ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

73 χρόνια μαρτυρικό χωριό

73-χρόνια-μαρτυρικό-χωριό-60828

Εκδήλωση με τίτλο και θέμα «Ριζόμυλος: 73 χρόνια Μαρτυρικό Χωριό» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί στο Δημοτικό Σχολείο Ριζομύλου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 73 χρόνων από τις 23 Μαρτίου 1943 και τη διοργάνωση του Συλλόγου Νεολαίας Ριζομύλου «Φίλιππος», του δήμου Ρήγα Φεραίου και του δήμου Βόλου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Χριστίνα Σταμούλη δικηγόρος και ο Μάρκος Χαρίτος επικοινωνιολόγος – σκηνοθέτης. Θα παραστούν και θα προλογίσουν ο Δημήτρης Χατζαρόπουλος Ειδικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Γερμανικών Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και ο συγγραφέας και φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος. Θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο αιρετός δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρήγα Φεραίου Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης. Οι εισηγήσεις θα εμπλουτιστούν με την προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ.

Την 21η Μαρτίου 1943 οργανώθηκε σαμποτάζ στο ύψος του Ριζομύλου από τις αντιστασιακές ομάδες της περιοχής Βελεστίνου – Ριζομύλου (ομάδα Καραϊσκάκη «Λαρισινού») για το τρένο που θα διερχόταν τη νύχτα 22-23 Μαρτίου 1943 και θα μετέφερε πολεμοφόδια κλπ εφόδια για τον κατοχικό στρατό. Η πληροφορία διέλευσης του τρένου μεταδόθηκε από τον τοπικό υποσταθμάρχη Ερμόλαο Παπαφωτίου ο οποίος ενημέρωσε τον Μιχαήλ Παπαδάμ (Φεραίο).

Αυτός με την σειρά του κινητοποίησε αμέσως τους αντάρτες της περιοχής και αφού συσκέφθηκε με τους συνεργάτες του, ανέθεσε στο σιδηροδρομικό Χαράλαμπο Αραμπατζή να ξηλώσει ένα κομμάτι της γραμμής ώστε να γίνει η εκτροχίαση. Στο χώρο εκείνο συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι με κάρα για να φορτώσουν τα εφόδια. Οι αντάρτες αιχμαλώτισαν τη φρουρά και αφού φόρτωσαν τα λάφυρα, πυρπόλησαν το τρένο και από τα πυρομαχικά που υπήρχαν στα τελευταία βαγόνια προκλήθηκε ζημιά στη σιδηροδρομική γραμμή και δεν ήταν δυνατόν αυτή να χρησιμοποιηθεί για δύο εβδομάδες.

Οι κάτοικοι του Ριζομύλου με αυστηρή διαταγή των αντιστασιακών οργανώσεων, τα χαράματα της 23ης Μαρτίου 1943 εγκατέλειψαν το χωριό και εγκαταστάθηκαν στους παρακείμενους λόφους δυτικά και νοτιοανατολικά του οικισμού. Οι Ιταλοί κατακτητές εκτέλεσαν όσους κατοίκους βρήκαν στο χωριό κι αφού σκότωσαν όσα ζώα βρήκαν και αφού κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν, έκαψαν όλο το χωριό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου