς Ασίας των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας».

Παράλληλα ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου υπογράμμισε ότι «πρόκειται για έμμετρο κείμενο με πολλά στοιχεία αφηγηματικότητας, μέσω του οποίου ο Ρήγας αποβλέπει να μεταφέρει και να καταστήσει κατανοητές τις αφηρημένες ιδέες των «Δικαίων του Ανθρώπου» και της «Νομοθετικής Πράξεως». Για να τιτλοφορήσει το κείμενο αυτό επιλέγει το αρχαιοελληνικό θούριος, ορμητικός, μαινόμενος, πολεμικός, για να προσδιορίσει την ψυχική διάθεση που επιδιώκει να καλλιεργήσει με αυτό. Στην επιλογή του τίτλου του επαναστατικού ύμνου διαφαίνεται η εσωτερική συνάφεια του έργου του με το ιδεολογικό κλίμα του επαναστατικού κλασικισμού της εποχής του. Γίνεται έτσι ο «Εθνικός Βάρδος» με το έργο αυτό».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοβελώνη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γ. Κίτσιος, Κ. Χαλέβας, οι αιδ. Αθ. Τράικος και Γ. Αλεξίου, ο Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλος – πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα, η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Βασ. Χατζοπούλου – Παπανικολάου, οι αντιδήμαρχοι Ι. Κορώνας, Δ. Παλληκάρης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ι. Σκρίμπας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Πρίντζος, Μ. Κουσκουρίδας, ο αντιπρόεδρος της Δ.Κ. Βελεστίνου κ. Χρ. Κολοκοτρώνης, ο σύμβουλος της Δ.Κ. Βελεστίνου Γ. Χατζής, οι πρώην δήμαρχοι Κάρλας και Φερών Αθ. Παπαδήμας και Γ. Γεροβασίλης, ο πρώην πρόεδρος Δ.Σ. δήμου Φερών Γ. Παπαδάμ, καθώς και αρκετοί δημότες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου