ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ετοιμο το πρώτο hot-spot στο Αερινό

ετοιμο-το-πρώτο-hot-spot-στο-αερινό-69442

Αναμένονται σήμερα 300 πρόσφυγες για δεκαήμερη (;) διαμονή

Σαφώς καλύτερες συνθήκες υποδοχής των προσφύγων σε σύγκριση με το πρώτο κύμα που είχε φτάσει στο ΣΕΑ Αλμυρού, διαθέτει η Μαγνησία καθώς χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι βασικές υποδομές στον καταυλισμό του ΣΕΑ Αερινού όπου αναμένονται σήμερα το μεσημέρι – απόγευμα οι πρώτοι 300 περίπου πρόσφυγες.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η έκταση των έξι στρεμμάτων της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο, διαμορφώθηκε σε hot – spot καθώς μετά τη διαμόρφωση του εδάφους με τη διάστρωση με 3Α, έγινε από τις Ενοπλες Δυνάμεις εγκατάσταση 40 σκηνών των 6-10 ατόμων.

Δύο σκηνές θα χρησιμοποιηθούν για κοινόχρηστες υπηρεσίες και συγκεκριμένα η μία ως ιατρείο και η δεύτερη για την εστίαση μικρών παιδιών.

Σε προκαθορισμένους χώρους τοποθετήθηκαν είκοσι χημικές τουαλέτες, ενώ διανοίχθηκε και βόθρος για τις απορροές από τις 10 ντουζιέρες και τις βρύσες πόσιμου νερού.

Επίσης, συνεργεία του αυτοκινητόδρομου, προχώρησαν στην τοποθέτηση φωτιστικών ιστών και τους συνέδεσαν με το δίκτυο ενώ ολοκληρώθηκε και η περίφραξη του χώρου. Επίσης ο δήμος Ρήγα Φεραίου, που συμμετείχε με συνεργεία του στη διαμόρφωση του χώρου, όπως και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο Αυτοκινητόδρομος, εγκατέστησε δέκα κάδους απορριμμάτων εκ των οποίων τους έξι έστειλε ο δήμος Βόλου.

Το σημαντικό τμήμα του επισιτισμού, ανέλαβε σύμφωνα με τον εθνικό Συντονιστή, η 111 Πτέρυγα Μάχης στις εγκαταστάσεις της οποίας θα παρασκευάζονται καθημερινά, για τουλάχιστον δέκα ημέρες, τρία γεύματα την ημέρα και συγκεκριμένα θα παράγονται 250 ημέρες (πρωινό / δεκατιανό, μεσημερινό και βραδινό), σε ατομικές συσκευασίες με κόστος και μενού που έχει προσδιοριστεί από τον εθνικό Συντονιστή. Στον καταυλισμό που θα φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις (ΟΠΚΕ και Α.Τ. Βελεστίνου το οποίο θα ενισχυθεί προσωρινά με αστυνομικό προσωπικό), βρέθηκαν χθες ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, ο Φρούραρχος Βόλου κ. Π. Κάρλες, ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης κ. Κων. Κελλάρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Γιαν. Τόλιας κ.α. οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στην εγκατάσταση και συντόνισαν τις ενέργειές τους.

Η λειτουργία του χώρου θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα με την άφιξη των προσφύγων στους οποίους θα μεταφέρει μεσημεριανό η 111 Πτέρυγα και στη συνέχεια θα διανεμηθεί από εθελοντές. Μετά την τακτοποίηση των προσφύγων στους χώρους διαμονής, θα επανεξεταστούν οι συνθήκες και ανάλογα με τα άτομα που θα φιλοξενούνται, θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Περιφέρεια, Δήμος, Ενοπλες Δυνάμεις και ΜΚΟ/εθελοντές συντονίζονται στο ιδιαίτερο πλαίσιο που διαμορφώνει το τριήμερο της Αποκριάς ώστε οι λειτουργίες του καταυλισμού (τροφοδοσία, αποκομιδή απορριμμάτων, βάρδιες κ.α.) να μην διαταραχθούν.

Σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο στο Βελεστίνο, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, συγκαλεί σύσκεψη αντιδημάρχων και στελεχών του δήμου για το προσφυγικό, ενώ θα γίνουν συνεννοήσεις και με το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, το Νοσοκομείο Βόλου, την 5η ΥΠΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο που διαθέτει εθελοντές ιατρούς, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο κ.α.

Στο μεταξύ, τη διάσταση του προβλήματος, έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Δημ. Βίτσας επισημαίνοντας ότι «έχουμε ήδη 30.000 θέσεις φιλοξενίας και μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουμε 50.000 θέσεις φιλοξενίας, αρχής γενομένης από σήμερα. Στις 8 το πρωί στην Ελλάδα υπήρχαν 42.214 πρόσφυγες και σε βάθος χρόνου, υπολογίζουμε ότι θα μείνουν 20.000».

Με τις εξελίξεις όμως να μεταβάλλονται ραγδαία, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει για τους 300 του ΣΕΑ, για τον ακριβή αριθμό, για το 10ημερο της παραμονής κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου