ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πρώτοι πρόσφυγες στο Αερινό -Αρνούνταν να κατέβουν από τα λεωφορεία

πρώτοι-πρόσφυγες-στο-αερινό-αρνούντα-68917

Σκηνές έντασης και διαμαρτυριών χαρακτήρισαν λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, την άφιξη των πρώτων 270 προσφύγων με τέσσερα λεωφορεία στο χώρο του ΣΕΑ Αερινού, το οποίο διαμορφώθηκε ως το «hot spot» στη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Μέσα στην ομίχλη, αλλά και στις λάσπες που είχε δημιουργήσει γύρω από τα πρόχειρα καταλύματα η πολύωρη χθεσινή βροχόπτωση, οι πρόσφυγες διαπίστωσαν ότι δεν ήταν ο τελικός τους προορισμός, για τον οποίο είχαν πιστέψει ότι θα ξεκινούσαν. Παρέμεναν για αρκετή ώρα μέσα στα λεωφορεία και οι φωνές διαμαρτυρίας τους ήταν έντονες, καθώς στον Πειραιά, από όπου ξεκίνησαν, ένας μεταφραστής τους ενημέρωνε -όπως οι ίδιοι έλεγαν- ότι θα ταξιδέψουν για τα σύνορα.

Ανέφεραν, μάλιστα, σύμφωνα με όσους μετέφραζαν τα λεγόμενά τους και βρίσκονταν για αρκετή ώρα σε διαπραγμάτευση μαζί τους ότι έδωσαν χρήματα στο «μεταφραστή» για να αγοράσουν εισιτήρια του ΟΣΕ. Εδειχναν τα εισιτήρια που ανέγραφαν ως διαδρομή Θεσσαλονίκη προς Ειδομένη.

«Μας ξεγέλασαν, δεν αντέχουμε άλλο. Δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ. Θέλουμε να πάμε κοντά στα σύνορα», έλεγαν και αρνούνταν να αποβιβαστούν. Το δε σκηνικό που είχε δημιουργηθεί από τη βροχή, τους τρόμαζε, όπως έδειχναν, μπροστά στο ενδεχόμενο τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο κρύο.

Μετά από αρκετή συζήτηση, γύρω στις 5 το απόγευμα, είχαν αποβιβαστεί οι πρόσφυγες από το ένα μόνο λεωφορείο. Ανάμεσα στους 270 πρόσφυγες που έφτασαν χθες στο ΣΕΑ Αερινού, στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν οικογένεια. Από τα παιδιά που αποβιβάστηκαν, ορισμένα ταλαιπωρούνταν από αρρώστια. Κοντά τους έσπευσαν γιατροί από τα Κέντρα Υγείας, που ανέμεναν για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες μαζί με ασθενοφόρο.

Η εγκατάσταση ήταν έτοιμη από το μεσημέρι καθώς συνεργεία του Στρατού μαζί με εθελοντές, με συνεργεία του δήμου Ρήγα Φεραίου, της Πολιτικής Προστασίας και της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο, έστησαν τις 40 σκηνές, τοποθέτησαν χημικές τουαλέτες, κοινόχρηστες βρύσες και ντουζιέρες, φωτιστικά σώματα και περίφραξη.

Τα συνεργεία είχαν επίσης διαμορφώσει δύο κοινόχρηστες σκηνές, μια ως ιατρείο και μια ως χώρο σίτισης, ενώ έξω από τον καταυλισμό η ΕΛΑΣ είχε τοποθετήσει κοντέινερ στο οποίο έγινε η καταγραφή των προσφύγων.

Το συσσίτιο έχει αναλάβει η 111 Πτέρυγα Μάχης Ν. Αγχιάλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου