ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ισορρόπησε η κατάσταση στο ΣΕΑ Αερινού

ισορρόπησε-η-κατάσταση-στο-σεα-αερινο-54101

Απέμειναν 59 πρόσφυγες εκ των οποίων οι 56 Αφγανοί

Τα προβλήματα που προκαλούσε στον καταυλισμό του Αερινού η συνύπαρξη προσφύγων από διαφορετικά κράτη, αμβλύνθηκαν μετά την αποχώρηση των Σύριων και των Πακιστανών καθώς πλέον στην εγκατάσταση φιλοξενούνται 59 άτομα εκ των οποίων 56 Αφγανοί και 3 Ιρανοί, ενώ αναφορικά με την ηλικιακή σύνθεση, 21 από τους 59 είναι παιδιά.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Αντίθετα με τα προβλήματα που είχαν προκύψει εξ αρχής σε συμπεριφορές μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων αλλά και την παρενόχληση που υπέστηκαν γυναίκες του καταυλισμού από 16χρονο Πακιστανό, τον οποίο ξυλοφόρτωσαν κι έστειλαν στο Νοσοκομείο Βόλου, χθες η κατάσταση στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Αερινού ομαλοποιήθηκε και οι 59 φιλοξενούμενοι, φαίνεται πως δεν σχεδιάζουν αναχώρηση στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο παραμένουν οι ελλείψεις στην εγκατάσταση όπως χώρου εστίασης αλλά και καρεκλών καθώς οι φιλοξενούμενοι παραλαμβάνουν από μια τέντα της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων το φαγητό σε ατομικές συσκευασίες και μεταβαίνουν για να φάνε στις σκηνές τους όπου κάθονται οκλαδόν.

Επίσης οι σκηνές, παραμένουν εκτεθειμένες στη βροχή, τον αέρα και το βραδινό κρύο καθώς δεν διαθέτουν εσωτερικό ύφασμα ούτε και προστατευτικό πάτωμα της σκηνής και στην ουσία μιλάμε για θερινά σκίαστρα.

Εθελοντές που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή της άφιξης των προσφύγων στην εγκατάσταση, επισημαίνουν πως οι Αφγανοί που έχουν απομείνει, πιθανότατα δεν προγραμματίζουν αναχώρηση αλλά αντίθετα, προσαρμόζονται στις συνθήκες του καταυλισμού.

«Μας ζήτησαν πλαστικές λεκάνες για να πλένουν τα ρούχα τους, απορρυπαντικό κ.α. ενώ επισημαίνουν διάφορες ελλείψεις και μας ζητούν να τις καλύψουμε. Για παράδειγμα, έχουν συνηθίσει να πίνουν τσάι και μας ζήτησαν ηλεκτρικό βραστήρα νερού ώστε να παρασκευάζουν τσάι στην εγκατάσταση όποτε θέλουν.

Επίσης, τονίζει ο κ. Βασ. Ηλιόπουλος από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, η κατανομή ειδών που συγκεντρώνονται στον καταυλισμό από διάφορες προσφορές, γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε σκηνή. «Δεν αφήνουμε μέσα στην εγκατάσταση όλα τα είδη, τρόφιμα, φάρμακα, κλινοσκεπάσματα. Τα καταγράφουμε κατά την παραλαβή και περνάμε από κάθε σκηνή και βλέπουμε τι λείπει, τι έχουμε διαθέσιμο και τους δίνουμε. Νομίζω όμως και οι ίδιοι προσαρμόζονται στις συνθήκες. Για παράδειγμα, στη διανομή του φαγητού, ακολουθούν πλέον τη σειρά τους και αν υπάρξει περίσσευμα, ζητούν να πάρουν συμπλήρωμα. Μάλιστα, κάποιοι από τους πρόσφυγες βοηθούν τους εθελοντές στη διανομή του φαγητού», αναφέρει.

Στις προτεραιότητες όσων διαχειρίζονται την εγκατάσταση, είναι η δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου, κυρίως για την παραμονή των παιδιών καθώς μέχρι σήμερα τα προσφυγόπουλα περνούν το χρόνο τους στο σκίαστρο της Λέσχης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου