ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του «Θούριου του Ρήγα»

με-επιτυχία-στέφθηκε-η-εκδήλωση-παρου-52895

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου και ώρα 19:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, η εκδήλωση παρουσίασης «Θούριου του Ρήγα» από τη χορωδία του Συνδέσμου «Ιεροψαλτών Βόλου». Ο Θούριος του Ρήγα είναι έργο του Κυριαζή (Ζάχου) Νικολέρη – Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας – Πρωτοψάλτη – Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Νασίκας αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους ανέφερε ότι: «Ο Θούριος είναι πατριωτικός ύμνος, έργο του Ρήγα Φεραίου, τον οποίο είχε γράψει το 1797 και τραγουδούσε σε συγκεντρώσεις με σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες. Αποτελεί το τρίτο μέρος του επαναστατικού πολιτικού φυλλαδίου του Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης της Μικράς Ασίας των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας. Πρόκειται για έμμετρο κείμενο με πολλά στοιχεία αφηγηματικότητας, μέσω του οποίου ο Ρήγας αποβλέπει να μεταφέρει και να καταστήσει κατανοητές τις αφηρημένες ιδέες των «Δικαίων του Ανθρώπου» και της «Νομοθετικής Πράξεως». Για να τιτλοφορήσει το κείμενο αυτό επιλέγει το αρχαιοελληνικό θούριος, ορμητικός, μαινόμενος, πολεμικός, για να προσδιορίσει την ψυχική διάθεση που επιδιώκει να καλλιεργήσει με αυτό. Στην επιλογή του τίτλου του επαναστατικού ύμνου διαφαίνεται η εσωτερική συνάφεια του έργου του με το ιδεολογικό κλίμα του επαναστατικού κλασικισμού της εποχής του. Γίνεται έτσι ο «Εθνικός Βάρδος» με το έργο αυτό».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημ. Νασίκας, η Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μ. Χρυσοβελώνη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Γ. Κίτσιος, Κ. Χαλέβας, οι αιδ. Αθ. Τράϊκος & Γ. Αλεξίου, ο Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλος – Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Βασ. Χατζοπούλου-Παπανικολάου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ι. Κορώνας, Δ. Παλληκάρης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ι. Σκρίμπας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ν. Πρίντζος, Μ. Κουσκουρίδας, ο Αντιπρόεδρος της Δ.Κ. Βελεστίνου κ. Χρ. Κολοκοτρώνης, ο σύμβουλος της Δ.Κ. Βελεστίνου κ. Γ. Χατζής, οι πρώην Δήμαρχοι Κάρλας & Φερών κ.κ. Αθ. Παπαδήμας & Γ. Γεροβασίλης, ο πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Φερών κ. Γ. Παπαδάμ, καθώς και αρκετοί δημότες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου